Cookie- og privatlivspolitik


Fix den dryppende vandhane

Driver den dryppende vandhane dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatur – så udskift det selv og spar en formue!


Holder vandhanen ikke helt tæt længere, er det på tide at få udskiftet blandingsbatteriet.

Hjemmets mange forskellige blandingsbatterier udsættes dagligt for et enormt pres fra alle dets beboere. Derfor bliver vandhanerne med tiden slidte, utætte, løse i håndtagene eller uhjælpeligt tilkalkede.

Spar regningen til VVS-installatøren

Uanset hvad problemerne skyldes, så er løsningen enkel: skift blandingsbatteriet selv og spar regningen til VVS-installatøren. Så længe der bare er monteret kugleventiler under vasken, må du nemlig godt selv foretage udskiftningen. Og er du i besiddelse af en svensknøgle, i fagsprog kaldet skiftenøgle, en fastnøgle og er lidt fingernem, tager udskiftningen ikke mere end en times tid.

I en hurtig rundspørge fik vi tilbud fra tre VVS’er, hvor den laveste (time) pris startede på 400 kroner – altså gode danske kroner du sparer ved at gøre det hele selv.

Derfor er det gået galt

Slidtage: Alle mekaniske installationer bliver slidte med tiden. Og det gør sig især gældende for vandhaner, som bruges flittigt, hver eneste gang der skal vaskes hænder, laves kaffe, skrælles kartofler og så videre.

Kalk: Hvor meget kalk, der er i vandet, afhænger af, hvor i landet du bor, men kalk sætter sig alle steder, blokerer og slider på alle blandingsbatteriets indvendige pakninger.

Her viser vi, hvordan du udskifter et helt almindeligt køkkenblandingsbatteri, men teknikken er den samme på både badeværelset og i bryggerset.

SÅDAN GØR DU
1. Luk for vandet.
Drej grebene på kugleventilerne, så de står vinkelret på rørene. Sidder de uhjælpeligt fast, bliver du nødt til at tilkalde professionel hjælp fra en VVS’er.
2. Kobberrørene/flexrørene skrues forsigtigt af kugleventilerne. Sidder de godt fast, kan det blive nødvendigt at holde kontra på ventilerne, imens du skruer.
3. Det gamle blandingsbatteri løsnes nedefra og fjernes. Det kan være besværligt at komme til. Men en fastnøgle, en lommelygte og lidt tålmodighed er alt, der skal til.
4. Montér det nye blandingsbatteri, hvor det gamle sad. Der er forskel på, hvordan de forskellige blandingsbatterier monteres, og her må du ty til vejledningen, der fulgte med lige præcis dit nye blandingsbatteri.
I vores tilfælde skal det skrues fast med et langt afstandsstykke, samt en række pakninger og skiver.
5. Bundstykket i vores batteri låses fast med et par små skruer, når det har spændt blandingsbatteriet så fast ned mod bordpladen, at pakningerne lukker helt vandtæt, og batteriet står urokkeligt fast.
6. Bundstykket er monteret, og nu skal resten af blandingsbatteriet samles, inden du skruer de to vandslanger fast på kugleventilerne og igen åbner for vandet.


Relaterede artikler

 • Kan jeg smøre vandhanen?

  Kan jeg smøre vandhanen?

  02/2017 Armaturet til vores håndvask er begyndt at gå meget stramt. Jeg tror ikke, at det kan skilles ad. Kan jeg smøre det alligevel?

 • ENERGI-TIP: Skift til en vandhane med censor

  02/2017 VIDEO: Du bruger flere hundrede liter vand om året på at vaske hænder og børste tænder. Det meste af vandet går imidlertid til spilde, fordi det bare løber før, under og efter selve håndvaskeriet og tandbørstningen.

 • ENERGI-TIP: Undgå vandspild med en vandalarm

  ENERGI-TIP: Undgå vandspild med en vandalarm

  02/2017 VIDEO: Utætte vandrør eller en hane, der løber, koster nemt 3-4000 kr. om året. Det kan du undgå med et automatisk vandstop, der overvåger din vandmåler døgnet rundt.

 • VIDEO: Vandhanen drypper

  VIDEO: Vandhanen drypper

  07/2009 Reservedele og friske pakninger kan købes til de fleste vandhaner. Men ofte giver det bedre mening at udskifte hele armaturet. Se hvordan i denne video.

 • Løsn vandhanen

  Løsn vandhanen

  07/2009 VIDEO: Bruges en vandhane som denne sjældent, kan pakningen i ventilen sætte sig fast. Men den kan nemt løsnes med dette fif.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Tegning af vugge.

Hej.Jeg skal være farfar, og vil gerne bygge ...

Skydelåger til indbygget skab passer ikke

Jeg er for nylig flyttet ind på et ...

Tætning af utæt udestue

Jeg har en ældre udestue, hvor ...

Rør

Hej. Jeg skal skift nogen kobber rør på 22 mm ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det Selv, ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os