Cookie- og privatlivspolitik


Højbed på 10 minutter

Her vil fagmanden vise, hvordan du nemt kan lave et højbed, der kan samles og skilles ad på få minutter. Der skal hverken bruges beslag, søm eller skuer til at samle det.

Højbedet skal måle 80 x 140 cm, og træet skæres ud af imprægneret fyrretræ. Fagmanden skærer først 8 stykker a 80 cm og dernæst 8 stykker a 140 cm. Tømmeret skal samles med hak i hak-samlinger, og for at spare tid vil håndværkeren skære otte stykker ad gangen.

Først de 8 lange. Læg brædderne op, så de flugter med hinanden, og spænd dem godt sammen med et par lange skruetvinger. Afsæt et mål 5 centimer inde på de to yderste brædder. Og fra 5 centimeter måler du 5,5 cm ind og afsætter endnu et mærke.

På endetræet afsættes et mærke 2 cm nede. Savklingen indstilles til 2 cm-mærket. Og så skal der saves ud. Det gør håndværkeren med en dyksav, der støttes af en føringsskinne. Han saver et 2 cm dybt spor for ca, hver halve centimeter. Herefter er det i gang med stemmejernet med den skrå flade vendt opad. Man kan også slå flagerne af med en hammer og rense op med stemmejernet til slut.

Nu er de 8 lange brædder skåret til i den ene side. Læg to væk, og gør klar til at skære de resterende seks på den anden side. De to, der lægges væk, skal ikke saves i denne side, da de skal ligge øverst til slut. De seks skæres nu til på samme måde som før.

Når alle de 8 lange er skåret, skal der være 2, der kun har hak i den ene side, og 6, der har hak i begge sider. Skær de 8 korte på nøjagtig samme måde, og husk også, at der her skal være 2, der kun skæres i den ene side. Og så skal brædderne bare samles. Og det går hurtigt.

Med dette enkle hak i hak-system kan du bygge i de længder, bredder og højder, du ønsker, og systemet kan bruges både til højbede, sandkasser, kompostbeholdere m.m.

Relaterede artikler

 • Sådan bygger du et højbed

  Sådan bygger du et højbed

  09/2017 Det er let at bygge et højbed, når først du har bestemt, hvordan det skal se ud. Vi giver tre gode bud på højbede; det billige, det sneglefri og det smukke.

 • Byg lækkert højbed på hjul

  Byg lækkert højbed på hjul

  08/2017 Drømmer du om en lille køkkenhave med friske krydderurter? Så kig med her. Vi viser dig, hvordan du bygger et højbed, der er perfekt til formålet.

  Sværhedsgrad 2/4
 • KØKKENHAVE: Nemt og praktisk højbed

  KØKKENHAVE: Nemt og praktisk højbed

  08/2017 VIDEO: Et højbed kan være et meget praktisk alternativ til et almindeligt bed i køkkenhaven. Og det behøver ikke kræve, at du selv skal i gang med hverken sav eller søm. Den nemme og hurtige løsning er et færdigt modul-højbed, ...

 • SÅDAN: Byg et sneglesikkert højbed

  SÅDAN: Byg et sneglesikkert højbed

  14/2016 Højbedet her kan det hele: Holde din urtehave fri af omgivelserne, holde snegle og fugle væk og stå flot i mange år. Og så er det rørende enkelt at bygge.

  Sværhedsgrad 1/4
 • VIDEO: Sådan bygger du et højbed

  VIDEO: Sådan bygger du et højbed

  14/2016 Se, hvordan du måler op til og bygger et højbed med et holdbart fundament.

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os