Cookie- og privatlivspolitik


Fiks det i en fart! Trægulvet er hullet

Det irriterende hul i det malede trægulv kan du hurtigt og nemt reparere selv, og kemisk træ er her en oplagt løsning. Det har den fordel, at det ikke krymper, og så hærder det lynhurtigt – så du straks kan komme videre.

Lap hullet med kemisk træ Der er en grim fordybning i trægulvet, hvor skidtet samler sig. Det klares nemt med kemisk træ.

Er det gamle trægulv blevet malet over, uden at huller og revner er blevet spartlet ud først, vil der ofte være små fordybninger forskellige steder.

Det giver selvfølgelig et rustikt look, men i længden er det også ret irriterende, fordi fordybningerne samler støv, skidt og vand.

Heldigvis kan den slags huller og revner let repareres, og står du alligevel over for at skulle friske gulvet op med ny maling, er det oplagt at få hullerne fyldt ud, så det kommer op i niveau.

Det gøres lettest og hurtigst med kemisk træ (også kaldet træfylder), og det er genialt til formålet, fordi du kan fylde hele hullet op på én gang, da det ikke krymper. Allerede efter ca. 20 minutter er reparationen gennemhærdet, og du kan derfor hurtigt gå videre til slibningen.

Hårdheden af kemisk træ svarer til fyrretræ, så det er tilmed nemt at slibe reparationen i niveau med gulvet.

Derfor er det gået galt

Huller i malede trægulve kan opstå på flere måder. I det her tilfælde er der nok bare tale om, at man har malet oven på en lille rådskade uden at spartle ud og reparere først. Men det sker også, at en knast går løs og falder ud, eller at et gulvbræt får et voldsomt hak fra en stor, tung genstand.

Uanset hvordan skaden opstår, er det grimt at se på – og ikke mindst upraktisk, fordi der hurtigt samler sig snavs i hullet. Derudover samler der sig typisk også vand i hullet, når gulvet vaskes.

SÅDAN GØR DU
Streg op med blyant 1.
Streg op med en blyant dér, hvor træet er blødt omkring hullet. Du kan finde det bløde træ med en skruetrækker. Den går let ned i det ødelagte træ, men er samtidig ikke spids nok til at gå ned i hårdt og sundt træ.
Skræl træ af med et stemmejern 2.
Med et stemmejern kan du nu skrælle det bløde træ af – bid for bid. Fortsæt, til hele kanten rundt om hullet består af fast træ. Rens også op i bunden af hullet om nødvendigt.
Rens hullet for spåner og støv 3.
Nu skal hullet renses for spåner og støv. En børste er ikke tilstrækkelig; du skal have fat i støvsugeren. Bunden var her så fast, at vi ikke behøvede at gå særlig langt ned.
Kemisk træ i tuber 4.
Kemisk træ leveres i to tuber, hvor den store er selve spartelmassen, og den lille tube er en supereffektiv hærder. Brug en glat og ikkesugende plade til at blande på.
Tryk massen ned i hullet med en spartel 5.
Når de to komponenter er blandet, har du kun et par minutter, til det begynder at hærde. Med en spartel trykkes massen ned i hullet, så den rager lidt op.
Slib massen jævn 6.
Efter 20 minutter kan du slibe. Slibepapir med korn 80 er ideelt til at slibe massen jævn med det omgivende gulv med. Bevæg maskinen frem og tilbage, så malingen ikke brænder fast på slibepapiret.


Relaterede artikler

 • Sådan reparerer du dine trægulve

  Sådan reparerer du dine trægulve

  07/03 Ridser, fugt og slag. Trægulve er udsat for lidt af hvert, heldigvis er det muligt selv at fikse de fleste skader. Se hvordan du gør her.

 • Fiks det ødelagte gulvbræt

  Fiks det ødelagte gulvbræt

  03/2017 Du behøver ikke ærgre dig over dybe pletter og hakker i dit trægulv, for med det rette værktøj kan du udskifte det ødelagte gulvbræt, helt uden at det kan ses.

 • Massivt plankegulv - holder i 100 år!

  Massivt plankegulv - holder i 100 år!

  01/2017 Det er en stor fornøjelse at lægge et gulv med de nærmest perfekte brede slotsplanker, og har du styr på 5 afgørende teknikker, kan det kun gå godt!

  Sværhedsgrad 3/4
 • Nødvendigt gulvværktøj

  Nødvendigt gulvværktøj

  01/2017 VIDEO: Når du skal lægge gulv, er der en god håndfuld værktøj, som du ikke kommer uden om. Du skal have et vaterpas på minimum en meter, så du kan bl.a. kan nivellere strøer. Men selv et vaterpas på 1 meter kan nogle gange ...

 • De bedste trægulve

  De bedste trægulve

  01/2017 VIDEO: Trægulve fås i et væld af træsorter og kvaliteter, men fælles for dem alle er, at de er savet ud af træstammer eller større grene.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Vandskuring omkring pejseindsats

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os