Cookie- og privatlivspolitik


GUIDE: Sådan
fuldspartler du

Uanset om du vil have glatte vægge, der blot skal males, eller vægge der skal beklædes med filt, er det en god idé at fuldspartle dem først. Det er en af de sværere teknikker, der kræver tålmodighed og øvelse. Se her, hvordan du fuldspartler – både med almindelig finkornet spartelmasse og med grovere multipuds.

Spartle: Sådan fuldspartler du
PERFEKT: Når du fuldspartler, får du en ensartet væg, som er jævn, glat og robust – lige til at male på.

ALMINDELIG FULDSPARTLING
spartle 1. En mindre spartel, der kan komme ned i spanden, er det bedste at bruge til at fylde spartelmasse på den brede spartel. Undgå at komme helt ud i hjørnerne.
2. Start nede ved gulvet, og træk opad i et roligt træk. Det er lettest at styre, hvis du kun trækker cirka en tredjedel op på væggen og 1,5 meter hen, så du spartler en sektion ad gangen.
spartle 3. Skrab spartlen ren, og træk den sidelæns, så du får glattet alle overlapninger ud. Du får hurtigt taget.
spartle 4. Fortsæt nu på væggen ovenover det spartlede areal. Træk spartelmasse på to tredjedele og træk nedad. Igen kun en sektion ad gangen før du glatter ud på tværs. Slut af til sidst helt oppe ved loftet.
spartle 5. Efter tørring slibes væggen, og processen gentages med et eller flere lag. Lej evt. en girafsliber. Den store slibeskive efterlader overfladen fuldstændig glat og sparer dig for mange timers håndslibning.


TIPS: SPARTLE HJØRNER

spartle hjørner
Skån hjørnerne og let arbejdet med metalskinner. Du køber de særlige gipshjørner i byggemarkedet i metermål og skruer eller klipser dem fast. Hjørnerne giver dig et fast anlæg for spartlen, så du kan trække spartelmassen jævnt ud.


FULDSPARTLING MED MULTIPUDS
Spartle med multipuds 1. Bland multipuds og vand efter anvisningerne. Pudsen skal bruges inden for to timer, så bland kun en lille portion. Konsistensen er fin, når pudsen har en næsten jævn overflade.
Spartle med multipuds 2. Kom puds på et stålbræt og træk det på væggen nedefra med en jævn bevægelse og med et godt tryk ind mod væggen. Lav en “bane” ad gangen, så bliver det mest jævnt.
Spartle med multipuds 3. Dagen efter kan du slibe eventuelle fremspring af med slibepapir korn 60. Eller endnu nemmere køre et rivejern hen over væggen.
Spartle med multipuds 4. Kom vand på væggen med pensel eller hvidtekost. Så tørrer andet lag puds ikke for hurtigt. Vil du have endnu mere tid til at arbejde med pudsen, kan du stryge væggen med akrylgrunder.
Spartle med multipuds 5. Kom andet lag puds på. Den skal være lidt tykkere i konsistensen end første lag. Træk det på med stålbrættet i en bane ad gangen, ellers kan du ikke nå at glatte det, inden det tørrer.
Spartle med multipuds 6. Glat straks overfladen med kanten af en hårdt opvredet svamp. Pres ikke for hårdt, så risikerer du at “flytte rundt” på multipudsen. Efter tørring kan du male væggen eller lade den stå råt.


SMART METODE FULDSPARTLING MED RULLE

Hvis du synes, det er svært at styre sandspartelmassen med en spartel, kan du prøve at rulle den på væggen i stedet for at bruge spartlen.

Det kræver blot, at du fortynder spartelmassen med vand og ruller den på i et tykt lag – et felt ad gangen.

Spartle med rulle

Derefter glatter du ud med en bred spartel på langs og på tværs på almindelig vis.

Spartle med rulle

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reparation af fortovsflise

På mit fortov på vores private fælles vej er ...

Loftlem lukkemekanisme skal udskiftes

Er der nogen, der har et godt råd til, hvor ...

Pladevibrator

Hej Jeg overvejer at købe en pladevibrator ...

Gulvvarme etageadskillelse mod kælder

Hej alle. Jeg er i gang med renovering af ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os