Cookie- og privatlivspolitik


Sådan limer du et korkgulv

Her vil fagmanden vise, hvordan du limer et kork- eller linoleumsgulv fast.


Du skal altid arbejde fra midten og ud til siderne, på den måde undgår du, at en skævhed i den ene væg forplanter sig til hele gulvet. I denne prøveopstilling har vi målt os frem til midten, og fagmanden streger midterlinjerne op ved hjælp af et lige bræt.

På samme måde måles rummet på den anden led. Der, hvor de to streger krydser hinanden, er midten. Fra midten laver fagmanden nu en prøveudlægning. Første flise lægges, så den flugter med begge midterstreger. Så fortsætter han med de næste fliser og ser hurtigt, at det ikke går op.

Der vil nemlig komme en smal 7 cm’s flisekant langs panelet. Og det bliver ikke pænt. Man opnår det pæneste resultat, hvis de skårne fliser mindst er halve. I dette tilfælde det halve af 30 cm, altså 15 cm.

Fagmanden rykker derfor flisen 15 cm og lægger op igen. Nu passer det meget bedre, både ved væggen og ved indhakket til døren. Nu prøvelægger vi fliserne den anden vej, og igen giver det et fornuftigt resultat. Fagmanden forskubber nu midterstregen 15 cm og laver et kryds, der markerer midten.

Der slås nu en ny midterlinje.Det er nu tid til at lime fliserne på. Det er vigtigt, at du kun påfører et tyndt jævnt lag korklim med en tandspartel. Herefter lægges flisen på, og den justeres, så den flugter nøjagtigt med opstregningerne.

Det er en god idé, hvis du i starten kun smører lim på til en flise, senere kan du, i takt med at du får mere træning, smøre lim på til flere fliser af gangen. Det er vigtigt, at fliserne ligger tæt op ad hinanden, da der ellers vil kommer en tydelig fuge, hvor fugt og snavs vil samle sig.

Lim, der presses op, tørres af. Ude ved væggen er flisen for stor, så det er nødvendigt at skære den til. Med tommestokken måler fagmanden, hvor stor flisen skal være. Målene streges op på flisen, og den skæres til ved hjælp af en tømmervinkel og en hobbykniv.

Flisen limes nu fast på samme måde som de forrige. Er der indhak som her, er det også nødvendigt at skære ud til det. Start med at måle, hvor lang flisen skal være på det længste sted, og afkort derefter hele flisen. Så lægges flisen op til hullet, og der markeres direkte på flisen, hvor indhakket begynder.

Herefter måles hullets korteste led. Denne afsættes på flisen, og indhakket skæres nu ud med en hobbykniv. Når fagmanden har sikret sig, at flisen passer, spartler han lim i hullet og fastgør flisen på samme måde som de øvrige fliser.

Resten af fliserne i dette kvadrat limes fast, og det hele skulle nu gentages i de resterende tre kvadrater, men i denne opstilling nøjes vi med det ene kvadrat. Når fliserne er lagt, skal den overskydende lim tørres af med en fugtig klud.

Vil du være sikker på, at fliserne ligger helt tæt til gulvet, bør du køre gulvet over med en gulvtromle. Der skal køres på begge ledder af gulvet. Korkfliser er nemme at lægge, og begynder du altid inde fra midten for så at arbejde dig ud mod siderne, undgår du, at skæve vægge forplanter sig videre til gulvet.

Relaterede artikler

 • VIDEO: Dørtrinnet knirker

  VIDEO: Dørtrinnet knirker

  07/2009 Ofte skyldes et knirkende dørtrin at dørtrinnet er for dårligt understøttet. Se hvordan du kan løse problemet ud fra en trin-for-trin guide i videoen her.

 • Tilpas feren

  Tilpas feren

  07/2009 VIDEO: Har feren på gulvbrættet fået et stød, er det nærmest umuligt at få det til at passe med det næste bræt.

 • Saml over strø

  Saml over strø

  07/2009 VIDEO: Skal du samle to gulvbrædder over en lægte, har gulvlæggeren et godt tips til at gøre samlingen så diskret som muligt.

 • GULV-TIP: Sådan tvinger du gulvbrædderne på plads

  GULV-TIP: Sådan tvinger du gulvbrædderne på plads

  07/2009 VIDEO: Du kan aldrig være sikker på, at dine nye gulvbrædder er helt lige. Der er dog ingen grund til at kassere et krumt bræt, for fagmanden har et trick til at få skæve brædder på plads.

 • Lad gulvet hvile

  Lad gulvet hvile

  07/2009 VIDEO: Nye gulvbrædder skal altid akklimatiseres, inden de kan lægges.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fugt på belægningssten inddørs

Hej Jeg ville hører om der er nogen der har ...

Dampspære i skunk

Jeg har ikke mulig for at lave et egentlig ...

skruhul i trædør

Jeg har en terrassedør hvor håndtaget er ...

Gennemboring af fundament

HejJeg skal have lavet teknikrum til vores ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det Selv, ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os