Cookie- og privatlivspolitik


Vælg stilart til din havearkitektur

Det kan være svært at overskue, hvilke muligheder en have rummer. Men den gode havearkitekt har en række værktøjer, der kan hjælpe til med at skabe et vellykket havedesign. Et af de første spørgsmål, der skal afklares, er, hvilken stil haven skal anlægges i. Et godt udgangspunkt er altid at gå ud fra husets stil; så bliver der sammenhæng i tingene.

Er huset klassisk, skal haven måske også være det. Fx en have med symmetri og lige linjer, med buksbomhække, blomsterbede og måske formklippede træer og buske.

Stilen kunne også være den modernistiske, japansk inspirerede med enkelhed, dekorative sten, få blomster, men mange grønne planteformer. Her er ingen symmetri, men masser af balance, bambus og dekorativt etageklippede træer.

Den romantiske, engelske have rummer masser af blomster, gerne sammensat i udsøgte og afstemte farver. Formen er ofte inspireret af naturen med fine plæner, slyngede stier og skiftende scenerier. Er haven lille, skal man dog passe på, at den ikke bliver for ”krøllet” i formen.

Endelig er der den moderne, naturprægede have, der mere afslappet blander græsser, vilde blomster, stauder og buske i et skønsomt miks af farver, former og højder. Her er det godt, hvis formen er nogenlunde fast, for at holde sammen på det vilde indhold.

Et godt sted at begynde er ved at gå på havebesøg eller søge inspiration i artikler eller bøger om havedesign. På den måde kan du forbavsende hurtigt udelukke nogle stilarter og forelske dig i andre.

Landskabsarkitekt Jane Schul er kommet på besøg hos Morten, hvor hun bl.a. præsenterer ham for en række forskellige haver. Det er afgørende, at du tænker omgivelserne med ind i haveplanen.

Hvad er stedets karakter? Hvordan skal udsigten være fra husets vinduer? Tænk på læ og indkik, og husk, at der gerne må være noget at se på hele året. Den have, vi skal anlægge, ligger foran huset, og haven er på ca. 40 m2. Huset er fra starten af 1920’erne og ganske stramt og firkantet i sin byggestil.

Derfor anbefaler Jane en have inspireret af en klosterhave – uden græs, men med rette linjer og buksbomkantede bede, der vil tegne sig fint om vinteren og holde sammen på sommerens frodighed. Et lille ”gulvtæppe” af skovjordbær giver fornøjelse til husets yngste.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os