Cookie- og privatlivspolitik


Kompost, der virker

Et lille vandløb i haven er med til at live haven op og er forholdsvis enkelt at lave. Anlægsgartneren demonstrerer her teknikken.


Du kan købe forskellige vandløbssæt, afhængigt af hvor stort et vandløb du ønsker. Vores består af en beholder, en pumpe, en slange og endelig et vandtæt underlag/folie. Anlægsgartneren starter med at grave beholderen ned, så den er i niveau med jorden.

Herefter måler anlægsgartneren højden på faldet. Her er faldet en halv meter, hvilket ikke er noget problem, da pumpen kan klare op til 1,3 m niveauforskel.Nu skal pumpen samles.

Slangen og pumpens ledning køres igennem det lille hul på siden af beholderen, og slangen monteres på pumpen.Pumpen lægges nu ned i bunden af beholderen, og det gennemhullede låg skrues fast.Herefter skal anlægsgartneren i gang med at forme vandløbet.

Med en skovl modellerer han vandløbet i grove træk. Laver du nogle små terrasser ned ad vandløbet, er det med til at give en smule liv, modsat et helt snorlige vandløb.

Når vandløbets overordnede løb er formet, tilpasser anlægsgartneren det sidste med hænderne. Nu skal den vandtætte folie placeres. Folien er ikke særlig bred, så det er vigtigt, at du er omhyggelig med at placere den, så der i midten er en fordybning, hvor vandet kan løbe.

Folien holdes her på plads med marksten, men du kan bruge granit eller andre sten. I første omgang lægger anlægsgartneren nogle forholdsvis store sten lidt spredt rundt på folien, så han er sikker på, at den ikke forskubber sig.

Anlægsgartneren monterer nu slangen til den kunstige udspringssten og placerer stenen i toppen af vandløbet. Rundt langs den kunstige sten placeres nogle andre sten, som er med til at holde den på plads, samtidig er de med til at skjule slangen.Nu skal vandløbet blot bygges færdigt.

Anlægsgartneren lægger de store sten forneden og sørger samtidig for, at der er en smule variation i måden, de ligger på. Det er en smagssag, hvor mange sten man ønsker i vandløbet.

Her vil vi både skjule beholderen og foliens kanter med sten.Vandløbet er bygget færdigt, og anlægsgartneren graver slangen ned ved siden af vandløbet. Så den er skjult, men samtidig nem at komme til, hvis det skulle blive nødvendigt.

Til sidst skovler anlægsgartneren grus op på siden af stenen, så det ligger solidt fast. Beholderen fyldes med vand, og der sættes strøm til pumpen, hvorefter vandet gerne skulle begynder at risle.Vil du gøre lidt ekstra ud af dit vandløb, kan du plante nogle sivplanter.

Ud over at de er dekorative, hjælper planterne også med at holde vandløbet frit for alger, da de optager nogle af de næringsstoffer, der med tiden oplagres i vandet. Planterne skal blot klemmes inde mellem nogle sten, så de ikke flyder med vandet.Vandløbet er nu færdigt, og du kan nyde den rislende lyd fra vandet.

Relaterede artikler

 • ØKOLOGISK HAVE: Lav en effektiv kompost

  ØKOLOGISK HAVE: Lav en effektiv kompost

  04/10 VIDEO: Stort set alt i en have kan bruges igen og igen. Det gælder i særdeleshed i den økologiske have. Her forvandler det grønne affald sig efterhånden til nyttig kompost, der på ny kan gøre nytte i urtehaven.

 • 10 smukke havetrapper

  10 smukke havetrapper

  11/2017 Med den rette anlægsteknik kan du selv lave mange smukke havetrapper. Her kan du se 10 flotte bud!

  Sværhedsgrad 3/4
 • Byg et flot og praktisk plantebord

  Byg et flot og praktisk plantebord

  11/2017 Skal de nye blomster i krukker, så er plantebordet her fantastisk. Det har en perfekt arbejdshøjde og er nemt at bygge!

  Sværhedsgrad 2/4
 • Støb et bålfad på den nemme måde

  Støb et bålfad på den nemme måde

  10/2017 Med bare to murerbaljer kan du nemt støbe et lækkert bålfad, som med garanti vil blive samlingssted for mange hyggelige sommeraftener.

  Sværhedsgrad 1/4
 • Smart plantereol til terrassen

  Smart plantereol til terrassen

  10/2017 Med denne elegante plantereol kan du på kort tid få blomsterne til at vokse på terrassevæggen. Og så er den endda nem at bygge.

  Sværhedsgrad 2/4

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os