Cookie- og privatlivspolitik


Lav et hurtigt hegn med H-stolper

Den letteste måde at bygge et hegn på er ved at bruge H-stolper. Stolperne til dette eksempel er 97 x 97 mm imprægneret fyrretræ.

Brædderne, vi bruger, er imprægnerede klinkbrædder på 32 x 150 mm, der passer lige i H-stolpernes not. Læg det første bræt på plads, og kontroller, at det er i vage. Når det er det, skal du lige give brættet en enkelt skrue i hver side. Derefter er det bare at lægge det næste bræt på, og det næste, og det næste ... osv.

Kontroller, at hvert enkelt bræt ligger i vage og klemmer godt fast på brættet nedenunder. Når det sidste bræt er lagt på plads, vinkles der op, og højden på det øverste bræt markeres på stolpen. Det skal gøres i begge sider. Nu tages det øverste bræt af igen. Hegnet skal nemlig have en overligger, og derfor måler håndværkeren, hvor dyb noten er i overliggeren. Den er 3 cm dyb. Det mål sættes af fra den streg, der markerede højden, og der streges op hele vejen rundt på de to stolper.

Nu skal stolperne saves til. Det gør håndværkeren med en stiksav, men inden han går i gang, kontrollerer han lige, om klingen er lang nok til at skære stolpen over. Det er den, og nu er det bare om at save stolperne lige over. Vær meget nøjagtig, når du saver. Sørg for, at klingen følger stregen hele vejen rundt. Overliggeren skal ligge oven på de to stolper, så håndværkeren tager et mål fra den ene stolpes yderside til den anden og lægger 4 cm til, så overliggeren vil gå 2 cm ud over stolpe-toppene i hver side.

Når overliggeren er skåret til, kan det øverste bræt lægges op igen, og overliggeren lægges på plads. Noten i overliggeren passer lige ned over den smalle top på klinkbrættet og støtter også på stolpetoppene. Kontroller, at overliggeren stikker 2 cm ud over stolpetoppene, og gør den fast med to 4,5 x 60 mm rustfrie skruer. En skrue igennem overliggeren og ned i stolpen i den ene side, og en i den anden side.

Det tager selvfølgelig lidt tid at grave stolperne ned, men når det først er gjort, kan et fag som dette beklædes på små 20 minutter.

Relaterede artikler

 • 12 typer hegn – hvilket skal du vælge?

  12 typer hegn – hvilket skal du vælge?

  09/2017 Det er ikke kun et spørgsmål om udseende, når du skal vælge hegn til din have. Hegn har også forskellige funktioner og egenskaber. Vi giver dig et overblik.

 • Byg et bomstærk plankeværk

  Byg et bomstærk plankeværk

  09/2017 Et plankeværk med skrå beklædningsbrædder er superstærkt. Det betyder, at du skal grave færre huller til stolper, hvilket letter arbejdet. Vi viser hvordan.

  Sværhedsgrad 3/4
 • SLYNGPLANTER: Vedligeholdelse af vedbendhegn

  SLYNGPLANTER: Vedligeholdelse af vedbendhegn

  09/2017 VIDEO: Hegnet her er oprindeligt et trådhegn. En række vedbendplanter har fået lov at gro her, og som årene er gået, er hegnet blevet ganske tæt. Der er ikke megen vedligeholdelse af sådan et hegn sammenlignet med en hæk, der ...

 • HEGN: Lav et luftigt hegn med armeringsjern

  HEGN: Lav et luftigt hegn med armeringsjern

  09/2017 VIDEO: Det roder lidt i baghaven, så for at skjule haveredskaberne en smule vil vi bygge et lille hegn, hvor der kan klatre nogle smukke planter opad.

 • HEGN: Lynhurtig maling med en sprøjtepistol

  HEGN: Lynhurtig maling med en sprøjtepistol

  09/2017 VIDEO: Det tager alt for lang tid at give hegnet træbeskyttelse med en pensel. Brug i stedet en sprøjtepistol. Men før du går i gang med sprøjten, er det vigtigt, at du køber en maling eller træbeskyttelse, der kan bruges til ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os