Cookie- og privatlivspolitik


Sådan sliber du et trægulv

Det ser nemt ud, men er faktisk temmelig svært at slibe et gulv. Her viser fagmanden den rigtige teknik.


Inden slibningen kan begynde, skal gulvet klargøres. Start med at feje gulvet grundigt, og se efter søm. Er der nogle, der stikker op, kan det ødelægge slibepapiret. Eventuelle dørstoppere som her skal ligeledes fjernes. Nu skal gulvslibemaskinen klargøres.

Den kan du leje i det lokale byggemarked, og det er en god idé at vælge den største, de har, da de mindre maskiner ganske enkelt er for langsomme. Slibepapiret til maskinen koster mellem 20 og 50 kr. pr. stk. Jo grovere papir – jo højere pris.Her starter vi med slibepapir 36.

Er der er et meget tykt lag lak eller fernis, skal du bruge et grovere papir, fx korn 16. Nu er vi klar til at begynde selve slibningen. Første slibning skal altid være på langs af brædderne. Der slibes en bane ad gangen, først frem og så tilbage i samme spor.

Ved næste bane skal du sørge for halvt at overlappe den foregående bane.Hver gang du når ud til væggen, skal du bruge håndtaget, der løfter sliberullen. Ellers vil maskinen, i det splitsekund den står stille, slibe en fordybning i gulvet.

Det samme gælder, når maskinen er trukket helt tilbage og skal til at køre frem igen. Maskinen trækker kraftigt fremad, så det er vigtigt, at du bruger hele din vægt til at holde igen med. Slib nu den resterende del af gulvet på samme måde, indtil du når endevæggen.

Her vender du maskinen og tager den anden side, som maskinen ikke kunne komme til i første omgang.Gulvslibemaskinen kan ikke nå helt ud til kanterne, så når gulvet har fået første omgang med gulvsliberen, skal du tage kanten med en kantsliber.

Her bruger vi slibepapir med korn 40, men er laklaget meget tykt, kan du med fordel bruge korn 16. Kantsliberen er meget grov, så det er vigtigt, at du hele tiden kører med roterende bevægelser for at undgå at slibe for meget væk samme sted. Her sidder der stadig rester af det gamle tæppe.

Kører du direkte hen over det med kantsliberen, vil det slide på sandpapiret, og du vil være nødt til at skifte sandpapir meget hurtigt. Fagmanden har et godt trick, så du kan undgå dette.

Hæld en anelse lampeolie eller petroleum på tæpperesterne, og slib så igen med kantsliberen. Tæpperesterne forsvinder med det samme. Samme trick kan også benyttes til gammel fernis og lak. I hjørnerne, hvor kantsliberen ikke kan komme ind, skal du bruge skrabejern og sandpapir til at få lakken af.

Når hjørnerne er ordnet, er det tid til at give gulvet anden gang med gulvsliberen. Her skal du bruge sandpapir med korn 80. Selve slibningen foregår på samme måde som før, men denne gang skal du slibe på tværs ad brædderne.

Endelig skal gulvet have en sidste gang med sandpapir korn 120, hvor du atter sliber på langs ad brædderne. Ude i kanterne har kantsliberen efterladt nogle meget tydelige spor, så når du er færdig med gulvsliberen, skal du slibe kanterne med en excentersliber med sandpapir korn 60.

Til sidst skal du afslutte med en polermaskine med slibenet. Den kan som gulvslibemaskinen lejes i byggemarkedet. Polermaskinen skal køres fra side til side med bløde bevægelser.

Den kan være lidt vanskelig at styre, men kunsten ligger i, at trykker du håndtaget ned, går maskinen til venstre, og løfter du det op, går den til højre. Nu er gulvet slebet færdig, og du kan overfladebehandle dit gulv efter eget valg.

Relaterede artikler

 • VIDEO: Dørtrinnet knirker

  VIDEO: Dørtrinnet knirker

  07/2009 Ofte skyldes et knirkende dørtrin at dørtrinnet er for dårligt understøttet. Se hvordan du kan løse problemet ud fra en trin-for-trin guide i videoen her.

 • Tilpas feren

  Tilpas feren

  07/2009 VIDEO: Har feren på gulvbrættet fået et stød, er det nærmest umuligt at få det til at passe med det næste bræt.

 • Saml over strø

  Saml over strø

  07/2009 VIDEO: Skal du samle to gulvbrædder over en lægte, har gulvlæggeren et godt tips til at gøre samlingen så diskret som muligt.

 • GULV-TIP: Sådan tvinger du gulvbrædderne på plads

  GULV-TIP: Sådan tvinger du gulvbrædderne på plads

  07/2009 VIDEO: Du kan aldrig være sikker på, at dine nye gulvbrædder er helt lige. Der er dog ingen grund til at kassere et krumt bræt, for fagmanden har et trick til at få skæve brædder på plads.

 • Lad gulvet hvile

  Lad gulvet hvile

  07/2009 VIDEO: Nye gulvbrædder skal altid akklimatiseres, inden de kan lægges.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

skruhul i trædør

Jeg har en terrassedør hvor håndtaget er ...

Gennemboring af fundament

HejJeg skal have lavet teknikrum til vores ...

Bygge hems

Jeg er for nylig gået igang med planerne om at ...

Indvendig efterisolering med batts og terracottavæv

Hej, Jeg har gennem et stykke tid undersøgt ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det Selv, ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os