Cookie- og privatlivspolitik


Lille spejlvæg af ædelt træ

I stedet for at sætte spejlet op på fliserne i badeværelset vil fagmanden her vise, hvordan man kan montere spejl, tandkrusholdere og sæbeskål på en træplade og hænge den op i badeværelset. Derved undgår man at skulle bore flere steder i flisevæggen og får samtidig lidt træmiljø, der nemt kan skiftes ud, i badeværelset.

Fagmanden starter med at markere, hvilken side der skal vende opad. Det er en virkelig god idé. Ikke mindst, når man senere skal huske at vende ophængsbeslagene rigtigt.

Herefter streger han op på bagsiden af pladen, hvor ophængsbeslagene skal sidde. Start med at finde midten af pladen, som her er 41 cm. Fra midten måles der lige langt ud til begge sider, hvor ophængsbeslagene skal sidde.

Målet kontrolleres fra siderne, samtidig med at han streger placeringerne op.Beslagene skal fræses ned i træpladen, og derfor benyttes beslagene som skabelon til at tegne op, præcist hvor udfræsningerne skal laves.

Til udfræsningerne bruges en overfræser med et fræsejern, der er en anelse mindre end de udskæringer, der skal laves. Nu kan han fræse hullet til beslagene ud og nemt styre fræsejernet inden for opstregningerne.

Som altid bør du anvende høreværn ved dette arbejde.Også i de buede ender er det nemt at styre fræsejernet, fordi det er smallere end opstregningen. Når der er fræset langs hele opstregningen, kontrolleres det, at dybden passer til beslaget.

Det gør ikke noget, at hullet er en smule større end beslaget. Ved at fræse ud til beslagene kommer træpladen til at støde helt tæt op til den væg, den skal placeres på.Kanterne slibes rene, og alt savsmuld fjernes inden den næste opstregning.

Nu skal det nemlig markeres, hvor der skal bores ud til det skruehoved, som skal holde pladen på plads, og det gøres selvfølgelig også med beslaget som skabelon. Husk at vende beslaget den rigtige vej, når der streges op.

Når der er fræset ud, er det vigtigt lige at kontrollere, om der er plads til, at skruehovedet både kan komme ind og op bag beslaget. Beslagene monteres med små 20 mm skruer, der passer præcist ned i beslagets tragtformede skruehuller.

De nedfræsede beslag gør, at pladen nu kan hænge helt tæt op ad badeværelsesvæggen. Pladen skal nu vendes om, da spejl, tandkrus- og sæbeholdere naturligvis skal monteres på forsiden af pladen.

Spejlet placeres i den ønskede højde og placeres så midt på pladen.I stedet for at sætte spejlet op med almindelige spejlbeslag vælger fagmanden at lime det på med monteringslim.Smør en bølget stribe lim tværs over spejlets bagside.

Før spejlet presses endeligt på plads, er det en god idé at kontrollere, at det sidder præcis, som det skal. Monteringslimen binder nemlig meget hurtigt, og så er det nærmest umuligt at få spejlet af igen.

Holderne til tandkrus og sæbeskål kan monteres, hvor man ønsker det, men det ser pænest ud, hvis de placeres i samme højde og med samme afstand fra siderne. Når beslagene skal monteres er det en god idé at bore for i det hårde træ.

Brug et bor, der er en halv millimeter mindre i diameter end skruerne, så går de nemt i, samtidig med at de bider godt fast.Holderne skubbes på beslagene og skrues fast med en lille unbrakonøgle.

Nu kan træpladen sættes op, men først skal der streges op på væggen med et vaterpas, så pladen komme til at sidde lige. Der skal også mærkes op til, hvor skruerne i væggen skal være, så de passer med beslagene på spejlets bagside.

Fagmanden afsætter denne højde på den lodrette streg og streger vandret op. Her er det vigtigt at bruge vaterpas, så alle opstregninger bliver helt lige. Nu kan skruerne til ophænget skrues i, men ikke længere ind, end de kan få fat i ophængsbeslagenes huller.

Den nye træplade med spejl kan hænges op. Og bliver du en dag træt af arrangementet, kan det skiftes, uden du har ødelagt hele væggen.

Relaterede artikler

 • BADEVÆRELSE: 4 Nem væg til vask og toilet

  15/09 VIDEO: Hvordan får man bygget en væg med indbygget cisterne og væghængt toilet og håndvask? Det spørgsmål vil håndværkeren her give et svar på. På denne prøveopstilling vil han vise, hvordan det kan lade sig gøre at bygge ...

 • Badeværelse: Lav en enkel hjørnehylde

  Badeværelse: Lav en enkel hjørnehylde

  15/09 VIDEO: Du kan nemt sætte hylder op i et vådrum uden at skulle bore hul gennem fliser og vådrumsmembran.

 • BADEVÆRELSESMØBLER: Brug vådrumsplade som bordben

  BADEVÆRELSESMØBLER: Brug vådrumsplade som bordben

  13/09 VIDEO: En nem, hurtig og sikker måde at lave bordben på i badeværelset er ved at bruge vådrumsplader. Vi ønsker en sluthøjde på 90 cm, hvilket der afsættes et mål på. Herfra trækker vi tykkelsen af bordpladen, der senere skal ...

 • BADEVÆRELSESMØBLER: Lav en nem nagerække

  BADEVÆRELSESMØBLER: Lav en nem nagerække

  13/09 VIDEO: Har du et stykke træ tilovers, fx som her et stykke bordplade, så er det nemt og hurtigt at lave en knagerække. Skal den bruges i badeværelset, er det vigtigt at vælge et stykke træ, som kan tåle vand. Her bruger vi et ...

 • BADEVÆRELSESMØBLER:Lav et bord med vask i vådrumsplade

  BADEVÆRELSESMØBLER:Lav et bord med vask i vådrumsplade

  13/09 VIDEO: Skal du bruge et bord med vask på specialmål, kan du nemt selv fremstille det ved at bruge vådrumsplader. Her har vi taget en 100 mm tyk wediplade, hvor vi vil placere vasken 40 cm fra pladens ene ende.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os