Cookie- og privatlivspolitik


Overvintring af krukker og potter

Hen på efteråret – før frosten sætter ind – er det tid til at tænke på, hvilke krukker og planter der kan klare sig ude i løbet af vinteren. Den lille georgine her tåler fx ikke frost. Og andre krukker og planter, som fx den store hibiscus midt i billedet, vil gerne stå lidt lunt.

Karina tager blot planten op af potten. Klipper toppen af og placerer den i en lille kurv, som hun har foret med spåner i bunden. Begge georginer får samme tur, inden hun placerer dem frostfrit for vinteren.

Den syriske rose (Hibiscus) har smidt bladene for denne sæson. Den kan sagtens overvintre, hvis den bare placeres et godt beskyttet sted. Men først klipper Karina den lidt tilbage. Hun klipper planten jævnt i facon – over skud hele vejen rundt. Den lille krukke huser en mindre verbena.

Den klipper hun også ned, inden hun stiller begge krukker ind i drivhuset. Til sidst får også en krukke med mynte overvintringsplads ved siden af. Denne krukke med roser er godt nok frostsikker. Men for rosernes skyld er det alligevel en god idé at pakke krukken godt ind.

For det bliver lynhurtigt fodkoldt for planterne i en krukke, så rosernes rødder vil klart foretrække en god og lunende vinterdyne. Det er langt varmere for rødderne at stå i almindelig havejord, men har du ikke mulighed for plante roserne ud, så kan du hjælpe planterne på vej ved at pakke krukken ind i isolerende materiale, som fx rockwool som her.

Karina gør isoleringen fast med gaffertape. Så sidder den godt tæt omkring krukken.Men det ser ikke særlig kønt ud. Karina pakker derfor krukken ind i yderligere et lag. Denne gang skjuler hun isoleringen med en kraftig brun papirspose.

Hun sætter posen fast med almindelig gennemsigtig tape. Derefter en snor, som hun vikler godt og grundigt omkring krukken og papirsposen, så den holder godt på det hele. På toppen fylder hun op med pyntebark.

Det hjælper lidt med at holde på varmen en kold vinterdag, og så ser det ganske nydeligt ud. Nu er rosen i krukken noget bedre beskyttet end før. Men den skal også gerne have lidt yderligere beskyttelse.

Det kan du gøre ved at stille krukken ind under et udhæng, som fx her i brændeskuret, hvor denne krukke nu er klar til at gå vinteren i møde med lidt lunere forhold end før.

Relaterede artikler

 • KRUKKER: Læg en vandingstank inden i krukke

  KRUKKER: Læg en vandingstank inden i krukke

  06/10 VIDEO: Skal du tilplante en ny krukke, kan du på forhånd lette den fremtidige vanding med en vandingstank.

 • KRUKKER: Brug den bedste jord til krukker og potter

  KRUKKER: Brug den bedste jord til krukker og potter

  06/10 VIDEO: Når du skal tilplante dine krukker, skal du se dig godt for, inden du putter jorden ned i potten. Der er nemlig stor forskel på, hvordan dine planter vil trives i de forskellige jordtyper, der er i handlen. Det meste af ...

 • KRUKKER: Vælg de rigtige krukker og potter

  KRUKKER: Vælg de rigtige krukker og potter

  06/10 VIDEO: En krukkehave kan du etablere af næsten en hvilken som helst beholder, der kan rumme jord, tåle vand, og som har dræn, så planten ikke drukner, og jorden ikke bliver sur. Og både byggemarkeder, havecentre og ...

 • KRUKKER: Plant grøntsager i krukker

  KRUKKER: Plant grøntsager i krukker

  06/10 VIDEO: En krukkehave kan sagtens rumme spiselige sager. Og en af Karinas favoritter i den kategori er stangbønner. Hun har allerede forspiret nogle bønneplanter, så nu skal krukken bare gøres klar til denne sæson.

 • KRUKKER: Når krukken bliver for lille

  KRUKKER: Når krukken bliver for lille

  06/10 VIDEO: Denne lille stedsegrønne myrtegedeblad har det skidt. Den har stået i potten i flere år, og nu vil Karina skifte den ud med en nyindkøbt hawaiiblomst. Men bare det at få den ud af potten er noget af en udfordring. Og da ...

Læs mere om

Få gratis nyhedsbrev

Få adgang til alle artiklerne

Få adgang til alle artiklerne

For kun 19 kroner får du adgang til over 2000 ekspert-guider fra Gør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Utæt emhætte motor monteret på tag

Hej gør det selv,  huset har monteret en ...

Rulning af linoleumsgulv

Ved lægning af linoleumsgulv (ikke click, men ...

Manglende spærfod ?

Hejjeg har et udhus i forlængelse af ...

Male bundventil

Hej.Jeg står i en situation, hvor jeg har en ...

Mest læste i forum

Hvilket fundament til isoleret skur?

Hvem kan hjælpe? Jeg skal bygge et isoleret ...

Hjælp til at regne ottekant ud

Hej!Jeg skal lave et ottekantet legehus der er ...

Dobbel forskalling til loft.

I mit nye hus fra 1978 er jeg i gang med ...

Vandbåren gulvvarme ovenpå eksisterende trægulv

Hej gør det selv folketJeg skal igang med at ...

Gør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakt os