Cookie- og privatlivspolitik


Spar strøm med en rumføler

Har du en lyskontakt i et rum, du ikke bruger så ofte, kan du med fordel installere en rumføler, der tænder og ikke mindst slukker automatisk for lyset.


Det er fuldt lovligt at skifte en eksisterende kontakt selv. Du må dog ikke selv installere en helt ny kontakt, hvis der ikke forefindes en elinstallation i forvejen.Inden du begynder at arbejde med elinstallationerne, er det vigtigt, at du slukker for strømmen på hovedtavlen.

Afbryderknappen kan se forskelligt ud alt efter producent. Det er dog også en mulighed at slukke for hele strømmen i boligen ved at slukke på HFI-relæet. Først skal kontakten åbnes. Ved at bruge en skruetrækker kan man vride den lille tangent ud.

De forskellige dele er ret hårdføre, så du behøver ikke at være bange for at ødelægge noget. Den røde lampe fjernes på samme måde.Inde i kontakten ses nu de forskellige tilslutningsmuligheder. Den røde markering er fasen, og den sorte markering leder strømmen videre til lampen.

Stikkontakten skal nu tages ud af væggen, og dette gøres ved at løsne de to skruer ude i siderne. Den nye rumføler skal have en ramme rundt om sig. Denne trykkes på, inden man begynder at sætte ledningerne i.

På den nye kontakt står N for nul, hvilket er den blå markering, L står for fasen, den røde markering, og den lille pil, den sorte markering, betegner mellemledningen, som leder strømmen videre til lyset. Nu er det vigtigt, at alle tre ledninger fra den gamle kontakt kommer over de rigtige steder i den nye.

For at være sikker herpå tages en ledning ad gangen og sættes over i den nye kontakt med tilsvarende farvekoder på kontakten. Den brune leder, altså fasen, trykkes ned der, hvor der er en rød markering.

Den sorte leder sættes i den sorte markering, og den blå leder, dvs. nul, sættes i den blå markering. Nu er det bare at sætte kontakten på plads igen. Her kan det være lidt svært at ramme rigtigt.

Fagmanden trykker med skruetrækkeren på de to skruer, hvorved de små metalgribere bagpå nemt glider ind på plads. Herefter er det bare at stramme skruerne. Nu skal kapslen sættes på, og her er det vigtigt, at hullet passer hen over den lille diode.

Rumføleren er nu installeret, og vi mangler kun at tænde for strømmen. Nu vil lyset tænde helt af sig selv, når der er bevægelse i rummet, og føleren kan indstilles til at slukke efter 2 min. eller helt op til 20 min. Man kan også indstille følsomheden i føleren, alt efter hvor meget den skal reagere på.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Isolering af masiv teglvæg

Hej Jeg har kig på et hus. Indeklimaet er ...

Samling af reglar ifm ramme til terrasse

Hej Jeg skal til at lave en terrasse, 4x4 ...

Isolering af kælder med klimaplader erfaring ?

Hej. Jeg står men en rigtig grim kælder som ...

Bagsiden af en stikkontakt

Hej alle, vi har et skab hvor der er ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det Selv, ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os