Cookie- og privatlivspolitik


Snydemursten

Der findes en både nem og hurtig måde til, hvordan du får en glat væg til at ligne et stykke filtset murværk. Uanset om det drejer sig om: puds, gasbeton, træplade eller en almindelig betonvæg.


Der findes en både nem og hurtig måde til, hvordan du får en glat væg til at ligne et stykke filtset murværk. Uanset om det drejer sig om: puds, gasbeton, træplade eller en almindelig betonvæg. Alt, hvad du behøver, er mørtel, pudsebrædder og frem for alt disse specielle fugeskrabere, der laver mønstret i pudsen.

På et stykke af denne grimme betonvæg vil mureren vise, hvordan den kan forvandles til en filtset mur. For at pudsen skal sidde ordentligt fast, skal væggen først grundes med en binder, der er blandet med vand i forholdet 1:3.

Her benyttes der en grundpudsmørtel, der blandes med vand, til den har en smidig cremet konsistens.Pudsen trækkes op på væggen med et stålbræt. Start nedefra, og arbejd dig opad. Laget, der lægges på, skal være ca. 2-3 mm tykt, så der senere er plads til at udkradse fugerne.

Når hele væggen er pudset op, glattes der efter, så der ikke er alt for mange kanter efter stålglittebrættet.Som altid er det en god idé at vaske sit værktøj af straks efter brug. Inden grundpudsen er tør, skal fugerne i murstensmønsteret laves med fugejernene.

Mureren anbefaler, at du benytter et vaterpas til at køre fugejernet langs med. På den måde er du sikker på, at dine fuger bliver i vage. Er der steder, hvor du skraber pudsen af, lægges der nyt på med en spandeske.

Det er de lodrette studsfuger, der bestemmer, hvilket forbandt muren får. Her vælger vi et krydsforbandt, men i princippet kan du vælge netop det forbandt, der passer dig. Derfor skal der kun laves studsfuger i hvert andet skifte.

Bemærk, at her benyttes der en anden fugeskraber, der svarer til længden af en løber, altså en hel sten.Igen benyttes lodstokken, så alle de lodrette studsfuger bliver helt lige. Alle studsfuger i hvert 2. skifte er nu lavet og består udelukkende af halve sten, eller det mureren kalder kopper, og som angiver kopskiftet.

Nu skal de hele mursten lægges ind, og disse angiver løberskiftet. Når først forbandtet er valgt, gælder det om at holde systemet, så alle studsfuger står præcis i den position, som forbandtet angiver. Efter ca. 1 times arbejde er muren bygget op, og mørtlen skal tørre, inden arbejdet kan fortsætte.

Tidligst et døgn efter kostes væggen over med en stiv kost. Først stryges der med kostens bagside, og derefter afkostes på normal vis, hvilket fjerner alle kanter og løst puds.Stenene skal nu filtses.

Her bruger vi en hvid vandskuringsmørtel. Til dette produkt skal der 5-6 liter vand til en sæk på 25 kg. Inden mørtlen trækkes på, skal der forvandes. Mureren lægger en stor portion mørtel på stålbrættet. Der startes nede fra det ene hjørne, og du skal huske, at pudsen skal være fulddækkende.

Det vil sige, at der skal være puds på alle sten. Når hele fladen og alle stenene er påført puds, er det tid at stryge dem over med en fugtig svamp. Svampen udjævner fladen og fjerner alle spor efter stålbrættet. Væggen er nu færdig, og uanset om din væg er af gipsplader, træ eller med glasvæv, kan den nemt forvandles til vandskuret murstensvæg.

Relaterede artikler

 • Byg lækre ting i træ - så NEMT er det!

  Byg lækre ting i træ - så NEMT er det!

  02/2017 Med det værktøj du allerede har, og de teknikker, vi viser dig her, kan du for alvor kaste dig over træarbejdet. Få startpakken til din snedkerkarriere her!

 • BYG I TRÆ: Fleksible bogkasser

  BYG I TRÆ: Fleksible bogkasser

  02/2017 Et usynligt ophæng gør reolen her til noget helt specielt: Kasserne kan på ingen tid flyttes rundt og danne nye mønstre på væggen. Se hvor enkelt arbejdet er!

  Sværhedsgrad 2/4
 • Byg klassisk taburet!

  Byg klassisk taburet!

  02/2017 Drømmer du om at gøre snedkeren kunsten efter og lave lækre ting i træ? Det kan du godt! Her viser vi, hvordan du nemt fremstiller en flot, klassisk taburet.

  Sværhedsgrad 2/4
 • 6 GENIALE skabeloner

  6 GENIALE skabeloner

  01/2017 Skal du gentage en proces mange gange, er det en god idé at konstruere en skabelon til formålet. Her får du 6 geniale skabeloner, der er super nemme at lave.

 • 20 tips der gør dig til en prof

  20 tips der gør dig til en prof

  01/2017 Lyst til at blive en endnu bedre håndværker? Vi har kigget profferne over skulderen og samlet deres bedste tips, så dit gør det selv-arbejde kan nå nye højder.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reparation af spillemaskiner

Hej, jeg søger lidt hjælp til at få repareret ...

Glas i drivhus

Hej Nogle der har en god ide til, hvordan man ...

Tegning af vugge.

Hej.Jeg skal være farfar, og vil gerne bygge ...

Skydelåger til indbygget skab passer ikke

Jeg er for nylig flyttet ind på et ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det Selv, ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os