Cookie- og privatlivspolitik


Husk gødning til krukker og potter

Hvis krukkehaven skal strutte flot og se frodig ud, er det nødvendigt at gøde den jævnligt. For modsat planterne, der står plantet direkte i havens jord, har krukkeplanternes rødder ikke mulighed for at søge længere væk end krukkens væg for at finde ny næring.

Der findes et væld af forskellige gødningsprodukter på markedet. De gøder i princippet alle planterne fint, men de virker på lidt forskellige måder. Kuglerne og bolsjerne til venstre i billedet er begge langtidsvirkende gødningstabletter og frigiver gødningen langsomt over tid.

Følg blot mængdeanvisningen på pakken. Så behøver du faktisk kun gøde én gang i løbet af sæsonen, hvis du bruger disse forskellige langtidsvirkende tabletter. De virker nemlig i op til fem-seks måneder – altså gennem hele vækstsæsonen. Placér helst tabletterne på plantens skyggeside.

Det giver en mere jævn frigivelse af næringsstofferne. Temperaturen er nemlig afgørende for, hvor meget gødning tabletten løbende frigiver. Blomsterne optager kun den gødning, de har brug for, fra tabletterne. Lidt anderledes forholder det sig med de forskellige former for flydende gødning. De skal alle opløses i vand.

Det er vigtigt ikke at overdosere den flydende gødning i forhold til det anbefalede blandingsforhold, der er angivet på beholderen. De flydende gødninger fås både som kunstgødning (NPK) og som organisk gødning fremstillet af dyremøg.

Den sidste er godkendt til økologisk dyrkning og er et oplagt valg, hvis du fx skal dyrke urter eller andre spiselige afgrøder i din krukkehave. Du kan også købe blandinger, der ud over gødning også indeholder ingredienser, der bidrager til at holde på fugtigheden.

Når blandingen opløses i vand, får den nærmest konsistens som gelé. Kommer du forbi nogle brændenælder, kan du også lave en god, flydende gødning selv. Husk handskerne, og pluk blot løs. Nælderne skal dernæst i en spand med vand og stå i nogle dage og trække.

Her frigiver de en masse kvælstof, som krukkeplanterne senere kan få glæde af. Også nældevandet skal fortyndes – normalt i blandingsforholdet 1:10. Men når du bruger det til krukkeplanter, skal du være ekstra varsom og passe godt på, at blandingen ikke bliver for stærk.

Gøder du for meget, vil næringssaltene blot ophobe sig i jorden. Og det bryder planternes rødder sig ikke om. Generelt gælder det, at du kun bør gøde lidt, men til gengæld gøre det ofte. Medmindre du bruger langtidsvirkende gødning.

Større mængder af gødning på én gang svider plantens rødder og kan gøre mere skade end gavn. Hvilken type gødning du bør vælge, afhænger af dine vaner og dit temperament.

Relaterede artikler

 • KRUKKER: Læg en vandingstank inden i krukke

  KRUKKER: Læg en vandingstank inden i krukke

  06/10 VIDEO: Skal du tilplante en ny krukke, kan du på forhånd lette den fremtidige vanding med en vandingstank.

 • KRUKKER: Brug den bedste jord til krukker og potter

  KRUKKER: Brug den bedste jord til krukker og potter

  06/10 VIDEO: Når du skal tilplante dine krukker, skal du se dig godt for, inden du putter jorden ned i potten. Der er nemlig stor forskel på, hvordan dine planter vil trives i de forskellige jordtyper, der er i handlen. Det meste af ...

 • KRUKKER: Vælg de rigtige krukker og potter

  KRUKKER: Vælg de rigtige krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehave kan du etablere af næsten en hvilken som helst beholder, der kan rumme jord, tåle vand, og som har dræn, så planten ikke drukner, og jorden ikke bliver sur. Og både byggemarkeder, havecentre og ...

 • KRUKKER: Plant grøntsager i krukker

  KRUKKER: Plant grøntsager i krukker

  06/10 VIDEO: En krukkehave kan sagtens rumme spiselige sager. Og en af Karinas favoritter i den kategori er stangbønner. Hun har allerede forspiret nogle bønneplanter, så nu skal krukken bare gøres klar til denne sæson.

 • KRUKKER: Når krukken bliver for lille

  KRUKKER: Når krukken bliver for lille

  06/10 VIDEO: Denne lille stedsegrønne myrtegedeblad har det skidt. Den har stået i potten i flere år, og nu vil Karina skifte den ud med en nyindkøbt hawaiiblomst. Men bare det at få den ud af potten er noget af en udfordring. Og da ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os