Cookie- og privatlivspolitik


Vækstbetingede skader

Det er ikke kun skadedyr og svampesporer, der kan spolere lidt af glæden ved høsten i drivhuset. Især hos tomatplanterne kan du komme ud for nogle skader, der opstår, alt imens planterne vokser til. Ofte opdager du det først, når høsten er nær. Fælles for disse skader er, at de ikke smitter andre planter.

Her er det fænomenet griffelråd, der møder Annika. Griffelråd opstår allerede, mens tomatplanten blomstrer. Men symptomerne viser sig først på frugten flere uger senere – typisk med en sort plamage i frugtens ene ende, hvor blomsten har siddet.

Det sorte område vokser i takt med tomatfrugten.En tomat med griffelråd har på et tidspunkt manglet calcium. Årsagerne til det kan være mange: Fx en for høj koncentration af gødning, der har hindret planten i at optage calcium, et dårligt udviklet rodsystem, udtørring eller overvanding – eller vanding udelukkende med regnvand, der ikke indeholder kalk.

Endelig kan også temperaturer over 30 grader forårsage griffelråd. Løsningen er typisk at skygge drivhuset. Har du vandet med regnvand, så brug postevand hver anden gang. Du kan dog sagtens spise tomaten med griffelråd, hvis du blot skærer det mørke område væk.

Den smager ofte ganske godt, for tomater udvikler mere sødme, når de stresses. En anden vækstbetinget skade er revner i tomaterne. De revnede frugter ser man typisk på godt modne frugter.

Det sker ofte, når der er store temperatursvingninger mellem nat og dag. Fx når vi er langt henne på sæsonen, og efteråret er på vej. Nogle sorter er mere tilbøjelige til at revne end andre. Det gælder især cherry- og bøftomater.

Du kan ikke forebygge revnede frugter som sådan, men meget vand efter en kraftig udtørring kan være medvirkende årsag til fænomenet. Et tredje vækstbetinget fænomen hos tomaterne er de såkaldte grønnakkede frugter.

De grønne områder forbliver grønne og hårde, selv når tomaten modner. Årsagen er for stærk direkte sol på frugterne. Husk derfor at sørge for skygge til tomaterne – fx ved at kalke drivhuset.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os