Cookie- og privatlivspolitik


Byg dit eget shelter

Shelter betyder beskyttelse, og det er lige præcis, hvad du opnår, hvis du bygger denne kombinerede hytte og overnatningsplads, som åbner et hav af muligheder for fællesskab. Læs her, hvordan du kan bygge dit eget shelter for blot 4500 kroner.

shelter byg selv
Shelteret ligger godt i læ bag havens buske og træer, og det er hurtigt blevet det naturlige samlingssted, når familie og venner samles til grillaften.

Du har garanteret set dem før – de bliver mere og mere udbredte også i danske skove. I vores nabolande mod nord har man kendt til shelters i årevis som billige og rummelige overnatningspladser langs populære vandreruter.

Normalt er der plads til 6-8 siddende personer med fuld oppakning eller 4-6 overnattende, og bålpladsen foran shelteret giver både varme, hygge og ild til madlavningen. Og selv om det øsregner, ligger og sidder du trygt og tørt under det store tagudhæng.

Byg shelter - og kom tæt på naturen

Selv om vores shelter ikke ligger i skoven, er det i løbet af ganske få måneder blevet et hit blandt venner og bekendte – og ikke mindst områdets børn og unge.

Men et shelter får du nemlig en overdækket udeplads, som næsten giver dig de samme muligheder som en udestue, men til en brøkdel af prisen. Samtidig får du en enestående chance for at opleve at falde i søvn til akkompagnement af nattens lyde.

Shelter med masser af plads

Vores shelter er bygget i douglasgran, som vi fik skåret på et lokalt savværk i de præcise dimensioner. Det har et grundareal på 7,2 kvadratmeter (300 centimeter bred og 240 centimeter dyb). Gulvet er hævet cirka 40 centimeter over terræn, hvilket giver masser af opbevaringsplads til brænde eller til forskelligt udstyr under gulvet. Men det giver samtidig en behagelig siddehøjde på kanten af shelteret, og luftcirkulationen betyder, at gulvet altid er tørt.

Shelterets vægge er beklædt med brædder – én på to – idet vi har brugt tre centimeter tykke brædder med barkkanter inderst og så lagt de dekorative skoller yderst. Skollerne er den yderste del af stammen, som skæres væk, inden man på savværket kan skære ud til brædder og tømmer.

Shelterets gulv består ligesom taget af 25 millimeter tykke brædder, som ligger på henholdsvis strøer og spær. Taget er som afslutning belagt med tagpap, som er brændt på – du kan også svejse eller lime det fast.

Byg shelter på to weekender

Når først du har materialerne klar, kan du bygge shelteret på én til to weekender, afhængigt af om du er alene om projektet – eller du allierer dig med et hold af vennerne.

Det udvendige træværk er behandlet med trætjære iblandet cirka 20 procent linoliefernis. På den måde får du en både smuk og meget holdbar træbeskyttelse. Og du behøver ikke bekymre dig om den fremtidige vedligeholdelse af dit shelter.

Ifølge erfarne shelterbyggere kan du nemlig nøjes med at behandle din “udestue” med trætjære cirka hvert femte år – så i det perspektiv er det en meget billig hyggekrog, du får for en investering på 4500 kroner.


Byg selv shelter - sådan gør du trin for trin

Download hele shelter-artikelen og få både tegning af shelter og en udførlig byggevejledning med trin for trin billeder og materialeliste.

Byg selv shelter med udsigt
Med en placering ved skov og strand har familien fået alle tiders udestue med dette shelter – og til en brøkdel af prisen på en normal tilbygning. Og i det nye shelter er der rigelig plads til 6-8 personer, som heller ikke behøver at bekymre sig om loftshøjden.

Relaterede artikler

 • Høns til hygge og nytte

  Høns til hygge og nytte

  08/2014 Det er nemt at holde høns. Det er også nemt at bygge et hus til dem, så du kan have dem i haven. Det skaber ekstra liv – og du får friske, nylagte æg. Huset er bygget helt enkelt af rafter, hønsenet og et par tagplader.

  Sværhedsgrad 1/4
 • Beklæd dit hus med mahogni

  Beklæd dit hus med mahogni

  12/2016 Det er ikke helt billigt. Til gengæld er det ekstremt holdbart. Og så får du tilmed vejens flotteste facade! Se her, hvordan du beklæder dit hus med mahogni.

  Sværhedsgrad 3/4
 • 3 stærke VÅBEN mod ukrudt

  3 stærke VÅBEN mod ukrudt

  12/2016 Hvis du er træt af ukrudt mellem fliserne, så får du her 3 bud på, hvordan du angriber det: Den nemme, den onde og den virkelig effektive.

 • VIDEO: Sæt træbeklædning på dit skur

  VIDEO: Sæt træbeklædning på dit skur

  12/2016 En 1 på 2-beklædning, hvor du lader de yderste brædder overlappe de inderste, giver en flot facade, der passer til de fleste skure og udhuse. Se her, hvordan du laver den.

 • Byg et fuglehus - de skal bruge det nu!

  Byg et fuglehus - de skal bruge det nu!

  12/2016 Det er både sjovt og nemt at bygge et fuglehus. Her får du tre anderledes bud på, hvordan du kan bygge dit eget fuglehus.

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Byg din egen shelter
 • Byg din egen shelter
 • Byg din egen shelter

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Hems fastgjort i Ytong pore-/gasbeton?

Goddag,Jeg har Ytong pore-/gasbeton vægge i ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os