Cookie- og privatlivspolitik


Lav en lille sød vandkrukkehave

På denne solplet midt i haven har Karina tidligere haft en lille vand-krukkehave. Nu skal den genetableres. Hun har på forhånd haft gravet en stor murerbalje ned i jorden. Baljen skal fungere som bassin.

På græsset ved siden af står en overskåret whiskytønde, som også skal fyldes med vand. Murerbaljen i jorden er på størrelse med denne. Det er vigtigt, at baljen står helt i vater, så det tjekker hun en ekstra gang med et vaterpas. Baljen fylder hun op med vand.

De forskellige planter rundt om den lille vandhave sørger både for at give vandhaven en hyggelig stemning, og samtidig rammer de vandhaven naturligt ind, så man ikke i et uopmærksomt øjeblik kommer til at træde forkert og ender med foden i baljen.

Så er baljen godt fyldt. Og nogle mindre sten får lov at danne kant rundt om bassinet. De første flydende planter får blot lov at svømme rundt. Fra butikken og til de skulle bruges, er de blevet opbevaret i en spand med vand. Andre vandplanter, som fx nøkkeroser, skal vokse i ishavsler.

Den specielle lerjord til vand er forholdsvis bekostelig, så Karina fylder først trækarret lidt op med nogle sten. Så kan hun også samtidig skabe forskellige niveauer til de forskellige planter, der skal vokse her.

Den første vandplante sætter hun i spænd mellem stenene i den bakke, hun købte den i. Det samme med den næste. Disse planter skal dog vokse i den specielle ishavsler. Derfor har hun investeret i nogle små jordsække, der er beregnet til formålet.

Sækken fylder hun med den specielle jord. Og så fjerner hun plastpotten og planter vandplanten i sækken. Hun fylder efter med lerjorden i sækken, indtil planten står, som den skal. Og fortsætter med næste plante.Endelig er det nøkkerosens tur.

Stænglen med blomsterknoppen er godt lang, så planten skal lidt længere ned i trækarret i forhold til de andre planter. Det er tydeligt at se, at nøkkerosen vokser i den specielle lerjord. Det trives de godt med. Og sådan fortsætter hun, til karret er fyldt op og arrangeret med de forskellige vandplanter, hun har indkøbt til formålet.

Løbende fylder hun efter med jord. Sådan et kar med planter bygger man langsomt op plante for plante, så det hele kommer til at stå, som man ønsker det. Endelig skal der vand i karret.

Vand i haven kan være en ganske bekostelig affære. Men etablerer du din vandhave på denne forholdsvis simple måde, behøver det ikke koste alverden at komme i gang. Først indtryk er måske lidt mudret at se på. Men vandet skal nok blive klart hen ad vejen.

Ishavsleret lægger sig efter nogen tid. Karret skal mættes godt med vand. Til at begynde med ser det næsten ud som om, at vandet blot siver ud gennem tønden, men det stopper, så snart træet er mættet godt op. Dernæst lidt finjustering af de enkelte planter, og så skal leret i vandet blot have lov at falde til bunds.

Imens gør Karina klar til endnu en lille vandoase et andet sted i haven. Her skal guldfiskene bo med nøkkeroser og såkaldt andemad. Det er de små flydende, grønne blade. Først putter hun nøkkeroserne i karret.

De er fæstnet i bunden omkring en sten, så det er nemmere at placere dem. Også her fikserer hun placeringen med yderligere en sten, inden hun forsigtigt hælder ishavsleret ned til nøkkerosen. Vandet plumrer godt til, mens Karina fylder på med både ler og sten foruden forskellige vandplanter.

Endelig flytter et par små guldfisk ind i karret – og de skal selvfølgelig også have lidt mad. Sådan en lille kugle fiskemad kan de leve af en hel uge. Og så er det tid til at nyde synet af de små, fine guldfisk blandt de grønne planter.

Tilbage ved whiskytønden har leret efterhånden lagt sig. Det er tydeligt, at vandet er sunket lidt fra oven. Karina fylder derfor efter med vandslangen. Og hun kan heller ikke nære sig for at fylde lidt ekstra planter i karret.

For at blomstre skal nøkkeroser have mindst 6 timers sol om dagen. Det er ikke noget problem her midt i haven. Den første af dem er allerede stærkt på vej, og den får selskab af de andre blomstrende vandplanter. Så er den lille vandhave færdig.

Relaterede artikler

 • KRUKKER: Hæng krukkerne op på væggen

  KRUKKER: Hæng krukkerne op på væggen

  06/10 VIDEO: Har du begrænset med plads til dine krukker – eller vil du bare udnytte en kedelig væg – så er der god hjælp at hente her. Stativet her er en såkaldt lodret have. For at sætte det op skal du bruge en boremaskine og ...

 • KRUKKER: Sådan anlægger du en enkelt og smuk krukkehave

  KRUKKER: Sådan anlægger du en enkelt og smuk krukkehave

  05/10 VIDEO: Når du skal anlægge en krukkehave med flere krukker samlet på et sted, så prøv at se dig omkring derhjemme, om du har nogle ting, du kan bruge til at skabe forskellige niveauer i krukkehaven. Karina har for eksempel ...

 • KRUKKER: Kom nemt i gang med krukkehaven

  KRUKKER: Kom nemt i gang med krukkehaven

  05/10 VIDEO: Drømmer du om at skabe en lille oase med krukker et sted i haven, er det let at komme i gang. Du har sikkert allerede en del forskellige krukker eller andre beholdere stående derhjemme, og måske står der også en gammel ...

 • STAUDER: Flotte krukker med stauder

  STAUDER: Flotte krukker med stauder

  21/09 VIDEO: Er du vild med stauder, behøver du ikke kun begrænse dig til et par af bedene i din have. Stauder kan også have et fint og godt liv i en krukke i haven eller på altanen.

 • Lav dine egne flotte krukker i gasbeton

  Lav dine egne flotte krukker i gasbeton

  11/2016 Det kan være svært at finde krukker, der passer i stil og størrelse. Heldigvis kan du nemt lave dine egne frostsikre krukker af gasbeton. Se her hvordan!

  Sværhedsgrad 2/4

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os