Cookie- og privatlivspolitik


Hvordan monteres en havelågen

Når du skal montere en ny låge mellem to stolper, har håndværkeren her et par tips, der kan sikre dig et godt resultat.

Inden du går i gang med selve fastgørelsen, er det nemlig vigtigt at klodse lågen op, så den står præcist i vage. Hav nogle kiler klar, så du kan fiksere lågen, når den står korrekt. Der skal være et par centimeters mellemrum, så lågen kan åbne og lukke uden at gå på stolpen.

Monter nu nokken, så den flugter med underkanten af stakittets tværbræt. Det sikrer, at det såkaldte nokhængsel – det lange hængsel, der skal holde selve lågen – kommer til at sidde nogenlunde midt på vangen. Læg nokhængslet på plads, og skru den første skrue i. Placer denne første skrue i det yderste hul, og sørg for, at den sidder helt yderligt i den side, der vender ud mod afslutningen af beslaget.

Når skruen skal placeres her, er det, fordi beslaget så ikke vil kunne trække sig til venstre og få lågen til at hænge skævt. Skru de resterende skruer i. Brug også her rustfrie skruer, der har en længde, så de går trekvart ind i modtagerbrættet.Forsæt med beslagene nederst på lågen. Bemærk, at her skal presset ligge den anden vej. Derfor skal skruerne monteres så langt til venstre som muligt. Sørg for, at nokhængslet er mindst en tredjedel så langt, som lågen er bred. Gerne mere. Jo bedre bliver lågen holdt på plads. Nu skal stalddørsgrebet på plads, og her er det vigtigt først at sikre sig, at hullet til håndtaget får den helt rigtige størrelse. Mål diameteren, og brug et bor, der har nøjagtig samme diameter.

Skub håndtaget på plads, men gør det ikke fast endnu. Sæt slutskiven på, men gør heller ikke den fast. Læg stalddørsarmen på plads, og sæt møtrikken på, inden du skruer beslaget fast. Brug gerne en skruelængde, der også når at få fat i det bagvedliggende bræt. Placer slåen vandret, og skru modtagebeslaget på.

Først nu skal du gøre beslaget på den side af lågen fast og også her med skruer, der går langt ind i modtagebrættet. Slutteligt monterer du klinkefaldet med to skruer. Lågen er på plads. Den holder fint kant med hegnet, åbner og lukker uden besvær og er så godt monteret, at den ikke kommer til at hænge i mange, mange år. Her har vi i øvrigt monteret håndtaget i en højde, der gør, at familiens små børn ikke kan løbe ud på vejen.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Granitskærver i haven som bålplads

Hej GDS Jeg håber i kan hjælpe mig. Jeg har ...

Inddækning, terrassetag mod sternbræt/tagrende

Jeg har bygget en overdækning til terrassen, ...

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os