Cookie- og privatlivspolitik


Med et jordanker står stolpen urokkeligt fast

Stolperne til et stakit skal stå helt lige og stabilt, og det kan være svært, hvis den jord, stolpen skal placeres i, er meget løs eller sandet. Med et såkaldt jordanker er man imidlertid helt sikker på, at pælen ikke vil rokke sig en millimeter selv i stormende kuling.

Et jordanker laves simpelthen af fire bræddestykker, der skrues fast på hegnspælen. Her bruger håndværkeren et 19 x 100 mm imprægneret fyrretræsbræt, som han saver ud i fire stykker a 40 cm. Jo længere du laver stykkerne, jo bedre fæste får jordankret. Men husk, at hullet, der skal graves, skal være tilsvarende stort.

Da pælen skal mindst 90 cm ned i jorden, er det i denne nederste del af stolpen, at ankret skal monteres. Håndværkeren skruer to bræddestykker parallelt på stolpen i 80 cm’s højde og de to andre stykker parallelt på – men i modsat retning og kun et par centimeter fra bunden af stolpen.

Brug fire 4,5 x 50 mm rustfrie skuer til at gøre hver bræddestump fast. Og bruger du trykimprægnerede brædder, der er godkendt til direkte jordkontakt, skal de nok holde i mange år. Jordankret er færdigt og klar til at komme i jorden.

Hullet til pælen med jordankret skal være mindst 90 cm dybt, så den kommer ned i frostfri dybde. Selv med en stikspade kan det være svært at få det sidste jord op, så her er en pælespade en god hjælp. Når ankret er på plads, kan jorden kastes på. Undervejs kontrolleres det jævnligt, at pælen står i vage.

Det er også vigtigt, at den løse jord stampes godt fast undervejs. Til den brug har håndværkeren lavet sig en jordstamper af et kraftigt stykke tømmer og med håndtag af en rundstok. Nu står pælen helt lige og urokkeligt fast.

Relaterede artikler

 • HEGNS-TIP: Nem og sikker opstregning

  HEGNS-TIP: Nem og sikker opstregning

  18/08 VIDEO: Når du skal montere mange stakitstave, og både stavene og skruerne skal sidde helt lige, er det hurtigst og nemmest at strege op på alle stavene i en arbejdsgang.

 • HEGNS-TIP: Skær toppen rigtigt af stakitstavene

  HEGNS-TIP: Skær toppen rigtigt af stakitstavene

  17/08 VIDEO: Hvis stakitstavene er skåret lige over i toppen, holder de ikke længe. Fugten trækker nemt ind, og stavene vil hurtigt rådne – også selv om de er imprægnerede.

 • Sav selv stakitstave

  Sav selv stakitstave

  21/07 VIDEO: Hvis du vil have et stakit med specielle stave i stedet for færdigkøbte, kan du selv save dem ud med en almindelig stiksav.

 • EKSTREMT: Stakittet holder i 30 år!

  EKSTREMT: Stakittet holder i 30 år!

  09/2016 Træt af stakit, der rådner og hænger efter få år? Se hvilke teknikker og materialer, du skal bruge for at bygge et stakit med ekstrem lang levetid!

  Sværhedsgrad 3/4
 • VIDEO: Længere levetid på stakittet

  VIDEO: Længere levetid på stakittet

  11/2014 De fleste stakitter og låger rådner op nedefra. Og det er ganske unødvendigt. Vi viser her, hvor let det er at rette op på fejlen.

  Sværhedsgrad 1/4

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Vandskuring omkring pejseindsats

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Slut med råd i træstolper

Hej med Jer."stolpen er rådnet efter kun ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os