Cookie- og privatlivspolitik


Lav dit eget skibsgulv

De populære skibsgulve fås i mange saml selv-varianter. Både når det gælder træsorter og fuger. De findes bl.a. med en smal gummiliste, der er monteret på gulvbrædderne fra producenten. Og med en bred gummiliste, som man selv skal lægge oven på feren, inden to brædder samles.


Endelig findes der massive trælister, der ligesom gummilisten monteres på oversiden af feren. Trælisten limes med trælim, inden brædderne samles. Trælisten har den fordel, at den kan slibes sammen med resten af gulvet, hvis det bliver nødvendigt.

Fælles for skibsgulve er den forholdsvis høje pris, så derfor er det en god idé at lave skibsgulvet selv. Det kan mere end halvere prisen.Før du går i gang, er det vigtigt med et godt fast underlag. Det kan som her være en høvlebænk, men et bord eller et par bukke kan også bruges.

Her har vi brugt et bræt som underlag. Skru det godt fast, så du har en permanent opstilling, der kan bruges til alle brædderne.Når opstillingen er klar, kan det første gulvbræt lægges op. Brættet fastgøres til opstillingen med skruetvinger. For at lave et skibsgulv skal du bruge en overfræser med et almindeligt notjern og et land til at styre maskinen. Indstil nu fræseren. Først i dybden. Fræsejernet skal lige røre ved feren, når fræserens fod ligger plant med oversiden af brættet.

Sæt nu landet på fræseren, og juster bredden af fugen. Den skal i dette tilfælde være 6 mm. Det vil sige, at når du samler brædderne, vil der fremkomme en afstand på 6 mm mellem brædderne. Kontroller, at målet er 6 mm på begge sider af landet.

De fleste fuger er enten 4 eller 6 mm brede. 4 mm til smalle brædder og 6 mm til brede brædder. Det giver det mest harmoniske udtryk i det færdige gulv.Lav et lille prøvestykke, hvor du kontrollerer, at der rent faktisk fræses de ønskede 6 mm af brættet, hvilket der gør.

Når du starter, skal du sørge for at trække fræseren godt ind imod brættet og ned mod feren. Og kør så stille og roligt i én arbejdsgang langs hele brættet. Du bør i øvrigt altid benytte høreværn såvel som beskyttelsesbriller når du arbejder med en overfræser.

Når du når ud til enden af brættet, er det vigtigt at styre helt korrekt, ellers kan du risikere, at afslutningen bliver skæv. Derfor anbefaler fagmanden, at du skærer gulvbrædderne lidt længere end selve gulvet. På den måde har du mulighed for at skære endestykkerne af, så sporet til fugen bliver snorlige. Som det ses, er kanten på det fræsede bræt præcis lige så skarp som på det almindelige bræt. Når du har fræset alle gulvbrædderne, skal gulvet monteres. Her viser vi det i en prøveopstilling. Brædderne er 22 mm tykke, og da skruerne skal være mindst dobbelt så langs monteres brædderne med 4,2 x 55 mm Montaflex-gulvskruer.

Da vi har fjernet 6 mm, er der nu meget bedre plads i feren til skruerne, end der normalt ville være. Gulvbrædderne til et skibsgulv lægges på samme måde, som du ville montere et almindeligt trægulv på strøer. Når gulvet først er lagt, er fugerne meget tydelige. Det første, du skal gøre, er at lægge fugetape i bunden af fugerne. Fugetape fås i både 4 og 6 mm’s bredde og i flere farver. Farven har ingen indvirkning på resultatet, men det kan være en fordel med en mere farverig tape end denne, så man bedre kan se, om den ligger helt korrekt.

Tapen er vigtig, fordi den forhindrer fugemassen i at klæbe til bunden af fugerne. Fugemassen skal nemlig kun klæbe på siden af fugerne. På den måde kan fugen give sig og vil derfor ikke revne, når brædderne – som de altid gør – arbejder en smule.

Du kan med fordel presse tapen godt fast nede i fugen med den flade side af en skruetrækker. Der må ikke komme gummifugemasse på brædderne, så derfor skal de beskyttes med afdækningstape, som skal ligge helt præcist langs bræddekanterne. Afdæk alle brædderne på en gang, før du går i gang med at fuge. Skær fugepatronens spids af i en 45 graders vinkel og i en bredde, der passer ned i fugen. I dette tilfælde bliver det altså knap 6 mm. Fug langsomt, og vær hele tiden sikker på, at fugen bliver fyldt helt ud – hellere en smule for meget fugemasse end for lidt. Du kan nemlig ikke efterfylde en fuge, der er for lav, da de to lag ikke vil binde ordentligt sammen.

Fug en enkelt fuge ad gangen, og fjern den overskydende masse ved at køre en ren spartel langs fugen i en vinkel på ca. 75 grader. Det, der bliver tilovers, kan du putte i den næste fuge. Når fugen er færdig, tages afdækningstapen af med det samme. Sidder den bare en time, er fugemassen blevet så sej, at tapen vil trække fugemassen med op. Derfor anbefaler fagmanden, at du gør en enkelt fuge færdig ad gangen.

Skulle du spilde noget fugemasse undervejs, så vent med at fjerne det, til det er helt tørt. I en enkelt fugepatron er der til ca. 5 meter fuge, når fugen som her er 6 mm bred og fugedybden er 10 mm. Når hele gulvet er fuget, skal du regne med, at fugerne skal tørre i et par døgn, inden gulvet må tages i brug. Et skibsgulv vedligeholdes i øvrigt som et hvilket som andet trægulv.

Relaterede artikler

 • Kemisk træ fikser gulvet

  Kemisk træ fikser gulvet

  06/2017 Har du fået fordybninger eller skader i dit trægulv, så er kemisk træ løsningen. Se hvordan du anvender dette geniale materiale på dit gulv

 • Sådan reparerer du dine trægulve

  Sådan reparerer du dine trægulve

  06/2017 Ridser, fugt og slag. Trægulve er udsat for lidt af hvert, heldigvis er det muligt selv at fikse de fleste skader. Se hvordan du gør her.

 • Fiks det ødelagte gulvbræt

  Fiks det ødelagte gulvbræt

  03/2017 Du behøver ikke ærgre dig over dybe pletter og hakker i dit trægulv, for med det rette værktøj kan du udskifte det ødelagte gulvbræt, helt uden at det kan ses.

 • Massivt plankegulv - holder i 100 år!

  Massivt plankegulv - holder i 100 år!

  01/2017 Det er en stor fornøjelse at lægge et gulv med de nærmest perfekte brede slotsplanker, og har du styr på 5 afgørende teknikker, kan det kun gå godt!

  Sværhedsgrad 3/4
 • Nødvendigt gulvværktøj

  Nødvendigt gulvværktøj

  01/2017 VIDEO: Når du skal lægge gulv, er der en god håndfuld værktøj, som du ikke kommer uden om. Du skal have et vaterpas på minimum en meter, så du kan bl.a. kan nivellere strøer. Men selv et vaterpas på 1 meter kan nogle gange ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os