Cookie- og privatlivspolitik


Sådan lægges gulvstrøer

Vil du lægge et massivt trægulv oven på beton, kan det være en fordel at lave et undergulv.


Først måles rummet op. Vores opstilling er 2,4 meter. Der skal holdes en afstand ud til væggen på 6 cm. Er det op ad fx en skorsten eller et ildsted, skal der mindst være en afstand på 10 cm. Der sættes et mærke, der markerer den første strø.

Der må højst være 60 cm mellem strøerne, så hvis vi lægger 5 strøer, giver det en strøafstand på 57 cm. Derfor streger gulvlæggeren op på gulvet for hver 57 cm. Nu lægges der en strø op til væggen. Målene fra gulvet overføres til strøen med en bænkvinkel.

Der slås et kryds, der markerer, på hvilken side strøerne skal ligge. Det gøres for alle 5 strøer. Herefter flyttes strøen med målene til den anden side af gulvet, så mærkerne kan overføres til gulvet.

Først sikrer gulvlæggeren sig dog, at der er præcis samme afstand fra væg til strø i begge sider. Gulvarealet er nu helt lige, og opmærkningen fra strøen kan nu overføres til gulvet. Gulvstrøerne kan nu nemt lægges op, så de flugter med opstregningen.

Husk, at betongulvet skal være rengjort, inden strøerne lægges. I eksemplet her har vi et dørhul. Her bør du forstærke undergulvet med flere strøer, så gulvet kan klare den øgede trafik, der vil være ved en dør.

Her lægger vi 3 ekstra strøer, der er ca. 40 cm lange. Igen sørger fagmanden for, at der er 6 cm fra strø til væg. Skal der også lægges nyt gulv på den anden side af døren, skal strøerne gå igennem døråbningen.Under strøerne skal der klodses op.

Nederst lægges der et stykke asfaltpap, der forhindrer fugt fra betongulvet i at trænge op i strøerne. Oven på pappet lægges der en brik skåret af mdf-plade, der er meget formstabil, men samtidig blød.

For at opnå et stabilt undergulv må der maksimalt være 60 cm mellem opklodsningerne. Ved de ekstra gulvstrøer i dørhullet kommer der naturligvis en brik i hver ende, selv om strøen kun er 40 cm. For at kunne få gulvet præcist i lod skal der benyttes kiler.

Her bruges to kiler, der skubbes sammen, så de låses fast til hinanden. Kilerne lægges oven på mdf-brikken. Generelt vil man klodse så lidt op som muligt. Typisk mellem 3-5 cm, afhængigt af om det nye gulv skal møde et andet gulv.

Når alle kilerne er placeret, kontrollerer gulvlæggeren, at strøerne ikke har forrykket sig. Med et vaterpas tjekker fagmanden alle strøer og justerer eventuelt på højden af kilerne, så gulvet bliver i vage. Jo længere vaterpas du har, jo mere præcist bliver resultatet.

Alternativt kan du bruge en retskinne og lægge vaterpasset ovenpå. Det er afgørende for det færdige resultat, at du er omhyggelig med at få strøerne i vage på begge ledder. For ikke at rykke opstillingen kan du med fordel slå et bræt på tværs af strøerne i begge ender.

På den måde er du sikker på, at strøerne ikke rykker sig. Undlader du at slå sømmet helt i, er det nemt at trække ud igen, når gulvbrædderne skal på. Det er afgørende for holdbarheden, at kilerne fikseres, så de ikke kan gå fra hinanden.

Der slås først et søm gennem kilerne, der fikserer dem til mdf-klodsen. Herefter slås det næste søm skråt gennem strøen, så det rammer både kiler og mdf-brik.

Undlades sømningen af kiler, kan man i værste fald risikere, at gulvet synker der, hvor kilerne er gledet fra hinanden. Undergulvet er færdigt, og der er klar til at lægge gulvbrædder.

Relaterede artikler

 • VIDEO: Dørtrinnet knirker

  VIDEO: Dørtrinnet knirker

  07/2009 Ofte skyldes et knirkende dørtrin at dørtrinnet er for dårligt understøttet. Se hvordan du kan løse problemet ud fra en trin-for-trin guide i videoen her.

 • Tilpas feren

  Tilpas feren

  07/2009 VIDEO: Har feren på gulvbrættet fået et stød, er det nærmest umuligt at få det til at passe med det næste bræt.

 • Saml over strø

  Saml over strø

  07/2009 VIDEO: Skal du samle to gulvbrædder over en lægte, har gulvlæggeren et godt tips til at gøre samlingen så diskret som muligt.

 • GULV-TIP: Sådan tvinger du gulvbrædderne på plads

  GULV-TIP: Sådan tvinger du gulvbrædderne på plads

  07/2009 VIDEO: Du kan aldrig være sikker på, at dine nye gulvbrædder er helt lige. Der er dog ingen grund til at kassere et krumt bræt, for fagmanden har et trick til at få skæve brædder på plads.

 • Lad gulvet hvile

  Lad gulvet hvile

  07/2009 VIDEO: Nye gulvbrædder skal altid akklimatiseres, inden de kan lægges.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Dampspære i skunk

Jeg har ikke mulig for at lave et egentlig ...

skruhul i trædør

Jeg har en terrassedør hvor håndtaget er ...

Gennemboring af fundament

HejJeg skal have lavet teknikrum til vores ...

Bygge hems

Jeg er for nylig gået igang med planerne om at ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det Selv, ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os