Cookie- og privatlivspolitik


Anlægsgartneren læger stier og terrasser

Der skal lægges to forskellige slags sten i forhaven. Den gennemgående sten er gullige herregårdssten, der bruges til alle stier og gange. Men for at bryde denne flade har Jane valgt at bruge sorte 30 x 30 cm fliser til terrassen i midten af haven.

Ved at bryde belægningen på denne måde vil terrassen visuelt fremstå som en slags gulvtæppe i haven. Når du skal i gang med at lægge stenene, er det vigtigt, at du begynder nøjagtigt i midten, selv om det måske virker ulogisk.

For gør du det, vil du i sidste ende få det mest harmoniske udtryk, fordi afslutningerne så vil blive ens. Her har Jane dog allerede i sin planlægning taget højde for terrasseflisernes størrelse, så der burde ikke blive behov for at skære disse fliser til.

Anlægsgartneren måler først op imellem de to vinduer og finder midten. Så trækker han en snor til den modsatte side af det flade område. Han har også trukket en snor parallelt med husfacaden i en afstand af to terrassefliser.

Så passer afstanden nemlig med de to bede, der skal anlægges på hver side af fliseterrassen.Han lægger de fire første fliser, hvor de to snore krydser hinanden. Sådan fortsætter han flise for flise, mens terrassen efterhånden tager form.

Han fjerner spyddet, der markerer midten af terrassen, og fylder først hullet op, inden han lægger sidste fliser på. Bemærk, at Jesper på intet tidspunkt træder i gruset, da det vil ødelægge afretningen. Så er han klar til belægning af stierne.

Herregårdsstenene lægger han i 1/3 forbandt. Det betyder, at hver sten løbende skal stikke 1/3 forbi nabo-stenen. Anlægsgartneren lægger stenene, så de flugter med kanten af de to kommende bede, der er markeret med en snor.

Der, hvor flisegangen skal fortsætte ned langs med det kommende bed, bruger han vinkelmåleren til at lave en vinkelret snor, som sidegangen skal følge. Han måler ud fra snoren og lægger atter stenene i 1/3 forbandt, så mønsteret fortsætter ubrudt.

Med en spade retter han mellemrummene mellem stenene til, inden han fortsætter med at lægge de tre andre gange. De manglende sten i kanterne laver Jesper ved at skære en tredjedel af længden. Så passer stykkerne i de hulrum, der er tilbage.

Endelig skal hele belægningen have en god gang fugesand. Her anvender Jesper en særlig fugesand med en meget høj pH-værdi. Det gør det langt vanskeligere for ukrudtsfrø at spire.

Fugesandet skal fejes godt ned i mellemrummene, så stenbelægningen fikseres, og stenene ikke vil forskyde sig, når familien tager belægningen i brug.

Nu er det grove anlægsarbejde færdigt, og den nye have er kommet et stort skridt nærmere sin endelige form.

Relaterede artikler

 • Dræb dræbersneglen nu

  Dræb dræbersneglen nu

  13/02 Vær på forkant med dræbersneglen og få mest muligt ud af køkkenhaven.

 • VAND I HAVEN 6: Undgå nedfalden løv i havebassinet

  VAND I HAVEN 6: Undgå nedfalden løv i havebassinet

  21/11 VIDEO: Når efteråret nærmer sig, er det en god ide at investere i et net til bassinet. Nettet kan fange træernes blade, inden de ender i vandet.

 • VAND I HAVEN 5: Færdige bassiner og gummidug

  VAND I HAVEN 5: Færdige bassiner og gummidug

  21/11 VIDEO: Når du anlægger et bassin i haven, er der forskellige måder at gribe det an på. Vil du let og hurtigt anlægge et bassin i haven, kan et formstøbt bassin være løsningen for dig.

 • VAND I HAVEN 4: Test vandkvaliteten i bassine

  VAND I HAVEN 4: Test vandkvaliteten i bassine

  21/11 VIDEO: Det er vigtigt, at du ved hvert sæsonskift tester kvaliteten af vandet i dit bassin, så du kan være sikker på, at både planter og fisk har optimale leveforhold.

 • VAND I HAVEN 2: Solid marker kridttusch

  VAND I HAVEN 2: Solid marker kridttusch

  21/11 VIDEO: Når du arbejder med folien til dit bassin, er det indimellem nødvendigt at lave nogle markeringer på den. Her er det en god ide at købe en såkaldt solid marker. Den findes både i en traditionel papirudgave og en nyere ...

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Varme

Står med et hus der har el radiatorer som ...

isolering af ydervæg

Hej. Jeg skal i gang med at isolere en ...

Buet carport tag

Jeg skal igang med at lave et nyt skur med ...

Renovering

Står og skal lave Skal lave et budget til ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os