Cookie- og privatlivspolitik


Førsteklasses hønsehus

Hønsene hygger sig rigtig hos familien Poulsen. De har hele haven at rode i, når familien er hjemme. Og nu har de fået eget hønsehus med to redekasser, en pind at sidde på og en hønsegård, som de kan hoppe ud i, når de har lyst til det.

Byg selv hønsehus
Høns og mennesker flokkes frit i haven, så snart der er lejlighed til det. En gang træbeskyttelse på hønsehus og hønsegård får træ og eternit til at hænge bedre sammen.

Hønsehus på første klasse

O, at være en høne hos familien Poulsen. Få sig et hønsehus med højt til gulvet, fine redekasser og en lille hønsegård, som man kan hoppe ud i og hoppe ind igen fra, når det bliver mørkt. Og med en sjov lille hønsestige, som en høne gerne bruger, hvis det kan glæde dens mennesker.

For i modsætning til de stakkels millioner af burhøns og slagtekyllinger ude i verden, så knytter en flok havehøns sig hurtigt til børn og voksne og folder hver deres personlighed ud, når de gokker rundt i hønsegården, gemmer sig dybt i haven og pikker et rødhudet bær.

Byg selv hønsehus så det passer til behovet

Hønsene hos familien Poulsen skulle have det bedste at bo i, og da Gør Det Selv's Søren Stensgård skulle hjælpe med at bygge et nyt hønsehus, var han først ude at hente gode råd i den lokale hønseavlerforening.

Så hønsehuset her er ikke kun pænt, solidt og enkelt at bygge, det er lige efter hønsenes hoveder. Især efter at de fik familien til at sætte en hønsepind op over redekasserne.

Værd at vide om et gør det selv-hønsehus

 • Det er tilladt at holde høns i haven, hvis der ikke er servitutter for området, der forbyder det.
 • En galende hane kan være problematisk for godt naboskab, men gokkende høns kan de fleste tolerere. Tag en snak med naboen, inden du starter byggeriet af dit hønsehus. Høns kan dog fint klare sig uden hane - og stadig lægge mange æg.
 • Høns er robuste. De kræver mad og vand, men det er ikke nødvendigt at isolere hønsehuset. Det skal blot være tæt og indeholde et par gode reder.
 • Hver høne skal gerne have omkring 0,5 m2 hønsehus. Men hvis de har fri adgang til en god, stor hønsegård kan de klare sig med mindre. Høns er sociale dyr, så du bør bygge et hønsehus med plads til mindst tre høner.
  Til sammenligning må der i et burhønse-anlæg være 13 høns pr. m2 - uden adgang til hønsegård, mens der må være 6 høns pr. m2 i et økologisk hønsehus - og her skal alle høns året rundt have fri adgang til en hønsegård med mindst 4 m2 plads pr. høne.
 • Høns kan deles om redekasser. En redekasse rækker til fire-fem høns, så når vi har indrettet det lille hønsehus med to redekasser, er det ren luksus.
 • Høns kan tiltrække skadedyr som rotter og mus. Derfor er det en god idé at hæve hønsehuset 30 cm over jordplan og holde hønsefoderet i et solidt, aflukket rum.
 • Dit hønsehus skal indeholde et vindue, der ikke må være for stort. Af hensyn til varmen bør det ikke vende mod syd.

Byg hønsehus - gør det selv
Hønsehuset er ved at tage form. Her “forlænges” taglægterne ud over hønsegården med tre lægter, der skal bære hønsegårdens net.

Download hele artiklen for at få en grundig byggevejledning og komplet tegning af hønsehuset.Mere om hønsehus og om at holde høns i haven

Hønsehus beskytter mod ræven: Det er nemt at holde høns, de skal bare have et hønsehus eller en hønsegård, som de kan søge tilflugt i for ræv og kat, når I ikke selv er der til at holde øje. Husk, at når hønsene er i hønsegården, skal de fodres og have adgang til frisk vand, da de ikke selv kan finde mad.

Luk hønsene ud af dit hønsehus

Når I selv er hjemme, kan hønsene med fordel gå frit rundt i haven, og finde deres egen føde udenfor hønsehuset. Det er alt fra orme og insekter, til græs og nedfalden frugt.

Til gengæld for maden kvitterer hønsene med hønsemøg, som er en virkelig effektiv naturlig gødning. Brug det i blomsterbede, køkkenhave og græsplæne, men husk at fortynde med vand, da det ellers er for stærk kost.

Hønsehus til vinteren

Med et godt hønsehus at sove i, kan dine høns sagtens tåle at være ude hele vinteren, selv i vintre med hård frost. Det er dog vigtigt, at du sørger for, at de kan få vand, og at vandet ikke fryser til.

Byg et flytbart hønsehus

Hvis dine høns går frit i haven, kan du bygge et lille flytbart hønsehus til de situationer, hvor du helst skal have styr på dem. Se hvordan du bygger det her: Høns til hygge og nytte

Byg et hønsehus i armeringsjern

Holder du høns eller trænger din hund til en løbegård, kan du på et par timer fremstille en indhegning af armeringsjern. Se her, hvordan vi fik et supersolidt resultatRelaterede artikler

 • Høns til hygge og nytte

  Høns til hygge og nytte

  08/2014 Det er nemt at holde høns. Det er også nemt at bygge et hus til dem, så du kan have dem i haven. Det skaber ekstra liv – og du får friske, nylagte æg. Huset er bygget helt enkelt af rafter, hønsenet og et par tagplader.

  Sværhedsgrad 1/4
 • Beklæd dit hus med mahogni

  Beklæd dit hus med mahogni

  12/2016 Det er ikke helt billigt. Til gengæld er det ekstremt holdbart. Og så får du tilmed vejens flotteste facade! Se her, hvordan du beklæder dit hus med mahogni.

  Sværhedsgrad 3/4
 • 3 stærke VÅBEN mod ukrudt

  3 stærke VÅBEN mod ukrudt

  12/2016 Hvis du er træt af ukrudt mellem fliserne, så får du her 3 bud på, hvordan du angriber det: Den nemme, den onde og den virkelig effektive.

 • VIDEO: Sæt træbeklædning på dit skur

  VIDEO: Sæt træbeklædning på dit skur

  12/2016 En 1 på 2-beklædning, hvor du lader de yderste brædder overlappe de inderste, giver en flot facade, der passer til de fleste skure og udhuse. Se her, hvordan du laver den.

 • Byg et fuglehus - de skal bruge det nu!

  Byg et fuglehus - de skal bruge det nu!

  12/2016 Det er både sjovt og nemt at bygge et fuglehus. Her får du tre anderledes bud på, hvordan du kan bygge dit eget fuglehus.

Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Hønsehus på første klasse
 • Hønsehus på første klasse
 • Hønsehus på første klasse
 • Hønsehus på første klasse

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os