Cookie- og privatlivspolitik


Sådan laver du en klassisk tapsamling

Her vil fagmanden vise, hvordan han skærer ud til en stærk og usynlig tapsamling i 100 x 100 mm fyrretræ.

Han vil gerne have en tap, der går 50 mm ind i den modtagende stolpe. Derfor afsætter han 50 mm ned fra endetræet og streger op hele vejen rundt. Dernæst måler han ind til midten af tømmeret og afsætter et mærke, og fra midten afsætter han 1 cm ud til begge sider, således at han får en tapbredde på i alt 2 cm.

På tværs afsætter han et mål 50 mm inde i begge sider. Nu er tappen klar til at blive skåret ud. Det gøres nemmest med en håndsav. Sav helt ned til stregen. Nu skal det overskydende træ saves af i begge sider. Vær meget forsigtig, og pas endelig på ikke at save bare den mindste smule ned i selve tappen.

Rens op med et skarpt stemmejern, og hold altid stemmejernets skrå flade mod dig selv. Nu skal de 50 mm saves af i siderne, og det gør fagmanden også med en håndsav. Tappen er klar, og fagmanden måler dens nøjagtige længe og bredde. Dette mål skal nu afsættes på modtagerstolpen.

Tappen er 20 mm bred, og det skal taphullet selvfølgelig også være.For at sikre, at tappen kommer til at sidde lige i midten, afsætter fagmanden en streg 37,5 mm inde på den 75 mm brede stolpe. Med et 20 mm sneglebor borer han nøjagtigt ud til taphullet.

Når der er boret fire huller svarer det til bredden på tappen. Borehullerne skal nu stemmes rene med et skarpt stemmejern. Her skal du passe på med ikke at stemme for dybt. Når der er stemt ud, skal tappen files en smule til. På den måde kan den nemmere glide ind i udstemningen.

Slå nu tappen let i, og kontroller, om den sidder korrekt og slutter godt til. Gør den det, er det på tide at give den en smule lim. Hertil er det bedst at bruge opskummende PU-lim, der virkelig holder samlingen på plads. Smør godt på, men kun på spidsen af tappen.

Samlingen er færdig og meget stabil, men skal den bære meget, kan du forstærke den yderligere. Marker midten af samlingen, og bor ud til en rundstok. I dette tilfælde en 16 mm fyrretræsrundstok, der skal skæres af i en længde på ca. 120 mm, så den kan nå igennem det 100 mm kraftige tømmer og stikke lidt ud på begge sider. Brug hellere det end en rundstok af hårdt træ. Fyrretræet vil nemlig udvide sig en smule, når det får en smule fugt, og derved kile sig helt fast. Det vil det hårde træ ikke.

Boret skal have samme dimension som rundstokken. Spids rundstokken en smule til i den ene ende, og smør godt med PU-lim på – og kom også godt med lim i hullet. Bank rundstokken i, så den stikker en smule ud på begge sider. Lad limen tørre, inden du går videre. Sav til slut rundstokken af med en fintandet håndsav i den ene side. Vend den om, og sav den anden stump af.

Den stærke tapsamling er færdig. Kun rundstokken afslører samlingen, men også den forsvinder, når samlingen får en gang maling eller farvet træbeskyttelse.

Relaterede artikler

 • Sådan skærer du i gipsplader

  Sådan skærer du i gipsplader

  02/2017 Der er mange gode ting ved gipsplader, men det bedste er, at de er så lette at skære i. Men glem alt om at save – medmindre du skal lave buede snit og huller.

 • Skabe og hylder - der holder!

  Skabe og hylder - der holder!

  17/2016 Selv tunge ting kan hænges op på lette vægge - du skal bare vælge den rigtige løsning! Her får du en række bomstærke løsninger.

 • Hvordan saver jeg HELT lodret?

  Hvordan saver jeg HELT lodret?

  16/2016 Jeg synes, det er svært at save helt lodret gennem en tyk stolpe. Har I et tip til, hvordan jeg gør det med en fukssvans?

 • TIP:  1 Sav dig til en helt tæt samling

  TIP: 1 Sav dig til en helt tæt samling

  16/2016 VIDEO: Det kan være svært at samle to stykker træ, så samlingen bliver helt tæt. Men håndværkeren vil her vise dig et lille trick, som løser problemet.

 • TØMRER-TIP: Ret det skæve tømmer

  TØMRER-TIP: Ret det skæve tømmer

  16/2016 VIDEO: Det bliver desværre mere og mere almindeligt, at det tømmer, man køber, har slået sig. I tømrerkredse hedder det ”gevindtræ”, og det kan være svært at bruge. Men har det kun slået sig en smule, kan det rettes op. Du ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Klinker på trægulv og flydespartel

Hej allesammen, jeg er ret ny indenfor ...

fodlister

hej...jeg skal til at sætte fodlister opog ...

dampspær ved lem til skunk

Isolering af skunkrum med dampspærre. Hvad er ...

Mussesikring af anneks

Hej, jeg går og overvejer at bygge et lille ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os