Cookie- og privatlivspolitik


Sav selv stakitstave

Hvis du vil have et stakit med specielle stave i stedet for færdigkøbte, kan du selv save dem ud med en almindelig stiksav.


Her har håndværkeren valgt at skære en stav ud af et høvlet stykke fyrretræ, der er 7,2 cm bredt. Han måler ud til midten på 3,6 cm og trækker en streg midt ned gennem hele brættet. Så har han en akse, hvor alle udskæringer skal spejle sig omkring.

Faconen på stakitstaven er kun et spørgsmål om smag og behag. Her håndtegner vi et blødt buet mønster med en blyant. Bemærk, at der kun tegnes på den ene side af midterstregen.

Når du er tilfreds med mønstret, er det i gang med stiksaven. Her bruger vi en smal stiksavsklinge, som er lettere at dreje.

På den måde bliver det muligt at lave mindre buer. Håndværkeren saver fra undersiden af brættet, så han bedre kan se, at han følger de tegnede linjer. Du kan dog også save fra oversiden, blot bliver resultatet ikke helt så præcist.

LÆS OGSÅ: Test af stiksave

Når den ene side er skåret ud, slibes savsporet med et halvgroft sandpapir korn 120. Udskæringen skal nemlig bruges som skabelon til alle de efterfølgende stakitstave. Stakitstaven med den udskårne profil lægges nu op på en ny stav, så de to glatte sider flugter med hinanden.

Profilen fra skabelonen streges nu op på den nye stakitstav. Skabelonen vendes om, så den flugter med den anden kant, og igen streges profilen op.

Nu har du en symmetrisk opstregning, som er 100 procent ens i begge sider. Der er nu streget op på begge sider af den nye stakitstav, og profilet skæres igen til med stiksaven.

Vores rutinerede håndværker holder stiksav og bræt i hænderne, mens han saver efter opstregningen, men er du knap så rutineret med stiksaven, kan du gøre træet fast til en høvlebænk eller et arbejdsbord og så save et stykke ud ad gangen.

Til slut slibes stakitstaven, så der ikke er synlige spor efter stiksavens klinge. Da stavene er lavet i almindeligt fyrretræ, skal de imprægneres eller males, når de benyttes udendørs. Du kan selvfølgelig også bruge denne metode, hvis du skal have udskiftet et par nedbrudte stave i et eksisterende stakit.

Relaterede artikler

 • HEGNS-TIP: Nem og sikker opstregning

  HEGNS-TIP: Nem og sikker opstregning

  18/08 VIDEO: Når du skal montere mange stakitstave, og både stavene og skruerne skal sidde helt lige, er det hurtigst og nemmest at strege op på alle stavene i en arbejdsgang.

 • HEGNS-TIP: Skær toppen rigtigt af stakitstavene

  HEGNS-TIP: Skær toppen rigtigt af stakitstavene

  17/08 VIDEO: Hvis stakitstavene er skåret lige over i toppen, holder de ikke længe. Fugten trækker nemt ind, og stavene vil hurtigt rådne – også selv om de er imprægnerede.

 • Med et jordanker står stolpen urokkeligt fast

  Med et jordanker står stolpen urokkeligt fast

  17/08 VIDEO: Stolperne til et stakit skal stå helt lige og stabilt, og det kan være svært, hvis den jord, stolpen skal placeres i, er meget løs eller sandet. Med et såkaldt jordanker er man imidlertid helt sikker på, at pælen ikke ...

 • EKSTREMT: Stakittet holder i 30 år!

  EKSTREMT: Stakittet holder i 30 år!

  09/2016 Træt af stakit, der rådner og hænger efter få år? Se hvilke teknikker og materialer, du skal bruge for at bygge et stakit med ekstrem lang levetid!

  Sværhedsgrad 3/4
 • VIDEO: Længere levetid på stakittet

  VIDEO: Længere levetid på stakittet

  11/2014 De fleste stakitter og låger rådner op nedefra. Og det er ganske unødvendigt. Vi viser her, hvor let det er at rette op på fejlen.

  Sværhedsgrad 1/4

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os