Cookie- og privatlivspolitik


Stærk samling med forsats

Vil du undgå beslag i byggeriet, er her et par flotte tømrersamlinger, du kan lave. Til den første samling har vi ganske enkelt skåret tømmeret i 45 graders smig i enderne.

Vil du undgå beslag i byggeriet, er her et par flotte tømrersamlinger, du kan lave. Til den første samling har vi ganske enkelt skåret tømmeret i 45 graders smig i enderne. Herefter skrues der to skruer i både top og bund, hvilket holder skråstiveren på plads.

Konstruktionen her fordeler trykket fra overliggeren rimeligt, men vil du have en endnu stærkere samling, skal stykket fældes ind i den lodrette stolpe. Samlingen skal laves i samme højde som den anden.

Derfor streges der op i bunden med en bænkvinkel. Afstanden fra bundmærket til toppen er 65 cm, hvilket nu afsættes på det vandrette tømmer. Streg op med en tømrervinkel, så du får flyttet opstregningen ned på undersiden, hvor der senere skal saves. Det samme gør du i bunden.

Der kan nu spændes et stykke tømmer fast, så underkanten rammer opstregningen i både top og bund. Streg nu op langs oversiden af tømmeret. På den måde markerer du skråstiverens smig på konstruktionen.

Samtidig kan du nu strege op på afstivningen, hvor den skal kortes af for at passe til konstruktionen. Det gøres nemmest med både en tømrervinkel og bænkvinkel.

Nu kan du tage skråbåndet ned og strege op hele vejen rundt, så du er sikker på, at du korter rigtigt af. Der skal også streges op på konstruktionen, hvor afstiveren skal fældes ind i konstruktionen.

Hakket ind i stolpen skal svare til 1/8 af stolpen. Stolpen her er 95 mm, så der skal skæres 2 cm ind. Opstregningen er ganske omstændelig, men nødvendig, hvis du vil have et godt resultat.

Savearbejdet er til gengæld lige ud ad landevejen, blot du saver præcist langs opstregningen. Når længden passer, bruger fagmanden vinklen til at strege op, hvor sadlen skal skæres af. Det samme gøres i den anden ende.

På konstruktionen skal der også saves, der hvor afstiveren skal lægge af. Der saves 1 cm vandret ind i stolpen. Det skrå stykke på stolpen skal stemmes ud ved håndkraft. Nogle vil måske være fristet til at bruge stiksaven, men lad være. Resultatet bliver ikke i orden.

Nyd hellere det klassiske træarbejde med stemmejernet. Når du har stemt ind til opstregningen, skal udstemningen stikkes ren. Det gøres også med stemmejernet, der fjerner de grove huggespor. Holder du en tommestok op langs udstemningen, er det nemt at se, hvor der skal stemmes mere af.

Sidste test er at lægge skråstiveren op til udstemningen. Her skal de to stykker træ slutte tæt sammen. På samme måde stemmes der ud i toppen. Og nu kommer det store øjeblik, hvor skråstiveren skal monteres. Den skal sættes lige ind i udskæringerne og bankes ind skiftevis i top og bund, indtil den sidder helt glat med tømmeret i konstruktionen.

På grund af 1/8-hakket ind i stolpen kan denne afstivning klare betydelig mere vægt. Til slut sættes der en skrue i top og bund, så forsatsen ikke kan glide ud af stolperne. Og så er den smukke træsamling færdig.

Relaterede artikler

 • Sådan skærer du i gipsplader

  Sådan skærer du i gipsplader

  02/2017 Der er mange gode ting ved gipsplader, men det bedste er, at de er så lette at skære i. Men glem alt om at save – medmindre du skal lave buede snit og huller.

 • Skabe og hylder - der holder!

  Skabe og hylder - der holder!

  17/2016 Selv tunge ting kan hænges op på lette vægge - du skal bare vælge den rigtige løsning! Her får du en række bomstærke løsninger.

 • Hvordan saver jeg HELT lodret?

  Hvordan saver jeg HELT lodret?

  16/2016 Jeg synes, det er svært at save helt lodret gennem en tyk stolpe. Har I et tip til, hvordan jeg gør det med en fukssvans?

 • TIP:  1 Sav dig til en helt tæt samling

  TIP: 1 Sav dig til en helt tæt samling

  16/2016 VIDEO: Det kan være svært at samle to stykker træ, så samlingen bliver helt tæt. Men håndværkeren vil her vise dig et lille trick, som løser problemet.

 • TØMRER-TIP: Ret det skæve tømmer

  TØMRER-TIP: Ret det skæve tømmer

  16/2016 VIDEO: Det bliver desværre mere og mere almindeligt, at det tømmer, man køber, har slået sig. I tømrerkredse hedder det ”gevindtræ”, og det kan være svært at bruge. Men har det kun slået sig en smule, kan det rettes op. Du ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

fodlister

hej...jeg skal til at sætte fodlister opog ...

dampspær ved lem til skunk

Isolering af skunkrum med dampspærre. Hvad er ...

Mussesikring af anneks

Hej, jeg går og overvejer at bygge et lille ...

Maling af plastvinduer?

Hej :-) Vi har Primo plastvinduer i huset, ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os