Cookie- og privatlivspolitik


Hæng skabe og hylder på væggen

Selv tunge ting kan hænges op på lette vægge – både med synligt og skjult ophæng. Det gælder bare om at vælge den rigtige løsning til den enkelte opgave. Her får du vores bud på en række bomstærke løsninger.


STYRKE er det vigtigste, når det gælder ophæng. Men vælger du det rigtige løsning, kan du sagtens kombinere styrke og elegance.

TIPS TIL OPHÆNG PÅ MUR
VÆLG SKRUE, BOR OG PLUG
Plug og skrue skal passe sammen. På pakken med plugs står, hvilken størrelse bor og skrue, du skal bruge. Skruen skal være 5 mm længere end pluggen.
BOR VANDRET OG VINKELRET
Bor altid helt vinkelret på den væg, som du hænge op på. Et minivaterpas (gerne magnetisk), som du sætter på boremaskinen, er en stor hjælp her.
FJERN BORESTØV
Når hullet har den rigtige dybde (mindst 5 mm længere end pluggen), skal du være omhyggelig med at rense hullet for borestøv. Brug helst en støvsuger.


ENKELT OPHÆNG PÅ TRÆVÆG
1. En hylde, der bæres af vandrette lister, er et af de mest enkle metoder til et stærkt ophæng. Laver du listerne lidt kortere end hylden, ses de næsten ikke.
2. Hylden er perfekt understøttet af listerne. Den forreste liste er kun til pynt og kunne sagtens undværes.


TIPS: BÆRELISTE

Til meget tunge skabe, der skal sættes op på en pladevæg eller en porøs mur, kan det være en fordel at skrue en liste fast, som skabet kan hvile på. Det tager en stor del af trækket fra skruerne foroven, så de kun skal sørge for at holde skabet på plads ind mod væggen.


SKJULT OPHÆNG I MUR – SVÆVENDE HYLDER
1. Mærk op, og bor huller (her 20 mm store) i muren til stålrør (her 17 mm), der skal fungere som skjult ophæng til den svævende hylde. En dybde på 6-8 cm er passende.
2. Rørene gøres fast i væggen ved hjælp af kemisk metal. Hold røret på plads i vater, mens massen tørrer. Du kan slippe, så snart røret ikke bevæger sig, og efter 15 minutter sidder det urokkeligt fast.
3. Lim og stift lister fast langs hele kanten af en hyldeplade. Start med siderne og forkanten. Bagkantlisten skæres op i tre dele og monteres, så der lige præcis bliver plads til rørene.
4. Når du også har limet og stiftet en plade på den anden side, skubber du hylden på plads på rørene. Til sidst fikseres hylderne nedefra ved at skrue små skruer op i rørene.
5. De svævende hylder sidder så solidt fast i væggen, at de sagtens kan bære tunge ting. Løsningen dur også til træskeletvægge. Her skal du blot sikre dig, at rørene rammer de lodrette stolper.
6. Hyldens konstruktion er lige så enkel, som den er stærk. To 10 mm mdfplader og 21 x 21 mm lister samles med trælim og 1,4 x 25 mm dykkere.


SMART METODE FRANSK OPHÆNG

Det såkaldte franske ophæng er stærkt og elegant, fordi det er skjult. Men først og fremmest er det smart, fordi det gør det lettere for dig at hænge helt vandret op.

Ophænget består af to lister, der er skåret på skrå, så de passer sammen. Den ene liste skrues op på væggen, og den anden liste skrues fast på bagsiden af det emne, du skal hænge op.


Når skabet løftes op på væglisten, sidder det urokkeligt fast.

Relaterede artikler

 • Sådan skærer du i gipsplader

  Sådan skærer du i gipsplader

  02/2017 Der er mange gode ting ved gipsplader, men det bedste er, at de er så lette at skære i. Men glem alt om at save – medmindre du skal lave buede snit og huller.

 • Hvordan saver jeg HELT lodret?

  Hvordan saver jeg HELT lodret?

  16/2016 Jeg synes, det er svært at save helt lodret gennem en tyk stolpe. Har I et tip til, hvordan jeg gør det med en fukssvans?

 • TIP:  1 Sav dig til en helt tæt samling

  TIP: 1 Sav dig til en helt tæt samling

  16/2016 VIDEO: Det kan være svært at samle to stykker træ, så samlingen bliver helt tæt. Men håndværkeren vil her vise dig et lille trick, som løser problemet.

 • TØMRER-TIP: Ret det skæve tømmer

  TØMRER-TIP: Ret det skæve tømmer

  16/2016 VIDEO: Det bliver desværre mere og mere almindeligt, at det tømmer, man køber, har slået sig. I tømrerkredse hedder det ”gevindtræ”, og det kan være svært at bruge. Men har det kun slået sig en smule, kan det rettes op. Du ...

 • Stærk samling med forsats

  Stærk samling med forsats

  16/2016 VIDEO: Vil du undgå beslag i byggeriet, er her et par flotte tømrersamlinger, du kan lave.Til den første samling har vi ganske enkelt skåret tømmeret i 45 graders smig i enderne.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

fodlister

hej...jeg skal til at sætte fodlister opog ...

dampspær ved lem til skunk

Isolering af skunkrum med dampspærre. Hvad er ...

Mussesikring af anneks

Hej, jeg går og overvejer at bygge et lille ...

Maling af plastvinduer?

Hej :-) Vi har Primo plastvinduer i huset, ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os