Cookie- og privatlivspolitik


Dæk af for gulerodsfluen

Gulerødder er altid svære at dyrke i haven, hvis man skal undgå orm i rødderne. Orm er gulerodsfluernes larver. Gulerodsfluen er en trussel to til tre gange i løbet af vækstsæsonen. Første gang i maj-juni måned og igen i august og nogle gang helt frem til oktober.

Gulerodsfluen lægger sine æg i jorden omkring gulerøddernes rødder. Fluernes æg klækker efter en uges tid. Larverne lever så først af siderødder og senere gnaver de sig ind i selve guleroden og lever videre her.

Maren har sået sine gulerødder så sent, at første generation af fluerne ikke udgjorde nogen trussel. Men hun vil sikre sig mod næste generation af fluerne, og det gør hun ved at lægge net over gulerødderne i haven. Men først skal der tyndes ud i rækken.

Når først nettet er lagt over rækken, skal det nemlig blive der, indtil gulerødderne er klar til høst. Maren har haft et godt sædskifte i jorden, og der har ikke tidligere vokset gulerødder her. Derfor burde der ikke være hverken æg – eller larver – i jorden på nuværende tidspunkt.

Det er endnu en fordel ved en god vekseldrift.Hun sikrer nettet med nogle jernrør. Nettet skal slutte helt tæt ned til jordoverfladen, så fluerne ikke flyver ind ad den vej. For enden af rækkerne fastgør hun nettet med nogle sten.

Har du ikke insektnet derhjemme, kan du bruge grønt afklip langs med rodhalsen i stedet. Ved at lægge det grønne plantemateriale her distraherer du fluerne i deres søgen efter roden.

Fluerne leder nemlig efter kontrasten mellem den grønne top og selve roden, og den får de sværere ved at finde, hvis der er lagt græs ud som her. Tre måneder senere ser gulerødderne stadig fine ud fra toppen.

Maren har fortsat lagt græs ud for at forhindre gulerodsfluen i at angribe. Og nu vil det vise sig om det har hjulpet. Og jo, de ser meget fine ud. Så husk fremover at dække af – enten med net eller med grønt.

Relaterede artikler

 • FUGTER OG BÆR: Slip for efterårets hvepseplage

  FUGTER OG BÆR: Slip for efterårets hvepseplage

  09/11 VIDEO: I sensommeren og efteråret kan hvepse blive et reelt skadedyr og udvikle sig til et problem i haven. Hvepseboerne går nemlig i opløsning på dette tidspunkt, og så søger hvepsene efter sukker alle steder – også i frugter ...

 • FUGTER OG BÆR: Undgår vilde dyr i frugthaven

  FUGTER OG BÆR: Undgår vilde dyr i frugthaven

  08/11 VIDEO: Mange haveejere får jævnlig besøg af både harer og rådyr. Og selv om dyrene kan se nok så søde ud, kan de forvolde stor skade i haven.

 • ØKOLOGISK HAVE: Når økohaven bliver invaderet af larver

  ØKOLOGISK HAVE: Når økohaven bliver invaderet af larver

  04/10 VIDEO: De opstammede stikkelsbærbuske i køkkenhaven har fået uventede – og uvelkomne – gæster. En hel gren er pludselig ganske nøgen at se på, og synderne er allerede i gang med de næste grene.

 • KØKKENHAVE:Slip af med laver i køkkenhaven

  KØKKENHAVE:Slip af med laver i køkkenhaven

  22/09 VIDEO: Fine ser de ud. De hvide kålsommerfugle. Men inden de hvide vinger folder sig ud, har de smukke dyr gennemgået forvandlingen fra larve til puppe for til sidst at blive flyvende. Og det er i den tidlige larvefase, vi ...

 • KØKKENHAVE:Slip for jordlopper i køkkenhaven

  KØKKENHAVE:Slip for jordlopper i køkkenhaven

  22/09 VIDEO: Mette har i løbet af vækstsæsonen sørget for hele tiden at så forskellige typer salat, så hun løbende har kunnet høste friske blade til maden.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Strømkabel i væg

Må jeg lægge et almindeligt strømkabel, i ...

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os