Cookie- og privatlivspolitik


Lav en bænk mellem to træer

Mellem de to gamle grantræer skal vi bygge en bænk. Bænken skal sidde i en højde på 55 cm, og der er 160 cm mellem træerne. Bænken skal laves af 3 terrassebrædder af hårdt jatobatræ, og det midterste bræt skal skæres, så det buer rundt om stammen.

Fagmanden streger buen op i hånden og saver ud med en stiksav. Han holder stiksaven med klingen opad. Det giver både et bedre hold på saven og gør det nemmere at følge stregen.

Når længden er afsat, kan fagmanden strege endnu en halvcirkel op og save den ud med stiksaven. Brættet holdes i vage, og højden markeres i begge sider. I denne højde skal bænkens støttebrædder monteres. Disse støtter skal holde bænkbrædderne, men på en sådan måde, at grantræerne ikke skades.

Der skal bruges fire støtter – to om hvert træ. De er også skåret af terrassebrædder og en anelse i smig i begge ender. Halvt inde – 7 cm og 8 cm fra endetræet – markerer håndværkeren, hvor der skal bores ud til de gevindstænger, som skal holde støtterne. Det samme mål afsætter han i den anden side og borer igennem med et 8 mm sneglebor.

Hullerne skal bruges til de 8 mm gevindstænger, som skal spænde støttebrædderne sammen. Sæt slutskive og møtrik på i den ene ende af gevindstangen, og stik den gennem hullet i det ene støttebræt. Og derefter gennem det andet, og sæt også slutskive og møtrik på i denne ende, og drej dem lidt ned ad stangen.

Sæt støtten rundt om træet, og monter derefter zgevindstangen i den anden side. Løft støtten op til mærket, og fastgør den. Det første bræt – som også er det midterste – lægges på støtterne og holdes op til mærket i den anden side, så håndværkeren kan se, hvor han skal montere denne støtte, og hvor hullerne i støttebrædderne skal bores.

Når det er gjort, fastgøres støtten på samme måde som tidligere. Inden støtterne gøres permanent fast, skal de rettes til, så de er i vage. Når det er gjort, kan støtterne spændes helt fast. Det midterste bræt lægges på, og det kontrolleres lige, at det også er i vage.

Bor nu for med et 4 mm undersænkningsbor, inden skruerne skrues i. Det er vigtigt at bore for, da risikoen for, at støttebrættet flækker, ellers vil være meget stor. Når det midterste bræt er skruet fast, skal de to andre brædder monteres. Afstanden mellem bænkens brædder har vi valgt skal være 3,5 cm. Det betyder, at der lige skal skæres en anelse af for at få en pæn rund bue om træet.

Buen tegner fagmanden i hånden og skærer ud med stiksav.Bor for igen, inden du skruer de sidste skruer i. Vi har her brugt 4,0 x 50 mm rustfrie skruer. Sav gevindstængerne over med en nedstryger. Marker, hvor du vil have bænken skåret af – lad den gå et par centimeter ud over bærestykkerne, og sav den over med en fukssvans eller en stiksav.

Sav slutteligt de to sidste gevindstænger over. Bænken er færdig og sidder godt fast uden at beskadige træerne. I stedet for hårdt træ kan du selvfølgelig bruge imprægneret træ eller råt træ, som bare skal have en god gang træbeskyttelse, inden det monteres.

Relaterede artikler

 • BYG en luksusbænk i træ og beton

  BYG en luksusbænk i træ og beton

  13/09 Ædeltræ og beton klæ’r hinanden, og du kan kombinere dem, hvis du bygger denne luksusbænk. Den kræver knap nok vedligeholdelse og er nærmest uforgængelig!

  Sværhedsgrad 2/4
 • Byg en havebænk rundt om træet

  Byg en havebænk rundt om træet

  14/2015 Savner du en havebænk, hvor du altid kan finde skygge? Løsningen er et enkelt, billigt og sjovt gør det selv-projekt.

  Sværhedsgrad 2/4
 • Havebænk med flotte kurver

  Havebænk med flotte kurver

  14/2014 Slip fantasien løs på en stak terrassebrædder og stolper, så står du snart med en uhøjtidelig bænk, der slynger sig rundt i haven.

  Sværhedsgrad 2/4
 • Flot bænk af kun én planke

  Flot bænk af kun én planke

  08/2014 Denne enkle bænk bliver skabt af en enkelt tyk og bred planke, og de klassiske samlinger betyder, at de solide planker holdes sammen med bare 6 skruer.

  Sværhedsgrad 2/4

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Vandskuring omkring pejseindsats

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os