Cookie- og privatlivspolitik


Red en ranglet tomatplante

Er din tomatplante blevet høj og ranglet som denne her, får du ikke meget ud af den i hobbydrivhuset. Planten har faktisk allerede sat nogle tomater, men de sidder et godt stykke oppe på planten, og der vil ikke være meget plads tilbage til yderligere frugter, når planten kommer i jorden.

Tomatplanten har også stået alt for længe i den lille potte. Rødderne er vokset godt ud af bunden allerede. Når den skal plantes ud, er det derfor uundgåeligt, at rodnettet tager skade.Men tomater er sejlivede planter. Og så er de i øvrigt i stand til at danne rødder fra stænglen.

Derfor kan du redde sådan en plante ved at plante den dybt, fx i en potte eller en plantesæk.Lene river de nederste skud af stænglen. Hun bruger kun kniven, hvor det er nødvendigt. For det er langt bedre for planten at rive end at skære i den. Så heler såret nemlig lettere.

LÆS MERE OM: Hvordan du dyrker tomatplanter i drivhus med succes - Tomater i drivhus

Planten skal nu over i denne store potte. Stænglen nærmest snor hun ned i potten. De tomater, der allerede er sat, fjerner hun. Planten vil nemlig fra naturens side prøve at lave frugter på bekostning af planten selv.

Ved at fjerne frugterne nu kan planten i stedet bruge alle sine kræfter på at etablere sig på ny. For det er uden tvivl en hård medfart, hun udsætter planten for ved denne behandling. Så skal der bare fyldes op med god muld i spanden, så planten kan komme i gang med ny rodudvikling. Den er blevet betragtelig lavere.

Det meste af stænglen befinder sig nu under jorden. Lene giver den lidt vand, og så skal den have tid til at komme sig.De sideskud, hun tog af planten ved samme lejlighed, skal nu stikkes til nye planter.

Det er ret nemt for tomatplanter, og på den måde kan du få endnu flere af din favoritplante, hvis du ønsker det. Men husk, at der går 8 uger fra blomst til moden frugt, så sæt ikke stiklinger for sent på sæsonen. Du fylder blot en potte med jord. Stikker skuddet i jorden – og vander.

Sideskuddene skal bruge nogle dage på at komme sig. Lene stiller dem derfor i skyggen – nede på jorden i første omgang. Nogle uger senere ser den dybt plantede tomat i potten ud til at have klaret skærene.

Den er både vokset i højden, den blomstrer, og der er atter frugter på planten. Annika nipper blot de nye sideskud. Og efter en måned er der rigtig god gang i væksten. Lene kigger til rodudviklingen, og den før så lange og ranglede stængel har skudt godt med rødder.

Den første tomatklase hænger lavt, ganske som ønsket, så missionen lykkedes altså til fuld tilfredshed. Tilbage er blot at finde et blivende voksested til planten, der efterhånden trænger til noget mere støtte.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os