Cookie- og privatlivspolitik


GUIDE: Sådan spartler
du huller

Det tager sin tid at spartle alle huller i vægge og lofter, før du maler, men det er besværet værd. For har du gjort forarbejdet godt og sørget for et helt jævnt underlag, bliver resultatet efter afsluttet malerarbejde langt flottere.

Lær at spartle
NEMT: Huller “slår igennem” på den færdigmalede væg. Men du kan nemt lukke dem til, så de bliver usynlige.

LÆR AT SPARTLE: HULLER I MURVÆRK
Lær at spartle 1. Kom et tykt lag på først.
Start med at dække hullet/hullerne med et tykt lag spartelmasse, så du slipper for at spartle to gange.
Lær at spartle 2. Skrab fri rundt om hullerne.
Brug spartlen til at fjerne spartelmasse helt ind til væggen undtagen dér, hvor hullerne er. Slib helt ned, når massen er tør.


LÆR AT SPARTLE: HULLER I GLASVÆV
Lær at spartle 1. Fyld hullet ud med spartelmasse – enten færdigblandet eller som pulver blandet med vand.
Lær at spartle 2. Hullet er fyldt ud, men reparationen er stadig synlig. Rens derfor al spartelmasse uden om selve hullet væk med en fugtig svamp.
Lær at spartle 3. Fugt et lille stykke løst væv - magen til det, der sidder på væggen – og pres det ind i spartelmassen.
Lær at spartle 4. Når du fjerner det lille stykke væv igen, er mønsteret tydeligt præget i spartelmassen. Når den er tør, maler du reparationsstedet over med en rulle.


HULLER OG REVNER I TRÆ FYLDES MED KEMISK TRÆ

Huller og revner i indvendigt træværk kan også spartles ud – også selv om der er tale om store huller i profilerede dørindfatninger og fodpaneler. Du skal blot bruge kemisk træ og sørge for at lave lave en spartel, der passer til den profil, der skal spartles ud.

For at lave en hjemmelavet og præcist skræddersyet skabelon skal du bruge et såkaldt konturmål. Sådan et kan du købe i velassorterede byggemarkeder for 350-400 kroner.

Konturmålet består af en skinne med en masse “løse” stifter på tværs, som kan skubbes frem og tilbage. Målet holdes ind mod det profil, som du skal reparere, og stifterne tilpasser sig nu præcist, som det ses på det første billede.

LÆR AT SPARTLE: HULLER OG REVNER I TRÆ
Lær at spartle 1. Pres et konturmål ind mod profilen. Så har du et nøjagtigt udgangspunkt at tegne din hjemmelavede spartel op efter.
Lær at spartle 2. Tegn profilen op med en sprittusch på et stykke hård plast. Rens derfor al spartelmasse uden om selve hullet væk med en fugtig svamp.
Lær at spartle 3. Bland to-komponent kemisk træ op efter anvisningerne på produktet, og fyld det i hullet med en almindelig spartel.
Lær at spartle 4 Træk spartelmassen af med din hjemmelavede profilspartel, og lad massen tørre i 10 minutter. 5 Slib med slibepapir, og mal et par gange. Kemisk træ bliver helt hårdt, og efter maling vil reparationen være helt usynlig.
Lær at spartle 5. Slib med slibepapir, og mal et par gange. Kemisk træ bliver helt hårdt, og efter maling vil reparationen være helt usynlig.


VÆRD AT VIDE OM KEMISK TRÆ

Kemisk træ er en to-komponent plastikmasse, der blandes umiddelbart inden brug, da den hærder på cirka 10 minutter. Massen bliver helt hård og bearbejdes som rigtigt træ.

Lær at spartle

Efter hærdning er reparationen til at save, slibe og stemme ud i. Kemisk træ kan også males ligesom som rigtigt træ – men det kan IKKE bejdses.

TIPS SPAR IKKE PÅ SLIBEARBEJDET

Uanset hvor pænt og glat du har lavet en reparation med Kemisk Træ, gælder det om at forsætte det grundige arbejde, når du kommer til slibe- og malearbejdet. Ellers får du ikke den helt perfekte finish – en helt usynlig reparationen.

Reparations-stedet skal slibes HELT glat og i plan med det øvrige træ. Start eventuelt med slibepapir korn 100-120. Efter første lag maling skal du slibe igen – nu med lidt finere slibepapir, fx korn 140. Inden det sidste lag maling slibes træet med slibepapir korn 180. Regn med 2-3 gange maling.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os