Cookie- og privatlivspolitik


Sådan skærer du i gipsplader

Der er mange gode ting at sige om gipsplader, men en af de bedste er, at de er så lette at skære i. Glem alt om at save – medmindre du skal lave buede snit eller huller – for det sviner temmelig meget. Det er meget hurtigere at bruge en helt almindelig hobbykniv med et kraftigt blad. Er du uerfaren, kan du med fordel øve dig på et par stumper gips, inden du kaster dig over en hel plade.

Skær i gipsplader
NEMT: Gipspladen er på mange måder nemmere at arbejde med end andre byggeplader. Det meste af tilpasningen klares med håndværktøj.

SÅDAN SKÆRES GIPSPLADERNE TIL
Skær i gipsplader 1. En føringsskinne er en rigtig god lineal til lange snit, og gummibagsiden gør, at den ikke skrider for dig. En gipsvinkel er et glimrende alternativ, og en helt almindelig tømmervinkel kan også bruges.
Skær i gipsplader 2. I køkken og bryggers er der brug for vandtætte fuger mellem bordplade og væg. Og det er også en god idé at forsegle savsnittet til vasken med silikone.
Skær i gipsplader 3. Bræk pladen hen over kanten af dit underlag, så vil gipspladen knække lige der, hvor du har skåret.
Skær i gipsplader 4. Skær derefter den anden kartonside igennem med hobbykniven. Du kan sagtens skære fra den samme side, så slipper du også for at vende pladen om.
Skær i gipsplader 5. Til sidst rettes kanten af med kniven eller med en særlig gipshøvl, så brudfladen bliver helt jævn.


TIPS: FULD LÆNGDE

Både til nye vægge og beklædning oven på en eksisterende væg skal du købe plader, der kan nå fra gulv til loft. Så slipper du nemlig for en masse skærearbejde og for at samle de korte kanter, hvor pladerne ikke har en spartelfals.

Du får et meget pænere slutresultat, fordi det er svært at få kortkantsamlinger helt usynlige. Kan du ikke undgå samlinger på de korte kanter, så kan du med fordel bruge loftsplader, der er forsynet med fals på alle kanter. De giver et fint resultat.

FIBERGIPS: SÅDAN SKÆRER DU PLADERNE

Superstærke fibergipsplader er oplagte, hvis du skal hænge noget tungt på væggen. Og du kan endda nøjes med kun ét lag. Til gengæld kræver det lidt flere kræfter, når pladerne skal skæres.

Skær i gipsplader

Pladen skæres først næsten helt igennem med en rundsav. Lad den sidste halve centimeter være, den knækker du over til sidst. Arbejdet støver meget, så husk at tilslutte en støvsuger til saven – eller gå udenfor.

Skær i gipsplader

VÆRKTØJ TIL SKÆRING AF GIPSPLADER

1. HOBBYKNIV En skarp hobbykniv i kraftig kvalitet og med et stift blad er uundværlig. Skift blad ofte, for gips slider på skæret, og en sløv kniv flænser i stedet for at skære.

2. GIPSVINKEL/TØMMERVINKEL Den specielle gipsvinkel gør arbejdet lettere, hurtigere og mere præcist, når du mærker op og skærer gipsplader. Du kan sagtens bruge en almindelig tømmervinkel, men specialvinklen (typisk 125 cm lang) er både tommestok, tømmervinkel og anslagsvinkel på en og samme tid og derfor lynhurtig. Generelt velegnet til alle mulige byggeplader.

3. STIKSAV/FUKSSVANS/KOPBOR Lige snit helt fra kant til kant i gipsplader klarer du fint ved at skære kartonlaget med hobbykniven og knække gipskernen, men til buede og bølgede snit kan du bruge en stiksav med en almindelig klinge til træ. Små justeringer klares nemt med en fukssvans eller en multicutter, mens et kopbor er oplagt til huller, fx til eludtag.

4. GIPSHØVL Gipshøvlen er et godt supplement til hobbykniven. Den er let at styre og effektiv, når du skal finjustere og glatte knækkede pladekanter.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os