Cookie- og privatlivspolitik


Slip af med laver i køkkenhaven

Fine ser de ud. De hvide kålsommerfugle. Men inden de hvide vinger folder sig ud, har de smukke dyr gennemgået forvandlingen fra larve til puppe for til sidst at blive flyvende. Og det er i den tidlige larvefase, vi ikke ønsker dem i køkkenhaven.

Kålene her ser noget sørgelige ud. Det er netop kålsommerfuglenes larver, der har været på spil. Kålsommerfuglelarver spiser kålens blade, og kålene ser derfor temmelig hullede ud.

Det kan man måske godt leve med. Men larverne kan nu også lide selve kålhovederne – og de kan gemme sig ganske godt. I de tilfælde kan man forestille sig nogle kedelige situationer i forbindelse med måltidet.

Der findes to arter af kålsommerfugle. En stor og en lille. Som voksne sommerfugle ligner de to arter hinanden, men larverne ser forskellige ud. Denne larve vil udvikle sig til en lille kålsommerfugl, mens den store kålsommerfugls larve er mere spættet i farverne.

Begge larver overvintrer i puppestadiet og udklækkes i maj måned. Når første generation lægger æg, er næste hold larver på vej. Og det er typisk disse 2.-generations larver, der forgriber sig på planterne i juli og august måned.

Larverne kan bekæmpes på flere måder. Du bør naturligvis fjerne larverne manuelt, hvis du ser dem. Hvis du ser små sorte kugler på bladet, er det larvernes ekskrementer, og gule plamager kan være larvernes æg.

Fra naturens side er snyltehvepse kållarvernes store fjende. Snyltehvepsene lægger æg i de levende larver. En snyltehveps kan lægge helt op til 300 æg i én kållarve.

Når disse æg klækkes, ernærer snyltehvepsens larver sig af kållarven, der vil dø efter et stykke tid.

En tredje mulighed er at lægge net over dine kål som her. Det holder de flyvende skadedyr ude, selv om det gør vedligeholdelsen af køkkenhaven noget mere omstændelig.

Relaterede artikler

 • FUGTER OG BÆR: Slip for efterårets hvepseplage

  FUGTER OG BÆR: Slip for efterårets hvepseplage

  09/11 VIDEO: I sensommeren og efteråret kan hvepse blive et reelt skadedyr og udvikle sig til et problem i haven. Hvepseboerne går nemlig i opløsning på dette tidspunkt, og så søger hvepsene efter sukker alle steder – også i frugter ...

 • FUGTER OG BÆR: Undgår vilde dyr i frugthaven

  FUGTER OG BÆR: Undgår vilde dyr i frugthaven

  08/11 VIDEO: Mange haveejere får jævnlig besøg af både harer og rådyr. Og selv om dyrene kan se nok så søde ud, kan de forvolde stor skade i haven.

 • ØKOLOGISK HAVE: Når økohaven bliver invaderet af larver

  ØKOLOGISK HAVE: Når økohaven bliver invaderet af larver

  04/10 VIDEO: De opstammede stikkelsbærbuske i køkkenhaven har fået uventede – og uvelkomne – gæster. En hel gren er pludselig ganske nøgen at se på, og synderne er allerede i gang med de næste grene.

 • ØKOLOGISK HAVE: Dæk af for gulerodsfluen

  ØKOLOGISK HAVE: Dæk af for gulerodsfluen

  04/10 VIDEO: Gulerødder er altid svære at dyrke i haven, hvis man skal undgå orm i rødderne. Orm er gulerodsfluernes larver. Gulerodsfluen er en trussel to til tre gange i løbet af vækstsæsonen. Første gang i maj-juni måned og igen ...

 • KØKKENHAVE:Slip for jordlopper i køkkenhaven

  KØKKENHAVE:Slip for jordlopper i køkkenhaven

  22/09 VIDEO: Mette har i løbet af vækstsæsonen sørget for hele tiden at så forskellige typer salat, så hun løbende har kunnet høste friske blade til maden.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Indendørs/udendørs skruer?

Vi skal igang med at bygge et skur. Det bliver ...

Montering af fodpaneler

HejJeg har efter jeg har læst denne ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os