Cookie- og privatlivspolitik


Klargøring

I Karinas have er der året rundt forskellige krukker på terrassen. Hun har indtil flere stedsegrønne planter, som sagtens kan tåle at stå udenfor i krukkerne hele vinteren. De stedsegrønne planter går igen i hendes krukkehave år efter år, mens hun løbende skifter de øvrige planter, efterhånden som sæsonerne afløser hinanden.

I løbet af foråret, når risikoen for nattefrost er ovre, er det tid til en grundig oprydning for at gøre klar til dette års flor af nye planter til krukkehaven på terrassen. En sammenplantning fra sidste år er kun delvis overlevet. Den skal deles.

Men først skal hun sortere fra bunden, hvor potteskår har hjulpet som dræn – og en omvendt plasticpotte har fungeret som fyld, så Karina har kunnet spare lidt på pottemulden. Hun skiller derfor det grønne fra det visne og gemmer det grønne til en ny krukke, mens hun smider det visne bort.

Krukken børster hun først indvendigt – og derefter vender hun bunden i vejret, og også bunden får en gang med den stive børste. Der er masser af små potter at gå igennem. De skal tømmes, rystes, børstes og sorteres.

Luges skal der også, så det kun er den tiltænkte plante, der kommer til at gro i hver krukke. Sådan fortsætter forårsrengøringen af inventaret, til alt er gået igennem og sorteret. Nu hvor den er ryddet, trænger den gamle havebænk til en gang med kosten.

Karina samler krukkerne med planter i skyggen. Ved siden af står alle de tomme krukker foruden bakker, baljer, og hvad der ellers er, så hun kan få plads til at gøre rent på terrassen. Så skal der fejes. Der har samlet sig en del skidt i løbet af vinteren.

Det er nu tydeligt, hvor ukrudtet har slået rødder. Det værste skidt fjerner Karina fra græsplænen med en rive. Og så gælder det ukrudtet mellem fliserne. Omsider er terrassen ved at være klar til atter at tage imod krukkerne.

Men først får de alle de tomme krukker en ordentlig tur i baljen. På den måde sikrer Karina sig, at både spindelvæv, smådyr og eventuelt sygdomskim fra tidligere forsvinder, så den kommende krukkehave får en god start på livet i haven.

Her er det en snegl, der har fundet sig et tilflugtssted. Også den vasker hun af. Vandet er godt beskidt efterhånden. Det får bedet glæde af. For nu skal baljen bruges til at lægge en stor terrakotta-krukke i blød.

Når krukken er godt fugtet op, holder den også bedre på vandet til de planter, der om lidt skal flytte ind i den. Det eneste, Karina mangler nu, er at fodre kompostbunken med resterne fra den gamle krukkehave.

Relaterede artikler

 • KRUKKER: Læg en vandingstank inden i krukke

  KRUKKER: Læg en vandingstank inden i krukke

  06/10 VIDEO: Skal du tilplante en ny krukke, kan du på forhånd lette den fremtidige vanding med en vandingstank.

 • KRUKKER: Brug den bedste jord til krukker og potter

  KRUKKER: Brug den bedste jord til krukker og potter

  06/10 VIDEO: Når du skal tilplante dine krukker, skal du se dig godt for, inden du putter jorden ned i potten. Der er nemlig stor forskel på, hvordan dine planter vil trives i de forskellige jordtyper, der er i handlen. Det meste af ...

 • KRUKKER: Vælg de rigtige krukker og potter

  KRUKKER: Vælg de rigtige krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehave kan du etablere af næsten en hvilken som helst beholder, der kan rumme jord, tåle vand, og som har dræn, så planten ikke drukner, og jorden ikke bliver sur. Og både byggemarkeder, havecentre og ...

 • KRUKKER: Plant grøntsager i krukker

  KRUKKER: Plant grøntsager i krukker

  06/10 VIDEO: En krukkehave kan sagtens rumme spiselige sager. Og en af Karinas favoritter i den kategori er stangbønner. Hun har allerede forspiret nogle bønneplanter, så nu skal krukken bare gøres klar til denne sæson.

 • KRUKKER: Når krukken bliver for lille

  KRUKKER: Når krukken bliver for lille

  06/10 VIDEO: Denne lille stedsegrønne myrtegedeblad har det skidt. Den har stået i potten i flere år, og nu vil Karina skifte den ud med en nyindkøbt hawaiiblomst. Men bare det at få den ud af potten er noget af en udfordring. Og da ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Indendørs/udendørs skruer?

Vi skal igang med at bygge et skur. Det bliver ...

Montering af fodpaneler

HejJeg har efter jeg har læst denne ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os