Cookie- og privatlivspolitik


Sådan skruer og sømmer du et massivt trægulv

Skal du lægge massive brædder direkte på strøer, kan du enten skrue eller sømme dem fast. Gulvlæggeren vil her vise begge metoder.


Når du skal lægge brædder på strøer, er det en god idé at lægge strimler af skumplastfolie på alle strøerne. Dette reducerer klapren og knirken fra gulvbrædderne. På det først bræt skal du sikre dig, at der er ca. 10 mm luft mellem brættet og væggen.

Det gør du ved at bruge afstandsklodser. Når afstandsklodserne er på plads, skrues det første bræt fast med en skrue direkte oppefra. Der skal skrues i samtlige strøer. I det første bræt skal der både skrues oppefra og fordækt.

Fordækt vil sige, at skruen skrues skråt i ved feren, så skruen bliver skjult af det næste bræt. Når det første bræt er fastgjort, lægges det næste bræt på, igen sørger gulvlæggeren for, at der er en afstandsklods ude i siden.

Brættet bankes nu på plads med en bankeklods, banker man direkte på feren med en hammer, er der stor risiko for, at feren ødelægges, og man vil få besvær med at få feren ind i noten på det næste bræt. Dette og de efterfølgende brædder skal kun skrues fast fordækt.

Sådan skruer du gulvet fast

Når man skruer fordækt, skal vinklen være ca. 45 grader. Som alternativ til at fastgøre brædderne med skruer kan du bruge dykkere. Brættet lægges ned og bankes på plads som de forrige, men i stedet for at skrue hamres der en dykker ned gennem brættet og strøen.

Det er vigtigt, at man er omhyggelig med at ramme dykkeren, og ikke brættet, da det kan give nogle grimme slagmærker. Den sidste halve centimeter hamrer fagmanden i med en dyknagle.

Resten af brædderne hamres nu fast på samme måde. Dykkere har traditionelt været meget brugt tidligere, men det bliver mere og mere almindeligt at bruge skruer, da det både er nemmere, og der ikke er samme risiko for at lave grimme skrammer på det nye gulv.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os