Cookie- og privatlivspolitik


Vælg planter til køkkenhaven

Frøkatalogerne bugner af alle mulige dejlige afgrøder. Det er let at blive inspireret, men det er bedst at gøre sig nogle realistiske overvejelser, inden startskuddet lyder.

Når du i vinterens løb går i gang med at planlægge årets afgrøder i køkkenhaven, er det en smagssag, hvilke du bør vælge til din have. Nogle er vilde med squash, andre elsker rosenkål, og atter andre kan ikke leve uden en buket af forskellige salater at vælge imellem.

Pladsforholdene betyder også en del. Visse afgrøder som for eksempel græskar og drueagurker kræver megen plads, mens radiser kan dyrkes i en lille potte. Der er imidlertid stor forskel på, hvor mange kræfter du skal bruge på at avle afgrøderne i køkkenhaven.

Gulerødder er lækre og sprængfyldte af vitaminer, men det kan være lidt af en opgave at få dem sikkert og velvoksne gennem sæsonen uden orm. På samme måde forholder det sig med kål. Her er det kålsommerfuglenes larver, der er værst.

Der er således mange udfordringer, og der er venner og fjender, som du skal lære at kende, før det bliver rigtig sjovt. Er du nybegynder, så start med de nemme grønsager. Det er fx kartofler, løg og squash.

Et er dine smagsløg. Noget andet er høsttiderne. For du kan sagtens dyrke flere forskellige afgrøder på det samme stykke jord i køkkenhaven, hvis du planlægger det godt på forhånd. Mette vælger for eksempel først at dyrke kartofler i dette bed.

Når de er høstet, sår hun ærter i bedet i stedet. På den måde får hun både del i glæden over de allerførste hjemmedyrkede kartofler, og senere kan hun nyde de sprøde, grønne ærter.

Ved at veksle mellem afgrøderne opnår du desuden et nødvendigt sædskifte i jorden. Mette har god plads i sin køkkenhave. Derfor vælger hun flere forskellige kål- og salattyper. Der er også flere forskellige slags bønner.

Gulerødder skal der være i flere af regnbuens farver, det samme gælder bederne. I de mindre højbede plantes forskellige slags krydderurter, og rundt om cirklen midt i urtehaven vil Mette have forskellige slags spiselige blomster.

Der bliver også plads til både løg, porrer, selleri, pastinak, persillerod og knoldfennikel, foruden flere krydderurter som dild, basilikum, persille og purløg.

Mens Mette bladrer frøkatalogerne igennem, noterer hun, hvad hun skal have. Hun har stadig frø fra sidste sæson, og dem gennemgår hun også. Nogle kan stadig bruges, mens andre er blevet for gamle. Med lidt planlægning kan også du få endnu mere ud af din køkkenhave – uanset om den er stor eller lille.

Relaterede artikler

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Gammel udendørs stikkontakt

Hej,Jeg har en gammel udendørs stikkontakt som ...

Fugt på belægningssten inddørs

Hej Jeg ville hører om der er nogen der har ...

Dampspære i skunk

Jeg har ikke mulig for at lave et egentlig ...

skruhul i trædør

Jeg har en terrassedør hvor håndtaget er ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Undgå ubehagelige bore-uheld

Få din egen multidetektor med Gør Det Selv, ...

QUIZ: Test din viden om isolering

Kan man få allergi af et velisoleret hus? ...

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over ...

Fyrer du (også) ulovligt i brændeovnen?

Ved du, hvad du må fyre med i din ...

Stop tyven med en stikdåse!

Se her, hvordan en smart stikdåse kan få ...

Halvér din varmeregning!

Regnestykket er simpelt: Du bruger el for 1 ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os