Cookie- og privatlivspolitik


Nyt gulv helt fra bunden

Vi endte i det grundige hjørne, da vi skulle friske det slidte gulv op: Helt ud røg de gamle planker, så vi kan rette op og forbedre hele konstruktionen, inden vi lægger det nye gulv.

mand lægger nyt gulv på gamle strøer

Det er et stort arbejde at rive det gamle trægulv op og lægge et helt nyt på de gamle strøer. Meget større end blot at knibe et tyndt laminatgulv ind oven på det gamle trægulv. Og dyrere bliver det også, fordi det nye gulv skal kunne bære din vægt.

Men du opnår mange fordele, og du ender med et gennemsolidt gulv. En umiddelbar fordel er, at du kan slutte det nye gulv af i samme højde, som det gamle lå i; så passer det med bunden af dørene, med dørtrin og tilstødende rum.

Når du kommer helt i bund, kan du rette op på gamle svagheder, forstærke og isolere mod både støj og kulde – gulve, der knirker, gynger eller er skæve, bliver jo ikke bedre af at få en tyndt gulv ovenpå. Og uanset om du vælger lamelbrædder eller massivt træ, ender du med et gulv, der kan slibes mange gange.

Først fjerner vi de gamle gulvbrædder

De fleste trægulve ligger på strøer eller bjælker. Gulvet er skruet eller sømmet, så der skal gang i det kraftige værktøj, når gulvet skal fjernes.

Start med at fjerne fodpaneler, og skær gulvet op i mindre dele, så er det let at brække op og bære væk. Uanset om du har brædder eller parketplanker, så kan du roligt gå ud fra, at de skjulte strøer ligger på tværs af de gennemgående samlinger.

Så retter vi strøerne op og lægger lyddæmper

Strøerne kan næsten altid bevares – og suppleres, hvis de ligger for spredt for det nye gulv. Det er umuligt at brække gulvet op uden at skubbe til strøerne, så du skal kontrollere og rette dem op, før det nye gulv lægges på.

Når du retter strøerne, kan du også justere dem, så højden på det nye gulv kommer til at passe med indfatninger, dørtrin og eventuelle tilstødende gulve.

De første brædder kræver stor omhu

På strøerne lægger vi vores nye gulv: 182 cm lange parketplanker, der bankes sammen og skrues på strøerne. Det er vigtigt at komme rigtigt fra start og så at sige tænke hele gulvet igennem, før du lægger første række.

Tjek, om væggen, du starter ved, står parallelt med den, du ender ved, og skal du skære af plankerne for at få dem til at passe i bredden, så tag lige meget i begge sider af rummet.

På de store gulvflader går det rigtig stærkt

Når det første bræt ligger, hvor det skal, er det bare at køre på. Endekanterne har også fer og not, og de skal ikke ligge overstrøer.

Normalt bruger du den afskårne ende fra sidste planke i hver række som start i næste række. Giver det ikke 30 cm forskydning mellem rækkerne, starter du et nyt forbandt i anden række.

Det afskårne stykke fra første række bruger du til at starte tredje række, stykket fra anden række starter fjerde række osv.

Det nye gulv er ikke alene flot, det ligger også mere stabilt og dæmper støjen.

Relaterede artikler

 • Hvordan fjerner jeg mærker i mit gulv?

  Hvordan fjerner jeg mærker i mit gulv?

  13/2015 Jeg har et nyt træplankegulv, der har fået nogle mærker fra stiletter og tabte ting. Er der en god måde til at få træet til at rejse sig igen?

 • Flot nyt plankegulv på gamle bjælker

  Flot nyt plankegulv på gamle bjælker

  15/2014 Vi er meget bevidste om at bevare husets stil, når vi lægger solide gulvplanker på et klassisk bjælkelag. Det giver plads til mange tekniske forbedringer, selv om vi ikke roder os ud i gulvvarme.

  Sværhedsgrad 3/4
 • Kan jeg lukke hullet i gulvet?

  Kan jeg lukke hullet i gulvet?

  11/2013 Efter at vi har fået nye elinstallationer, er der efterladt et hul i bræddegulvet, hvor et gammelt el-rør før gik igennem fra kælderen. Kan jeg lukke det på en pæn måde?

 • VIDEO: Red gulvet - skift en enkelt stav

  VIDEO: Red gulvet - skift en enkelt stav

  07/2015 Et brændemærke i parketgulvet er ikke en katastrofe. Hvis mærket ikke kan slibes væk, kan du nemlig nøjes med at udskifte en enkelt stav.

  Sværhedsgrad 1/4
 • Luk hullet med en prop

  Luk hullet med en prop

  18/2014 Et hul i gulvet efter et gammelt rør pynter ikke ligefrem. Det trækker faktisk også nede fra krybekælderen. Derfor skal hullet lukkes.

  Sværhedsgrad 1/4
Hent artikel
Klik på de små billeder for at forstørre.
 • Nyt gulv helt fra bunden
 • Nyt gulv helt fra bunden
 • Nyt gulv helt fra bunden

Sværhedsgrad

Sværhedsgrad 2/4

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bankelyde i radiator

For ca 2 år siden fik vi skiftet ...

Undertag på eksisterende tagltag?

Er det muligt at lægge undertag under et ...

Byggefakta.dk / faktanet

Hi all,I want to know if someone is using ...

Saveværktøj

Hej Alle Da jeg er blevet husejer for nylig ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os