Cookie- og privatlivspolitik


Forstør tegningen med kvadreringsteknik

Kvadreringsteknik handler kort sagt om at gøre en lille tegning stor ved at dele tegningen op i firkanter.

Maleren har fotokopieret denne zebra på et stykke A4-papir, men man kan benytte et foto eller sin egen tegning. Zebraen deles op i præcist lige store felter med en lineal.

Det anbefales at motivet deles op på 10 gange 10 tern, hvilket gør det let at forstørre motivet. Vil man fx have et motiv på 1,5 m, så kvaderes der bare op i 10 tern af 15 x 15 cm. Vandret gives hver kolonne et bogstav, mens de lodrette rækker er nummereret fra 10 til 1. Tegningen er nu delt op i firkanter, hvor fx halespidsen sidder på A8.

Til at tegne dekorationen benyttes et stykke manifoldpapir, men der kan også benyttes bagepapir. Papiret sættes fast til opslagstavlen med tape. Det smarte ved at benytte papir er, at det kan genbruges eller spejlvendes til flere dekorationer. Der laves en bundlinje, hvorefter hvert felt skal mærkes op.

Vi vil lave en dekoration, der er 60 cm høj og 90 cm bred. Tegningen var 10 felter høj, så hvert felt skal være 6 gange 6 cm, som streges op med tommestokken.

Punkterne forbindes, og de navngives på samme måde som den lille arbejdstegning. Hvert felt på dekorationen skal nu tegnes op, så det indeholder det samme som den lille tegning. Det gøres nemmest ved at holde skitsen op, tegne kurverne og så overføre dem til dekorationen.

På snørklede steder som halen her er det nemmet at tegne flere felter ad gangen. Resten af opstregningen handler mest af alt om præcision og tålmodighed. Denne dekoration tog ca. 1 timer at tegne op firkant for firkant. Når tegningen er færdig, vendes papiret, og der skraveres med en blyant på alle streger.

Når skraveringen er færdig vendes papiret igen. Her skal man være omhyggelig med at placere papiret det rigtige sted, inden det sættes fast med tape. Med blyanten skal alle streger nu streges hårdt op.

På grund af skraveringen, der nu ligger ned mod opslagstavlen, overføres stregen til tavlen. Dette gøres på hele tegningen, hvorefter papiret kan fjernes.

Med sort fortyndet vægmaling tegnes stregerne op på opslagstavlen. Nu hvor det er rigtig maling, gælder det om at have en sikker hånd.

Maleren benytter en skrivestok til at hvile hånden på. På den måde undgår hun, at hånden ryster og laver skæve streger. De sidste streger og større sorte flader klares i frihånd, og så er dekorationen færdig.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os