Cookie- og privatlivspolitik


Når økohaven bliver invaderet af larver

De opstammede stikkelsbærbuske i køkkenhaven har fået uventede – og uvelkomne – gæster. En hel gren er pludselig ganske nøgen at se på, og synderne er allerede i gang med de næste grene.

Det er stikkelsbærbladhvepselarver, der er på spil. De æder ganske enkelt stikkelsbærbuskens blade – og de kan sætte sådan en busk til livs på få dage. Ofte er det de nederste blade i busken, der bliver angrebet først. Det er også sket her. Et svagt angreb betyder ingen ting.

En helt afløvet busk vil derimod få bærrene til at tvangsmodne, og udbyttet i den kommende sæson bliver væsentligt lavere. Maren fjerner derfor alle larverne med det samme. Hun kigger godt efter, at der ikke gemmer sig nogle et sted på et blad.

Det er svært helt at undgå bladhvepselarver. Men mange forskellige fugle kan godt lide dem. Med gode trivselsforhold for småfugle i haven, kan du måske undgå larverne. Så sørg for en redekasse eller to til mejser og musvitter.

Der findes også forskellige snyltehvepse, der kan angribe larverne. En have med mange forskellige planter vil tiltrække disse nyttedyr, så variation i plantevalg er også en mulig forebyggende løsning.

Fangsten lander på syv bladhvepselarver i alt i dag. Der er kun én vej for dem, og det er døden. Også på gårdspladsen er der larver på spring. Her har tallerkensmækker-planten fået nogle små gule plamager på et af de karakteristiske flade blade.

Det er kålsommerfuglens værk. Den har lagt sine æg på bladet. Tallerkensmækker - eller blomsterkarse, som den også kaldes – er en spiselig sommerblomst. Og kålsommerfuglens larver er også vældig glade for smagen.

Larverne elsker at æde de fine blade.Men disse æg får nu aldrig lov til at udvikle sig til mere, for Maren maser dem med det samme. Og i den kommende tid må hun fortsat holde godt øje med planten.

Relaterede artikler

 • FUGTER OG BÆR: Slip for efterårets hvepseplage

  FUGTER OG BÆR: Slip for efterårets hvepseplage

  09/11 VIDEO: I sensommeren og efteråret kan hvepse blive et reelt skadedyr og udvikle sig til et problem i haven. Hvepseboerne går nemlig i opløsning på dette tidspunkt, og så søger hvepsene efter sukker alle steder – også i frugter ...

 • FUGTER OG BÆR: Undgår vilde dyr i frugthaven

  FUGTER OG BÆR: Undgår vilde dyr i frugthaven

  08/11 VIDEO: Mange haveejere får jævnlig besøg af både harer og rådyr. Og selv om dyrene kan se nok så søde ud, kan de forvolde stor skade i haven.

 • ØKOLOGISK HAVE: Dæk af for gulerodsfluen

  ØKOLOGISK HAVE: Dæk af for gulerodsfluen

  04/10 VIDEO: Gulerødder er altid svære at dyrke i haven, hvis man skal undgå orm i rødderne. Orm er gulerodsfluernes larver. Gulerodsfluen er en trussel to til tre gange i løbet af vækstsæsonen. Første gang i maj-juni måned og igen ...

 • KØKKENHAVE:Slip af med laver i køkkenhaven

  KØKKENHAVE:Slip af med laver i køkkenhaven

  22/09 VIDEO: Fine ser de ud. De hvide kålsommerfugle. Men inden de hvide vinger folder sig ud, har de smukke dyr gennemgået forvandlingen fra larve til puppe for til sidst at blive flyvende. Og det er i den tidlige larvefase, vi ...

 • KØKKENHAVE:Slip for jordlopper i køkkenhaven

  KØKKENHAVE:Slip for jordlopper i køkkenhaven

  22/09 VIDEO: Mette har i løbet af vækstsæsonen sørget for hele tiden at så forskellige typer salat, så hun løbende har kunnet høste friske blade til maden.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os