Cookie- og privatlivspolitik


Skær ud til rør

Skal man sætte en skillevæg op på et sted, hvor der fx er et generende rør i vejen, må man skære ud til røret.

Her er stålreglen til skillevæggen sat op, og tømreren starter med at måle afstanden til midten af røret. Den er her 37,3 cm. Derefter måles højden fra gulvet og til midten af røret.

Den er 98,2 cm. Højden på 98,2 cm sættes af på gipspladen. Og afstanden ind til væggen på 37,3 cm afsættes, så de to streger skærer hinanden. Rørets diameter måles med støtte af et bræt. Diameteren er 5 cm. De 5 cm afsættes midt på krydset med 2,5 cm til hver side både vandret, lodret og diagonalt.

Sav ind til midten af det markerede hul

Nu er rørhullet markeret, og med tømmervinklen forlænger fagmanden hullets diameter, med to parallelle streger ud til kanten af pladen. Med en fukssvans saver han ind til midten af det markerede hul i begge sider.

Tømreren skærer herefter tværs over med en hobbykniv, så stykket let kan brækkes og resten skæres fri med kniven. Med hobbykniven skærer han nu den resterende gips væk og skærer hullet helt rent. På det afsavede stykke skæres ligeledes en runding.

Nu kan gipspladen sættes op

Det aflange hul og det afsavede stykke affases. Gipspladen kan nu sættes op og gøres fast til stålreglen. Til støtte for det stykke gipsplade, der skal lukke hullet mellem røret og væggen, saver tømreren to 15 cm-stykker af et bræt.

Tømreren streger 5 cm ind fra hver side på støtteklodserne. Nu kan han sætte den første klods på plads. Tømreren skruer et par træskruer i pladen, så de lige kommer en anelse ud på den anden side. De streger, han satte på klodsen, gør, at han nu kan se, hvor den skal placeres.

Det sidste stykke gips monteres

På den måde er tømreren sikker på, at skruerne får fat i brættet. På samme måde sætter han den anden klods på plads.Nu kan han montere det sidste stykke gips. Han sætter gipsskuerne let i, sætter stykket på plads og skruer det helt fast. Hullet er lukket, og pladerne lige til at spartle.

Relaterede artikler

 • Sådan skærer du i gipsplader

  Sådan skærer du i gipsplader

  02/2017 Der er mange gode ting ved gipsplader, men det bedste er, at de er så lette at skære i. Men glem alt om at save – medmindre du skal lave buede snit og huller.

 • Skabe og hylder - der holder!

  Skabe og hylder - der holder!

  17/2016 Selv tunge ting kan hænges op på lette vægge - du skal bare vælge den rigtige løsning! Her får du en række bomstærke løsninger.

 • Hvordan saver jeg HELT lodret?

  Hvordan saver jeg HELT lodret?

  16/2016 Jeg synes, det er svært at save helt lodret gennem en tyk stolpe. Har I et tip til, hvordan jeg gør det med en fukssvans?

 • TIP:  1 Sav dig til en helt tæt samling

  TIP: 1 Sav dig til en helt tæt samling

  16/2016 VIDEO: Det kan være svært at samle to stykker træ, så samlingen bliver helt tæt. Men håndværkeren vil her vise dig et lille trick, som løser problemet.

 • TØMRER-TIP: Ret det skæve tømmer

  TØMRER-TIP: Ret det skæve tømmer

  16/2016 VIDEO: Det bliver desværre mere og mere almindeligt, at det tømmer, man køber, har slået sig. I tømrerkredse hedder det ”gevindtræ”, og det kan være svært at bruge. Men har det kun slået sig en smule, kan det rettes op. Du ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Loftlem lukkemekanisme skal udskiftes

Er der nogen, der har et godt råd til, hvor ...

Pladevibrator

Hej Jeg overvejer at købe en pladevibrator ...

Gulvvarme etageadskillelse mod kælder

Hej alle. Jeg er i gang med renovering af ...

Terrændæk, Svamp/fugt ?

Vi har fjernet den gamle gulvkonstruktion i ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os