Cookie- og privatlivspolitik


Sådan lodder du kobberrør

Til samling af kobberør kan der benyttes fittings, men lodning er en både hurtigere og billigere metode at samle kobberrør på. Der kan dog være steder, hvor man skal være varsom med at bruge åben ild.

Det er nødvendigt at rense kobberrøret, da det skal være helt rent inden lodningen for at lave en tæt samling. Den sidste finpudsning sker med et lille stykke ståluld.

Alle de ender, der skal loddes sammen, smøres med loddefedt, som ved opvarmningen renser røret og bryder overfladespændingen på tinnet, så det flyder ind i mellemrummet på mellem rør og fitting. De samlinger, der skal loddes, varmes op med en gasbrænder.

Det er vigtigt, at alle samlinger varmes op i samme arbejdsgang.Når der kommer en lys røgfane fra rørene, har de den rette temperatur Loddetinnet lægges på den modsatte side af, hvor der blev varmet.

Der bruges ca. 1-2 cm tin, der smelter med det samme og på grund af undertrykket i røret suges hele vejen rundt i samlingen. Man skal altså ikke forsøge at dreje tinnet rundt i samlingen. Det sker helt automatisk som følge af opvarmningen.

Det eneste synlige tin er det sted, hvor tinsnoren blev holdt på. I resten af samlingen er den gemt mellem rør og muffe. For at illustrere at lodningen er tæt, skærer vi samlingen igennem med en nedstryger og banker de to rør fra hinanden.

Som det ses, er tinnet jævnt fordelt, hvilket sikrer en tæt og holdbar samling. Fagmanden har et lille tips til at afpasse mængden af tin.

Der bukkes et stykke svarende til diameteren på røret. Det passer til en lodning. Skal der loddes flere steder, bukkes der blot flere stykker. På den måde får man hverken for lidt eller for meget tin i samlingen.

Relaterede artikler

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Epoxy eller polyester

Hej!Min far er ved at lave et flot spisebord ...

Nyt terrændæk - skal jeg grave mere ud?

Hej alle Jeg er ved at lave nyt terrændæk i ...

Redskabsskur op imod husmuren

Hej. Jeg skal til at bygge et redskabsskur der ...

Osb plader udv/drivhus

Hej Min kone ønsker jeg laver 4 mindre kasser ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os