Cookie- og privatlivspolitik


Lav en flot badebænk i teak

Af dette flotte stykke 40 mm teak vil fagmanden konstruere en lille badebænk med skjulte samlinger. Træet er skåret ud i tre stykker. To stykker a 41 cm, der skal være bænkens ben, og et stykke a 1 meter, der skal være bænkens sæde. Det hele skal samles med dyvler og trælim.

Fagmanden starter med at markere, hvor dyvlerne skal placeres i benene. De skal sidde lige i midten, og der skal tre dyvler i hvert ben. Fagmanden vælger, at de to yderste dyvelhuller skal være 4 cm inde fra hver side. Det tredje dyvelhul skal placeres lige i midten.

Når hullerne er markeret, slår fagmanden et lille søm i hver af de tre markeringer i det ene bænkben. På samme måde måler han ud og slår stifter i det andet ben. Med en knibtang nipper han hovedet af de små stiftsøm, så der kun stikker et par mm af sømmet op.

Benene skal monteres, så de sidder 5 cm fra sædets yderkant. Det måles op og markeres med en vinkel, hvor benene skal sidde. Det er selvfølgelig vigtigt, at benene kommer til at sidde helt vinkelret på sædet.

Når der er tegnet op til begge ben, skal der mærkes op, hvor der skal bores ud til dyvler i sædet. Her kommer de små søm til hjælp. Benet lægges præcist op langs stregen og sædets sider, og benet slås forsigtigt ned mod pladen.

Nu har sømmene nøjagtigt markeret, hvor hullerne til dyvlerne skal bores i sædet. Dyvlerne er 40 mm lange og 10 mm i diameter. Derfor skal der bruges et 10 mm bor, og hullerne skal være 20 mm dybe i både sæde og ben.

Med et stykke tape på boret markerer håndværkeren, hvor dybt han skal bore. Hold boret lodret, og bor de tre huller i hver side af sædet 20 mm dybe.

Sørg for at stoppe, når tapen er i niveau med pladen. Marker med et kryds på både sæde og bænk, hvilken vej de to elementer skal vende, når de skal sættes sammen.

Pil de små søm ud af benpladerne med en knibtang, og gør pladen godt fast til et arbejdsbord. Nu skal der bores tre huller lodret ned i 20 mm’s dybde der, hvor sømmene har siddet. Du skal sørge for at holde boret så lodret som muligt.

Når alle dyvelhullerne er boret, skal ben og sæde samles. Start med at komme vandfast trælim ned i hullerne på sædet.Slå så dyvlerne forsigtigt ned i hullerne, så de kommer helt i bund. Inden du smører lim i hullerne i benene, skal du kontrollere, at de to ting passer sammen. Det gør de.

Så nu kan du roligt fylde godt med lim i benpladernes huller. Giv også sædet to striber lim mellem dyvlerne. Pres benpladen helt ned i sædepladen. På samme måde sættes den andet ben fast til sædet.

Hvis pladen ikke kan presses helt ned med hænderne, må du bruge en hammer. Læg evt. en lille træklods, så du ikke ødelægger træet. Nu er bænken faktisk færdig, men for at beskytte det gulv, den skal stå på, er det en god idé lige at give hver enkelt benplade et par gummidupper i bunden.

Det skal sidde i midten af pladen og et par centimeter inde.Teaktræet, vi arbejder med, skal der bores for i. Her bruger vi et bor, der er en halv millimeter mindre end diameteren på de skruer, dupperne skal fastgøres med, så er skruerne nemmere at få i, samtidig med at de bider godt i træet.

Bænken er færdig og klar til at stille ud på badeværelset, når det lige har fået en gang let slibning med et fint stykke sandpapir.

Giv også gerne bænken en gang teakolie. Det gør den endnu pænere og holder den fri for vand og kalkpletter. Bænken har godt af en gang olie ca. hvert halve år.

Relaterede artikler

 • BADEVÆRELSE: 4 Nem væg til vask og toilet

  15/09 VIDEO: Hvordan får man bygget en væg med indbygget cisterne og væghængt toilet og håndvask? Det spørgsmål vil håndværkeren her give et svar på. På denne prøveopstilling vil han vise, hvordan det kan lade sig gøre at bygge ...

 • Badeværelse: Lav en enkel hjørnehylde

  Badeværelse: Lav en enkel hjørnehylde

  15/09 VIDEO: Du kan nemt sætte hylder op i et vådrum uden at skulle bore hul gennem fliser og vådrumsmembran.

 • BADEVÆRELSESMØBLER: Brug vådrumsplade som bordben

  BADEVÆRELSESMØBLER: Brug vådrumsplade som bordben

  13/09 VIDEO: En nem, hurtig og sikker måde at lave bordben på i badeværelset er ved at bruge vådrumsplader. Vi ønsker en sluthøjde på 90 cm, hvilket der afsættes et mål på. Herfra trækker vi tykkelsen af bordpladen, der senere skal ...

 • BADEVÆRELSESMØBLER: Lav en nem nagerække

  BADEVÆRELSESMØBLER: Lav en nem nagerække

  13/09 VIDEO: Har du et stykke træ tilovers, fx som her et stykke bordplade, så er det nemt og hurtigt at lave en knagerække. Skal den bruges i badeværelset, er det vigtigt at vælge et stykke træ, som kan tåle vand. Her bruger vi et ...

 • BADEVÆRELSESMØBLER:Lav et bord med vask i vådrumsplade

  BADEVÆRELSESMØBLER:Lav et bord med vask i vådrumsplade

  13/09 VIDEO: Skal du bruge et bord med vask på specialmål, kan du nemt selv fremstille det ved at bruge vådrumsplader. Her har vi taget en 100 mm tyk wediplade, hvor vi vil placere vasken 40 cm fra pladens ene ende.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Indendørs/udendørs skruer?

Vi skal igang med at bygge et skur. Det bliver ...

Montering af fodpaneler

HejJeg har efter jeg har læst denne ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os