Cookie- og privatlivspolitik


Forberedelse

Inden selve anlægningen af din nye have kan gå i gang, skal den gamle have ryddes. Det kan være et ret stort stykke arbejde, og selv her i Mortens lille forhave er der nok at tage fat i. Der er ikke andet for end at tage det fra en ende af.

Morten starter med at rydde bedet langs med husets facade. Han bruger en skovl til at grave alle planterne op og forsøger, så vidt det er muligt, at gemme de forskellige planter og løg.

Dem kan han nemlig genbruge enten i baghaven eller i den nye forhave, når den er klar til beplantning. Når alle planterne er væk, er det en god idé at give jorden en hurtig omgang med riven. Det gør jorden løs og let at arbejde med senere.

Store tætte buske som fx disse laurbærkirsebær-buske er lettere at håndtere, hvis du starter med at klippe eller save alle grenene af. Så virker opgaven mere overkommelig, og du kan meget lettere komme til med skovlen.

Brug en drænspade, hvis du har det. Med den er det lettere at komme langt ned og få løsnet jorden godt og grundigt omkring rødderne. Her er Morten så heldig, at busken står lige ved siden af indkørslen. Det gør det muligt at trække de sidste genstridige rødder op med en bil.

Den giver sig dog stadig ikke så let, så det kræver et par forsøg, før den endelig kommer op. I den anden ende af haven kan Morten til gengæld ikke komme til med bilen. Så her skal der i stedet god, gammeldags råstyrke til at grave roden op.

Det tager lidt længere tid, men i sidste ende lykkes det at få hakket rødderne over, og busken kan løftes væk. Nu er det værste overstået, og inden anlægsgartneren Jesper begynder sit arbejde, gennemgår han lige haveplanen sammen med Jane.

Først skraber han det øverste lag jord af, så han på den måde slipper af med det resterende græs og ukrudt. Derefter smider han alle de gamle fliser og sten op i trillebøren og kører dem væk.

Nu hvor haven er ryddet for al gammel beplantning og belægning, er vi klar til at bygge op efter Janes haveplan.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os