Cookie- og privatlivspolitik


Sådan får du præcise fodpaneler

Før du skærer fodpaneler til et indvendigt hjørne, skal du sikre dig, at væghjørnet er i ret vinkel – altså 90 grader.


Det er det her, så derfor skæres det første panel med et 45 graders smig. Vi benytter en kap-geringssav, hvilket giver det absolut bedste resultat. Du kan selvfølgelig også bruge en listesav og en skærekasse. Du skal endnu ikke sætte panelet fast. Skær nu det andet stykke ud i en 45 graders vinkel, der vender modsat af den første vinkel. Skub panelerne tæt sammen – og kontroller, at samlingen er helt tæt.

Nu skal der limes. Brug almindelig trælim eller snedkerlim, som det også hedder, og kom kun lim på det ene panel og kun langs den profilerede yderside. På den måde er risikoen mindre for, at samlingen med tiden kommer til at gabe.

Skub panelerne sammen, og gør dem begge fast med et par søm. Tør den overskydende lim godt af. Den kan være svær at få af i et hjørne, når den først er tør.For at få en endnu pænere afslutning kan du sætte en tynd fejeliste på. Fejelister er nemmest at tilpasse med en listesaks.Listesaksen har gradindstillinger, så du får helt præcise smig. Også hvis de ikke skal være 45 grader. Det skal de her, så først klipper du den ene liste i en 45 graders vinkel. Husk at vende den buede del af listen mod dig selv, når du klipper.

Gør den korte liste fast med et par dykkere.Klip så den anden fejeliste til. Den skal naturligvis skæres i en modsat 45 graders vinkel. Bemærk, at vi har klippet fejelisten to millimeter længere, end den egentlig skal være. Nu spænder listen mellem væg og smig. På den måde kan du presse den på plads, så smigen bliver helt tæt.

Monter fejelisterne med små dykkere til panelet – aldrig til gulvet. Derved undgår du, at fejelisterne skilles ad, når gulvbrædderne – som de ofte gør – arbejder lidt frem og tilbage. Det er lidt sværere at få panelerne til at passe, hvis man skal lave en udvendig samling, fx omkring en væg.

Skær først de lange vægstykker til med en 45 graders smig, og gør dem fast med et par søm, så kanten af smigen passer præcist til væghjørnet. Mål nu nøjagtigt op mellem det inderste af smigen på de to paneler. Her er afstanden 18,1 cm. Midterstykket skal skæres, så der er en 45 graders smig i hver ende. Endestykket passer, og når det er monteret, er de udvendige samlinger færdige.

Relaterede artikler

 • Kemisk træ fikser gulvet

  Kemisk træ fikser gulvet

  06/2017 Har du fået fordybninger eller skader i dit trægulv, så er kemisk træ løsningen. Se hvordan du anvender dette geniale materiale på dit gulv

 • Sådan reparerer du dine trægulve

  Sådan reparerer du dine trægulve

  06/2017 Ridser, fugt og slag. Trægulve er udsat for lidt af hvert, heldigvis er det muligt selv at fikse de fleste skader. Se hvordan du gør her.

 • Fiks det ødelagte gulvbræt

  Fiks det ødelagte gulvbræt

  03/2017 Du behøver ikke ærgre dig over dybe pletter og hakker i dit trægulv, for med det rette værktøj kan du udskifte det ødelagte gulvbræt, helt uden at det kan ses.

 • Massivt plankegulv - holder i 100 år!

  Massivt plankegulv - holder i 100 år!

  01/2017 Det er en stor fornøjelse at lægge et gulv med de nærmest perfekte brede slotsplanker, og har du styr på 5 afgørende teknikker, kan det kun gå godt!

  Sværhedsgrad 3/4
 • Nødvendigt gulvværktøj

  Nødvendigt gulvværktøj

  01/2017 VIDEO: Når du skal lægge gulv, er der en god håndfuld værktøj, som du ikke kommer uden om. Du skal have et vaterpas på minimum en meter, så du kan bl.a. kan nivellere strøer. Men selv et vaterpas på 1 meter kan nogle gange ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Granitskærver i haven som bålplads

Hej GDS Jeg håber i kan hjælpe mig. Jeg har ...

Inddækning, terrassetag mod sternbræt/tagrende

Jeg har bygget en overdækning til terrassen, ...

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os