Cookie- og privatlivspolitik


Tegn en skitse af din nye køkkenhave

Der er meget langt fra dette forårskolde stykke jord – til denne frodige køkkenhave. Men så langt kan du faktisk komme på bare en vækstsæson! Inden du etablerer køkkenhaven, så tænk over, hvordan køkkenhaven skal tage sig ud i haven som helhed.

Du kan for eksempel tegne en skitse. Det giver et godt overblik, og det letter arbejdet for dig senere, når du skal i gang med det fysiske anlæggelsesarbejde. Med skitsen i hånden ved du, hvad du skal, og hvor du skal grave.

Mette Østergaard er passioneret køkkenhavedyrker gennem mange år. I år vil hun anlægge en helt ny køkkenhave på det stykke jord, hvor hun sidste år havde kartofler.

I stedet for at have lange, lige rækker med grønsager vil hun i år eksperimentere mere med formgivningen af køkkenhaven. Det bliver en større udfordring, når hun skal i gang med at anlægge køkkenhaven.

Til gengæld har hun tænkt nøje over mange små detaljer til havestykket, og hendes ønske er, at køkkenhaven vil udvikle sig lige så meget til pryd som til nytte. Målene for Mettes køkkenhave er et kvadrat på 8 gange 8 meter.

Inden for dette jordstykke vil hun have adskillige mindre bede i varierende størrelser. Havens midte består af en cirkel, hvor der skal være en stor balje vand – og mulighed for at sætte sig ned og nyde.

Baljen med vand i midten af køkkenhaven er med til at tiltrække gode nyttedyr, som kan hjælpe med at bekæmpe eventuelle skadedyr. Rundt om vandbaljen vil hun etablere en let indhegning, som samtidig vil være et klatrestativ for spiselige sommerblomster.

De mange små bede gør det både lettere at komme til, når der skal sås, luges, hakkes og høstes. Og samtidig vil de mange små bede gøre haven visuelt levende og bidrage med en naturlig fordeling af de forskellige afgrøder. Hun leger også med højdeforskelle.

Nogle af bedene skal nemlig etableres som højbede i kasser. Højbede egner sig for eksempel fint til små krydderurter. De mange bede gør det også enkelt at flytte grønsagerne til nye bede næste år, så de ikke vokser på samme plads år efter år.

Det er det, man i landmandssprog kalder sædskifte. For enden af køkkenhaven vil Mette afgrænse området med en pergola af hasselkæppe.

Pergolaen skal virke som klatrestativ for både stangbønner, pragtsnerler og latyrus.Ved at farvelægge skitsen bliver den mere overskuelig, og det er let at få et godt overblik.

Relaterede artikler

 • ØKOLOGISK HAVE: Sådan anlægger du en økologisk have

  ØKOLOGISK HAVE: Sådan anlægger du en økologisk have

  30/09 VIDEO: Lige inden Maren begynder at plante og så, får bedene et sidste tyndt lag kompost, som hun spreder jævnt med en skovl. Denne kompost er leveret fra kommunens komposteringsanlæg. Den er varmebehandlet, så den indeholder ...

 • ØKOLOGISK HAVE: Gør klar til den økologiske have

  ØKOLOGISK HAVE: Gør klar til den økologiske have

  30/09 VIDEO: Jordstykket fræses igennem med traktor – der måles op til enkelte bede, smides stenmel, graves pæle ned til espaliering og der sættes tråd på.

 • ØKOLOGISK HAVE: Vælg planter til den økologiske have

  ØKOLOGISK HAVE: Vælg planter til den økologiske have

  30/09 VIDEO: Tiden er inde til at beslutte mere nøjagtigt, hvad der skal sås og plantes i den økologiske have. Først gennemgår Maren de frø hun allerede har liggende fra sidste år. Flere af dem kan sikkert bruges igen, og det er ...

 • ØKOLOGISK HAVE: Indret en økologisk have

  ØKOLOGISK HAVE: Indret en økologisk have

  30/09 VIDEO: Indtil nu har Maren gjort sig mange tanker om, hvordan hendes økologiske have skal tage sig ud. For at skabe et visuelt overblik og samtidig få en mere håndgribelig plan, når hun skal i gang med selve anlæggelsen, laver ...

 • KØKKENHAVE: Sådan anlægger du en køkkenhave trin for trin

  KØKKENHAVE: Sådan anlægger du en køkkenhave trin for trin

  22/09 VIDEO: Vi er i begyndelsen af april måned. Det kribler i fingrene for at komme i gang med at få nogle afgrøder i jorden. Alt bliver i sagens natur ikke sået og tilplantet på én gang i køkkenhaven. At dyrke haven er en proces, ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os