Cookie- og privatlivspolitik


Indret en økologisk have

Indtil nu har Maren gjort sig mange tanker om, hvordan hendes økologiske have skal tage sig ud. For at skabe et visuelt overblik og samtidig få en mere håndgribelig plan, når hun skal i gang med selve anlæggelsen, laver hun en skitse.

Først har hun målt haven op og tegnet grundridset ind på et stykke ternet papir. De blivende elementer som for eksempel husfacaden og træerne i haven tegner hun også ind. Når alle de faste elementer er på plads, tegner hun de bede ind i skitsen, som skal udgøre køkkenhaven.

Bedene her bliver ikke mere end en meter i bredden. Så er det nemt at komme til at passe og vedligeholde de forskellige afgrøder. Ved at designe de tre største af bedene med en lille vinkel på hvert, virker køkkenhaven lidt mere som et rum, man går ind i fra resten af haven.

Mellem køkkenhavens bede vil hun have trædestier belagt med stenmel. Køkkenhaven skal ikke være større, end der er tid til at passe den. Denne lille have giver et friskt tilskud af grønsager og krydderurter gennem sommer og efterår. For enden af køkkenhaven – mod syd – skal der være en blomstrende mark af georginer.

Maren vil lægge georgineknolde i fire rækker i hele køkkenhavens bredde. Hun kan godt begynde at glæde sig. Georginerne vil kvittere med et festfyrværkeri af flotte og fyldige blomster i mange farver senere på sæsonen, som man kan have glæde af helt til frosten kommer.

I de små cirkler skal der etableres klatrestativer til duftende ærteblomster (latyrus). Og ved husvæggen ved siden af et eksisterende nedløbsrør er der plads til en regnvandstønde.De rektangulære felter er plantekasser, der skal indeholde tomater. På husets sydside står de solrigt og lidt i læ.

Små opstammede frugtbuske placerer hun også rundt om i køkkenhaven. Køkkenhaven afgrænses op til huset med et såkaldt belgisk espalier, der skal etableres af forskellige æbletræer. Mod øst-siden skal der være et lavt stakit, der også skal etableres af små bitte æbletræer.

I den anden ende af haven bag georginemarken skal jorden holdes i gang med grøngødningsplanten honningurt. Hvis jorden blot ligger brak, vil ukrudtet bare brede sig. Så er det langt bedre at dyrke den med grøngødning, indtil den skal bruges til dyrkning eller beplantes.

Langs med køkkenhaven i den ene side skal der være et staudebed. Stauderne til bedet skal være hårdføre nok til at kunne konkurrere med den skvalderkål, der breder sig fra den vildere del af haven. Nu er skitsen klar.

Med den i hånden sikrer Maren sig, at hun bevarer overblikket, når hun går i gang med det store anlægsarbejde.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Strømkabel i væg

Må jeg lægge et almindeligt strømkabel, i ...

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os