Cookie- og privatlivspolitik


Sprøjt og vask lusene væk

Artiskokplanterne i køkkenhaven er efter en tør forsommer blevet invaderet af bladlus. Især under bladene sidder store klynger af sorte lus. Lus kan også være gullige, grønlige eller rødlige.

Lus er svære at undgå. De overvintrer som æg, der klækkes ved den første forårsvarme. I varme perioder kan lusene formere sig nærmest eksplosivt. Så kan nyttedyr, der lever af lusene, som for eksempel mariehøns og deres sultne larver, ikke klare opgaven på egen hånd.

Massive angreb af bladlus kan ødelægge planten. Derfor bør du gøre noget for at fjerne lusene. Mette vælger at få bugt med lusene ved hjælp af insektsæbe. Sæben vil ud over lusene også tage andre små insekter med i købet.

Er der kun få lus på planten, er det måske slet ikke nødvendigt med insektsæbe. Forsøg i stedet at mase lusene med fingrene, find mariehøns, og sæt dem på de lusede planter – eller fat vandslangen, og skyl lusene af med almindeligt postevand.

Når du sprøjter med insektsæbe, må det ikke ske, mens solen skinner. Så svides bladene. Gør det efter solnedgang – eller en dag, hvor det er overskyet. Sørg for at komme godt ind i bladhjørnerne – og husk også undersiden af bladene.

Lidt senere på sæsonen er der atter lus. Denne gang i broccolien. Lusenes ekskrementer er sukkerholdige og føles fedtede, hvis man stryger over området med hænderne.

I daglig tale kaldes ekskrementerne for honningdug. Angrebet er denne gang ikke så massivt. Der er desuden regn i sigte, så Mette vælger blot at fjerne lusene med hænderne.

Relaterede artikler

 • SLYNGPLANTER: Bekæmp skjoldlus i indendørs klematis

  SLYNGPLANTER: Bekæmp skjoldlus i indendørs klematis

  11/11 VIDEO: Denne stedsegrønne Clematis ”armandii” vokser i Janes vinterhave. Den er ikke helt hårdfør udenfor på vores breddegrader, men i en frostfri vinterhave eller i et drivhus går det fint. Til gengæld er indendørsplanter ...

 • BLOMSTERBED: Når Minérfluen angriber blomsterne

  BLOMSTERBED: Når Minérfluen angriber blomsterne

  02/11 VIDEO: Et hvidt mønster, der nærmest tegner sig som gange på planternes grønne blade, er ofte et tegn på minérfluer. De snoede, hvide spor er minegange i bladkødet, som minérfluens larver laver.

 • BLOMSTERBED: Sådan bekæmper du øresnudebillen

  BLOMSTERBED: Sådan bekæmper du øresnudebillen

  02/11 VIDEO: Ser dine rododendronblade ud som om, at en billetkontrollør har været forbi og klippe i bladene, har du sikkert fået besøg af øresnudebiller i haven.

 • DRIVHUS: Sådan bekæmper du spindemider i drivhuset

  DRIVHUS: Sådan bekæmper du spindemider i drivhuset

  31/10 VIDEO: Et stort og ofte tilbagevendende problem i drivhuse er spindemider. Spindemider er meget små – under 1 mm lange – og de kan variere i farven fra lysegule og grønne til knaldrøde sidst på sommeren. Miderne befinder sig ...

 • DRIVHUS: Når der er snegle i drivhuset

  DRIVHUS: Når der er snegle i drivhuset

  31/10 VIDEO: Selv om du nemt kan lukke døren til dit drivhus, er det i en stor del af sæsonen bedre at lade den stå åben for at sikre en god luftcirkulation og den rette temperatur. Og når både døre og vinduer står åbne, er der ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Fuldspartling: hvor meget på væv?

Hej Jeg er ved at fuldspartle hele ...

Pudsning af pejs

Vi har en indvendig væg af rå hvide mursten ...

Dampspærre vs. spots

Hej GDS Jeg er ved at sætte nye gipslofter ...

Teak stole med læder sæder, lak eller olie

Hej forumHar brug for hjælp til at liste ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os