Cookie- og privatlivspolitik


Bekæmp lus i drivhuset med sæbe

Et tilbagevendende problem i haven såvel som i drivhuset er bladlus. Alle planterne her er angrebet, men der er stor forskel på, hvor tydelige angrebene er.

Peberplanten her er helt forkrøblet i sin vækst efter et hårdt luseangreb. Det samme er denne aubergine. Den røde basilikum ser egentlig fin ud på oversiden af bladene, men så snart man kigger nærmere efter, er der tydelige tegn på lus.Også mynten har tydelige tegn på lus.

Det ses på bladenes underside, men der er også spor efter lusene i det øverste jordlag i potten. Det hvide drys er lusenes ham, som de skifter i takt med, at de vokser. Lusene kan formere sig eksplosivt, så det handler om at bekæmpe dem effektivt.

Lene behandler de frugtbærende planter med en økologisk godkendt insektsæbe. Hun sikrer sig, at planterne ikke får direkte sollys under behandlingen. Sæben vil nemlig skade planterne, hvis de står i solens stråler. Derfor stiller hun dem også i skyggen efter behandlingen.

Basilikummen derimod skal blot have en god gang vand. Tanken om sæberester på de ellers velsmagende blade tiltaler hende ikke. Lusene sidder typisk på undersiden af bladene. Derfor vender hun planten på hovedet, mens hun tømmer vandkanden. Det gavner nemlig ikke planten, hvis jorden bliver dyngvåd.

Så ville den tværtimod blive endnu mere modtagelig over for skadedyrene, og det kan sætte væksten helt i stå. Trykket er imidlertid ikke kraftigt nok til at spule lusene væk. Derfor allierer hun sig også med vandslangen.

Det gælder om at være omhyggelig med at spule, så hun tjekker jævnligt planten for at se, om der stadig gemmer sig enkelte dyr.

For at sikre sig at lusene ikke spreder sig til de andre planter i drivhuset, får de behandlede planter dog plads uden døre for natten.

Relaterede artikler

 • SLYNGPLANTER: Bekæmp skjoldlus i indendørs klematis

  SLYNGPLANTER: Bekæmp skjoldlus i indendørs klematis

  11/11 VIDEO: Denne stedsegrønne Clematis ”armandii” vokser i Janes vinterhave. Den er ikke helt hårdfør udenfor på vores breddegrader, men i en frostfri vinterhave eller i et drivhus går det fint. Til gengæld er indendørsplanter ...

 • BLOMSTERBED: Når Minérfluen angriber blomsterne

  BLOMSTERBED: Når Minérfluen angriber blomsterne

  02/11 VIDEO: Et hvidt mønster, der nærmest tegner sig som gange på planternes grønne blade, er ofte et tegn på minérfluer. De snoede, hvide spor er minegange i bladkødet, som minérfluens larver laver.

 • BLOMSTERBED: Sådan bekæmper du øresnudebillen

  BLOMSTERBED: Sådan bekæmper du øresnudebillen

  02/11 VIDEO: Ser dine rododendronblade ud som om, at en billetkontrollør har været forbi og klippe i bladene, har du sikkert fået besøg af øresnudebiller i haven.

 • DRIVHUS: Sådan bekæmper du spindemider i drivhuset

  DRIVHUS: Sådan bekæmper du spindemider i drivhuset

  31/10 VIDEO: Et stort og ofte tilbagevendende problem i drivhuse er spindemider. Spindemider er meget små – under 1 mm lange – og de kan variere i farven fra lysegule og grønne til knaldrøde sidst på sommeren. Miderne befinder sig ...

 • DRIVHUS: Når der er snegle i drivhuset

  DRIVHUS: Når der er snegle i drivhuset

  31/10 VIDEO: Selv om du nemt kan lukke døren til dit drivhus, er det i en stor del af sæsonen bedre at lade den stå åben for at sikre en god luftcirkulation og den rette temperatur. Og når både døre og vinduer står åbne, er der ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os