Cookie- og privatlivspolitik


Lav en stabil savbuk

En savbuk skal stå ordentligt fast, og brændet ligge godt. Det gør det på denne buk, som har seks ben i stedet for de normale fire.

Til savbukkens ben bruger fagmanden 6 stykker 15 x 68 mm fyr a 120 cm, som han saver ud med et 25 grader smig i begge ender, så de får et mål på 110 cm. Fra den spidse ende måler fagmanden 32 cm op og afsætter et mærke her. Der sættes også et mærke, der markerer midten af brættet, dvs 50 mm inde på det 100 mm brede bræt.

Det samme gør han på endnu et bræt. Gennem de to brædder borer han et 8 mm hul.De to brædder samles med 8 x 70 mm bræddebolte, skiver og møtrikker. Brug to møtrikker på hver gevindstang – en almindelig og en låsemøtrik – og spænd dem godt fast.

På samme måde samler han de resterende fire brædder to og to. Læg alle benene ens op, og mål nu 30 cm fra den spidse ende. Her skal sargen, der holder benene sammen, placeres. Sargen er af 15 x 68 mm fyr og har en længde på 100 cm. Placer sargen, så den holder kant med det yderste ben, og skru den fast med en enkelt rustfri skrue.

Skru dernæst sargen fast til benet i den anden side – helt ud til kanten. Savbukken er præcis en meter bred, og de midterste ben skal derfor placeres 50 cm inde fra begge sider. Giv nu det det venstre ben en enkelt skrue. Kontroller målene, og giv samlingen en skrue mere.

Nu kan savbukken vendes, og en sarg monteres på den anden side. Sørg for at sætte denne sarg fast i de ben, som ikke er fastgjort til sargen på den anden side. Lige under sargen monteres en øsken i hvert ben. Her har fagmanden et lille trick. Han bruger simpelthen en anden øsken og en skruemaskine til at skrue den første i med. Der er ingen grund til at ødelægge sine fingre med at få den i.

Monter yderligere en øsken og vend derefter bukken om, og monter de to sidste øskner. I krogene sættes en galvaniseret kæde, og de to øskner i samme side bukkes sammen, så kæden ikke kan falde af. Nu er den sammenklappelige savbuk klar. Den er lige til at gøre fast og stabilisere med kæden. Træstammen ligger sikkert og godt – lige til at gå til.

Relaterede artikler

 • Byg smart læhegn af brænde

  Byg smart læhegn af brænde

  07/2017 En brændestak kan være meget mere end en stak brænde. Her bygger vi et læhegn, som holder blæst væk – og samtidigt brændet tørt. Genialt.

  Sværhedsgrad 1/4
 • Sådan skærer du i gipsplader

  Sådan skærer du i gipsplader

  02/2017 Der er mange gode ting ved gipsplader, men det bedste er, at de er så lette at skære i. Men glem alt om at save – medmindre du skal lave buede snit og huller.

 • MYTE: Blæs sæbebobler gennem tørt brænde

  MYTE: Blæs sæbebobler gennem tørt brænde

  02/2017 ”Brændet skal være så tørt, at du kan puste bobler igennem det.” Sådan lyder myten. Holder den vand, eller er det en sørøverhistorie? Tag et kig på videoen!

 • Praktisk reol giver PERFEKT brænde

  Praktisk reol giver PERFEKT brænde

  17/2016 Hemmeligheden ved effektiv og ren forbrænding er tørt brænde. Reolen her sikrer, at du altid har lunt og tørt brænde lige ved hånden. Og den er enkel at bygge!

  Sværhedsgrad 2/4
 • BYG SELV: 3 flotte brændeskure

  BYG SELV: 3 flotte brændeskure

  17/2016 Dit brænde skal ligge til tørre i mindst et år for at kunne brænde optimalt. Så hvis du ikke allerede har et brændeskur, er det på tide at bygge ét!

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Efterisolering af tagremmen med 100mm flamingo.

Hejsa. Jeg har købt et fuldmuret hus fra ...

Pejsecenter

Når det er tid til, at der skal købes ny pejs, ...

Klinker på trægulv og flydespartel

Hej allesammen, jeg er ret ny indenfor ...

fodlister

hej...jeg skal til at sætte fodlister opog ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os