Cookie- og privatlivspolitik


Vælg planter til køkkenhaven

Frøkatalogerne bugner af alle mulige dejlige afgrøder. Det er let at blive inspireret, men det er bedst at gøre sig nogle realistiske overvejelser, inden startskuddet lyder.

Når du i vinterens løb går i gang med at planlægge årets afgrøder i køkkenhaven, er det en smagssag, hvilke du bør vælge til din have. Nogle er vilde med squash, andre elsker rosenkål, og atter andre kan ikke leve uden en buket af forskellige salater at vælge imellem.

Pladsforholdene betyder også en del. Visse afgrøder som for eksempel græskar og drueagurker kræver megen plads, mens radiser kan dyrkes i en lille potte. Der er imidlertid stor forskel på, hvor mange kræfter du skal bruge på at avle afgrøderne i køkkenhaven.

Gulerødder er lækre og sprængfyldte af vitaminer, men det kan være lidt af en opgave at få dem sikkert og velvoksne gennem sæsonen uden orm. På samme måde forholder det sig med kål. Her er det kålsommerfuglenes larver, der er værst.

Der er således mange udfordringer, og der er venner og fjender, som du skal lære at kende, før det bliver rigtig sjovt. Er du nybegynder, så start med de nemme grønsager. Det er fx kartofler, løg og squash.

Et er dine smagsløg. Noget andet er høsttiderne. For du kan sagtens dyrke flere forskellige afgrøder på det samme stykke jord i køkkenhaven, hvis du planlægger det godt på forhånd. Mette vælger for eksempel først at dyrke kartofler i dette bed.

Når de er høstet, sår hun ærter i bedet i stedet. På den måde får hun både del i glæden over de allerførste hjemmedyrkede kartofler, og senere kan hun nyde de sprøde, grønne ærter.

Ved at veksle mellem afgrøderne opnår du desuden et nødvendigt sædskifte i jorden. Mette har god plads i sin køkkenhave. Derfor vælger hun flere forskellige kål- og salattyper. Der er også flere forskellige slags bønner.

Gulerødder skal der være i flere af regnbuens farver, det samme gælder bederne. I de mindre højbede plantes forskellige slags krydderurter, og rundt om cirklen midt i urtehaven vil Mette have forskellige slags spiselige blomster.

Der bliver også plads til både løg, porrer, selleri, pastinak, persillerod og knoldfennikel, foruden flere krydderurter som dild, basilikum, persille og purløg.

Mens Mette bladrer frøkatalogerne igennem, noterer hun, hvad hun skal have. Hun har stadig frø fra sidste sæson, og dem gennemgår hun også. Nogle kan stadig bruges, mens andre er blevet for gamle. Med lidt planlægning kan også du få endnu mere ud af din køkkenhave – uanset om den er stor eller lille.

Relaterede artikler

 • ØKOLOGISK HAVE: Planteudtræk

  ØKOLOGISK HAVE: Planteudtræk

  05/10 VIDEO: Allerede i det spirende forår er Maren på jagt efter brændenælder. Hun skal bruge dem til at lave sit eget gødningsvand til senere brug i haven.

 • ØKOLOGISK HAVE: Begræns svampesygdomme i den økologiske have

  ØKOLOGISK HAVE: Begræns svampesygdomme i den økologiske have

  04/10 VIDEO: Den økologiske have bliver selvfølgelig også ramt af forskellige svampesygdomme. Og det er især grønsagerne i køkkenhaven, der er blevet værter for svampesporerne.

 • Byg lækkert højbed på hjul

  Byg lækkert højbed på hjul

  08/2017 Drømmer du om en lille køkkenhave med friske krydderurter? Så kig med her. Vi viser dig, hvordan du bygger et højbed, der er perfekt til formålet.

  Sværhedsgrad 2/4
 • 12 TIPS: Plant med succes!

  12 TIPS: Plant med succes!

  06/2017 Forår – og plantetid – nærmer sig. Men ved du, hvilke fælder du SKAL undgå, når du planter træer og buske i haven? Følg disse 12 tips fra vores haveekspert.

 • VAND I HAVEN 3: Planteposer, jord og gødning

  VAND I HAVEN 3: Planteposer, jord og gødning

  06/2017 VIDEO: Når det kommer til planterne, der skal ned i selve bassinet, er der flere ting på markedet at vælge imellem. Netpotter som disse er meget brugte i de fleste havebassiner.

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Granitskærver i haven som bålplads

Hej GDS Jeg håber i kan hjælpe mig. Jeg har ...

Inddækning, terrassetag mod sternbræt/tagrende

Jeg har bygget en overdækning til terrassen, ...

Installering af luft til vand varmepumpe

Hej,Vi skal have installeret en luft til vand ...

Element til hundegård / hegn

HejEr der noget, der ved, hvor man kan købe ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os