Cookie- og privatlivspolitik


Lav en enkel hjørnehylde i vådrum

Du kan nemt sætte hylder op i et vådrum uden at skulle bore hul gennem fliser og vådrumsmembran.

Find radius

På værkstedet bruger vi en 6 mm mdf-plade. Først markeres midten på pladen, da vi skal lave en cirkel ud fra centrum.
Men en tynd liste og et søm laver vi en passer, der svarer til cirklens radius, som vi har valgt til 25 cm. Der sættes et søm i markeringen på de 25 cm. Sømmet slås nu fast i centrum på mdf-pladen. Ved at holde en blyant på forkanten af listen, mens den drejes rundt, laves der nu en flot rund cirkel.

Til at skære cirklen ud bruger tømreren en stiksav. Ved at save nedefra har han nemt ved at følge stregen. Er du ikke så rutineret med stiksaven, så sav oppefra. Når knap halvdelen af cirklen er savet ud, lægges der en vinkel på og streges op, så cirklen først deles i to lige store dele, som herefter hver især deles i andre to.

Markér hyldernes placering

På den måde er cirklen delt op i fire præcis lige store stykker. Cirklen saves nu færdig med stiksaven. De fire kvarte saves ud med en almindelig håndsav, der giver et pænere resultat end stiksaven. Husk at save midt i stregen, så de fire dele bliver lige store.

Er du omhyggelig med savearbejdet, vil du som her få fire hylder, der er lige store. I hjørnet er en træliste holdt op, så højden på den øverste hylde kan markeres. På samme måde streges der op, hvor den nederste hylde skal sidde.

Opmåling til hylder

Der skal saves i både liste og hylder, så vi tager det hele med udenfor. Der er 102 cm fra nederste til øverste markering. Det betyder, at de to midterste hylder skal placeres 34 cm fra top- og bundmærket. Så tømreren streger op på 34 og 68 cm.

Med en vinkel slår han en lige streg tværs over listen, inden han lægger en hylde op til stregen, så han kan strege op efter den. Med en fintandet sav skal stykket nu saves ud. Sav ned langs begge streger, til du er lige godt igennem halvdelen af listen.

Sæt hylden i spænd

Vrikker du saven til siden, vil tappen knække af. Og med en hobbykniv kan du nu nemt fjerne det lille træstykke. På samme måde saves der ud til de øvrige tre hylder. Tømreren prøver at holde en hylde op til udskæringen.

Hylden er en smule bredere end udskæringen, men det skal den også være, for at hylden holdes i spænd. Nu måles dybden af hakket i listen, og målet overføres til hylden. Når det er streget op, er det nemt at se, hvad der skal skæres væk.

Sav hylderne på én gang

De fire hylder spændes sammen med en skruetvinge, og med en vinkel streges der op, hvor der skal saves. Igen benyttes der en fintandet sav. Hylderne er stadig en smule for stramme til at gå ind i listen. Derfor skal der lige slibes en smule i kanterne.

Når der er slebet på begge sider, glider hylden let på plads. På samme måde prøvemonteres alle hylder og slibes til, så de passer. Vi vil ikke bore i fliserne. Derfor bliver listen limet fast med en almindelig monteringslim.

Parat efter en time

Der skal både en stribe på den brede bagside, men også på den side, der støder op til det andet flisehjørne. Listen sættes op til fliserne og presses ind i hjørnet, så den lige stikker ca. en cm under flisekanten. Et stykke malertape sørger for, at listen ikke glider ned, inden limen er tør.

Efter en times tid er limen hærdet, og malertapen kan fjernes. Hylderne kan nu sættes på. De skal hverken limes eller skrues, men blot skubbes ind, så udskæringen i hylden passer med hakket i listen.

De to udskæringer sørger for, at hylden sidder helt tæt til hjørnet.Hylden er nu klar til at tage i brug, og trods den lette konstruktion er hylderne ganske stærke.

Relaterede artikler

 • BADEVÆRELSE: 4 Nem væg til vask og toilet

  15/09 VIDEO: Hvordan får man bygget en væg med indbygget cisterne og væghængt toilet og håndvask? Det spørgsmål vil håndværkeren her give et svar på. På denne prøveopstilling vil han vise, hvordan det kan lade sig gøre at bygge ...

 • BADEVÆRELSESMØBLER: Brug vådrumsplade som bordben

  BADEVÆRELSESMØBLER: Brug vådrumsplade som bordben

  13/09 VIDEO: En nem, hurtig og sikker måde at lave bordben på i badeværelset er ved at bruge vådrumsplader. Vi ønsker en sluthøjde på 90 cm, hvilket der afsættes et mål på. Herfra trækker vi tykkelsen af bordpladen, der senere skal ...

 • BADEVÆRELSESMØBLER: Lav en nem nagerække

  BADEVÆRELSESMØBLER: Lav en nem nagerække

  13/09 VIDEO: Har du et stykke træ tilovers, fx som her et stykke bordplade, så er det nemt og hurtigt at lave en knagerække. Skal den bruges i badeværelset, er det vigtigt at vælge et stykke træ, som kan tåle vand. Her bruger vi et ...

 • BADEVÆRELSESMØBLER:Lav et bord med vask i vådrumsplade

  BADEVÆRELSESMØBLER:Lav et bord med vask i vådrumsplade

  13/09 VIDEO: Skal du bruge et bord med vask på specialmål, kan du nemt selv fremstille det ved at bruge vådrumsplader. Her har vi taget en 100 mm tyk wediplade, hvor vi vil placere vasken 40 cm fra pladens ene ende.

 • BADEVÆRELSESMØBLER:4 Enkel spejlvæg

  BADEVÆRELSESMØBLER:4 Enkel spejlvæg

  13/09 VIDEO: I stedet for at sætte spejlet op på fliserne i badeværelset vil fagmanden her vise, hvordan man kan montere spejl, tandkrusholdere og sæbeskål på en træplade og hænge den op i badeværelset. Derved undgår man at skulle ...

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os